Jag brukar så gott som varje år åka bort över jul och nyår. I år har jag beslutat att göra både min mamma samt pappa med fru glada genom att fira julafton i Oslo. Eftersom jag var sen med att boka nyårsresan så föreslog jag för min väninna Viveca att vi skulle satsa på en sista minuten charter. Hon såg ut som en fågelholk när jag kom med förslaget, sen tänkte vi båda att det får duga i år. 

För en dryg vecka sen publicerade jag en artikel om fyra destinationer jag måste resa till under 2019; Namibia, Oman, Peru samt Kirgizistan och Kazakstan. Det fick mig till att ifrågasätta varför jag ska kasta bort en veckas semester och en resemöjlighet på att åka till Kanarieöarna, Phuket eller Playa del Carmen, när det inte är dit jag egentligen vill åka.

Läs mer: Min resebesatthet för 2019

Marocko

Dags att tänka om

Så det var en helomvändning som gällde. Jag kände Oman skulle vara lättast att genomföra med så kort varsel, samt att temperaturen är trevlig runt nyår för sol och bad. Jag började samtidigt bearbeta mina två svenska väninnor Lotta och Viveca och min norska väninna Hanne, som jag har varit i Iran samt Georgien och Armenien med.

Läs mer: Lär känna mina resekompisar

Och alla tre ville hänga på! Både Lotta och Hanne ska också ta med sina pojkvänner så vi blir sex stycken. Viveca och jag har redan bokat och de fyra andra ska bara avklara det sista kring ledighet på jobbet och fördelning av barnen med ex-et.

Lotta och Viveca känner varandra och vi har alla tre rest tillsammans flera gångar. Hanne har träffat Viveca en gång i Stockholm. Hannes pojkvän har jag inte träffat alls och Lottas pojkvän har jag träffat snabbt för några veckor sen. Men alla är ju vänner till mig, dvs automatiskt trevliga och roliga, och jag litar på deras goda smak gällande val av pojkvänner. Jag älskar att vi är en grupp som åker.

Jag är sååå glad över att jag lyckades övertala de andra till Oman och det ska bli sååå kul. 

Marocko

Detta ska vi göra i Oman

Vi flyger till Muscat lördag 29/12 och stannar där i fyra dagar, inklusive nyårsafton, och ska göra en dagsutflykt upp i bergen. Sen har vi bokat in oss på en ökencamping en natt, innan vi flyger vidare till den vackra stranden i Salalah i södra Oman. Där ska vi i tre dagar bo direkt på stranden och bara njuta av sol och bad, innan vi flyger hem på trettondedagen.

Jag måste erkänna att Oman blev lite dyrare än jag först hade planerat lägga på en sista minuten med charterbolaget. Men jag är 800 gångar mer nöjd med denna lösningen, så det kvittar.

Har du varit i Oman eller sitter du i alla fall på tips? Hit me with them, genast!

Foton är från Saharaöknen i Marocko

Föregående artikelFoton som blev över från Denali nationalpark – Dag 5 och 6 av #4WomenInAlaska roadtrip
Nästa artikelCharmiga San Telmo och färgglada La Boca – Vi pratar Buenos Aires

18 KOMMENTARER

 1. Jag älskar Oman!
  Speciellt Muscat, det är något speciellt med den staden. Folket är otroligt vänliga och jag har mycket släktingar där. Jag är baloch från Iran och det finns otroligt många balocher i Muscat, det kanske inte är något man kommer märka för Omanier ser balocher som deras folk ändå.
  Salalah var däremot lite annorlunda, de hade definitivt finare stränder och var myyyycket lugnare än Muscat. Där täcker sig de flesta kvinnorna i burka medan i Muscat är det väldigt blandat.
  Om ni vill ha lite tips så säg gärna till, kan Muscat utantill.

  • Ju mer research jag gör inför resan, ju mer ser jag fram emot den. Men vi har planerat mest för utflykterna till Wahibaöknen och Jebel Shams än så länge. För Muscat har jag dock antecknat:
   – Grand Mosque
   – Operahuset
   – Sultanpalatset i Old Muscat
   – Se forten Al Jahali och Al Mirani på avstånd i Old Muscat
   – Muttrah Souk
   – Muttrah Corniche med Watchtower

   Vad mer skulle du rekommendera i Muscat? Och har du några restauranger att rekommendera, med omansk eller arabisk mat?

  • Ja, det föltes som nyttårsresien ble helt optimal, er såååå glad og fornöyd. Nå kan jeg ikke forstå hvordan jeg kunne tenke på å gjöre noe annat enn å hente reisemål fra bucket-listen for denne reisen. Tror landet er veldig spennende.

  • Wadi Ghul är absolutpå listan! Ser fantastiskt underbart ut. Vi har haft långa dikussioner om vi ska sova över där uppe (väldigt hattigt med olika boenden varje natt) eller göra en aplång dagsutflykt (på nyårafton. Det ser ut att bli set senare för att undvika stress och många hotellbyten.

 2. Vi har båda varit i Oman. Jag var där 2004 och Magdalena var där nyligen. Jag var endast i södra Oman och hyrde bil och åkte runt i Salalah. Vi var på ökentur och var i små byar och marknad. När vi åt frukost på hotellet såg vi delfinerna hoppa i havet, så härligt!
  Magdalena var i Muscat och där gillade de
  Bimmah sinkhole, Nizwa och Sultan Grand palace. Ni kommer få en härlig resa!

  • Imponerande att vi båda har varit i Oman, och vid olika tidpunkter. Men bara efter att jag publicerade detta inlägget så har en kollega berättat att hon ska till Salalah om några veckor (och har tidigare varit i Muscat) och en tidigare kollega ska springa ett lopp i bergen om några veckor. Har inte kollat upp runt Salalah så mycket; tänkte mest slappa på stranden. Men upplevde du något där som vi inte borde missa? Vi tänker ju satsa på små byar när vi åker upp i bergen vid Jebar shams och öken gör vi också från Muscat.

 3. Så gøy å høre at du får oppfylt et av reiseønskene så snart! Håper du får en like bra opplevelse av landet som jeg fikk i fjor 😀 Jeg har aldri vært i Salalah, så det blir ekstra interessant å høre om hvordan det er der.

  Hvis du vil lese en roman med handling fra Oman, kan jeg anbefale en som på norsk heter ”Den engelske piken”, skrevet av Katherine Webbs.

  • Er faktisk usikker på hvor morsomt/mye å gjöre det er i Salalah. Vi vil mest sole og bade litt siden det er midt på vinteren. Jeg ville först hekller satse på hotell med basseng i Muscat, men er glad for at de andre insisterte på Salalah. Det er ju bedre ved vakker vit strand og hav en ett klorbasseng. Og det ser jo veldig fint ut på bilder.

   Skal med en gang skaffe meg Den engelske piken, takk for tipset.

 4. Var i Oman 2003 och 2010 så det börjar ju bli ett tag sedan. Nu har de ju ett oerhört fint operahus i Muscat (kolla om där går några föreställningar när ni är där). Havssköldpaddorna vid Ras Al Hadd tycker jag ni borde se om ni hinner. Södra Oman har jag dock inte besökt så det vågar jag inte säga något om.

  • Operahuset har jag sett andra har tipsat om, så det tänkte vi få med oss. Havssköldpaddorna har jag inte läst om tidigare men de gillar vi, så dit vill jag. I södra delarna tänker vi bara slappa på stranden i alla fall. Inte en enda utflykt är min plan. Måste hänga på stranden några dagar för att överleva vintern.

  • Haha, vad roligt att det var just charter till Phuket ni ska på. Det var ju nära att det blev charter för mig också men jag kollade egentligen först och främst på andra delar av Thailand. Men vet du att Apollo har charter till Salalah i Oman?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here