Vi lämnar Tbilisi klockan 09 för att förflytta oss upp i norra Georgien och bergskedjan som på engelska kallas Greater Kaukasus. Stora Kaukasus!

Vår guide Kahka plockar upp oss i sin fyrhjulsdrivna Toyota och min väninna Hanne och jag somnar omedelbart. Vi vaknar till någon timme senare och kort efter det så gör vi vårt första stopp i Ananuri.

Fästningen Ananuri vid det klarblåa vattnet

Vi börjar vistelsen med att Kahka tar oss halvvägs tillbaka över bron vi precis har passerat för att få bästa bilden. Och visst hade han rätt! Inom fästningen ligger två 1600-talskyrkor och de är den absoluta höjdpunkten. Läget är mycket vackert vid den konstgjorda vattenreservoaren Zhinvali. Vi går självklart ner för att besöka den största kyrkan och passar på att gå upp för alla trappor längs muren och in i tornen.

Sovjetiska vänskapsmonumentet

Vi passerar skidorten Gudauri utan att stanna och kommer till Javripasset, som är resans högsta med sina 2379 meter över havet. Vi stannar till och njuter av utsikten och passar på att ta en och annan bild.

Bara några minuter senare kommer vi till det ryska-georgiska vänskapsmomumentet, rest 1983. Byggverket ligger majestätiskt till med utsikt över Djävulsdalen men är inte lika vackert med sina arkader och färgade kakelplattor. Tydligen restes identiska monument i alla 16 stater som utgjorde Sovjetunionen; det enda som skiljde dem åt var målningarna på insidan som speglade varje stat. Intressant, och jag undrar genast om de andra 15 finns kvar och i så fall var i de olika länderna.

Läs mer: Att planera en rundresa till Georgien och Armenien

Efter vänskapsmonumentet är det bara 20 minuter till vi är framme i Kazbegi. Resan från Javri-passet till Kazbegi är den mest spektakulära delen av resan och jag mer eller mindre hänger ut av bilfönstret med kameran och halva överkroppen hela resan.

Många väljer att stanna till i staden Mtskheta, som ligger cirka en timmes resa från Tbilisi och innan Ananuri, på väg från Tbilisi till Kazbegi. Vi valde i stället att dagen innan kombinera Mtskheta med kyrkan Jvari och grottbyen Uplistsikhe, vilket det kommer en senare artikel om.

Resan sponsrades delvis av Georgian National Tourism Administration.
Text, fotografier och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelMina farmor och jag på franska Rivieran – Nice, Antibes och Monaco
Nästa artikelTemarestauranger och sockersöta kawaii-caféer i Tokyo

13 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here