Bulgarien brukar inte förknippas med vinter och snö. Men Bansko är alldeles finemang för skidåkning och Jonas och jag var där tillsammans med våra kompisar förra året. Skinande sol och mycket lössnö. Och allt för en bråkdel av vad det kostar i Alperna.

Låter det som något för dig? Läs vidare; för här kommer våra bästa tips för skidåkning i Bansko i Bulgarien. Har du inte bokat påsklovet än så får du här ett toppentips.

Om åkningen

Skidåkningen består av ca 18-25 pistade backar och ungefär lika många liftar. Majoriteten är sittliftar men det finns även en gondol som går utmärkt att ta direkt från bykärnan. Svårighetsgraden i pistbackarna är för det mesta röd men det går även att variera med blå.

För den som gillar att utmana sig i skogspartier (Magic Forest) och off-pist är Bansko alldeles utmärkt. Även en topptur med skidorna på ryggen kan du få till en solig dag! Vi maximerade vår resa genom att boka en guide som kunde berget som sin egen ficka. Man ska vara observant på lavinfaran dagligen och vår guide visade oss de bästa vägarna ner. För den ultimata upplevelsen i Bansko vill jag verkligen rekommendera att boka en guide.

Restauranger och barer

Restauranter i backen finns det precis lagom många av. Önskar du italienskt så finns det och då betalar du ungefär lika mycket som i Stockholm. Önskar du däremot mer lokal husmanskost så kommer du undan till halva priset. De flesta restauranter har tillhörande uteserveringar där en öl i solen gör sig gott.

Läs mer: Nessebar i Bulgarien

Restauranter i Bansko by finns på vartenda gatuhörn. Vi fokuserade mest på de lokala restauranterna med mycket smårätter men spenderade även några kvällar på steak house och italienska restauranter. Här kan jag rekommendera att använda matappen FourSquare som guidar dig till de bästa ställena.

Även barer och nattklubbar kryllar det av i Bansko. Vi brukade runda av middagarna med en öl eller två men något nattklubbande blev det inget för vår del. Trots att vi åt ute varje kväll fick vi inte en känsla av att befinna oss på Sunny Beach.

Skidäsong i Bansko

Vi befann oss i Bansko första till andra veckan i februari. Vädret varierade en del mellan sol och dimma men det verkar höra till. Temperaturen var precis lagom – det ska vara krispigt i backen!

Annat att göra

En dag var Jonas och några fler i gänget sugna på att ta en paus i skidåkningen för att åka över till Grekland. De hyrde en bil, något i stil med Rent-A-Wreck, och bilade över för en långlunch och heta temperaturer. I övrigt vill jag säga att du kan satsa på skidåkningen med tidiga morgnar och tidiga kvällar utan att känna ångest över att missa något.

Kostnadsläge i Bansko

Vi upplevde Bansko som mycket billigt, både mat och öl. Om vi väljer husmanskost och smårätter på de lokala restauranterna så kan du komma undan riktigt billigt. Vissa kvällar beställde vissa av oss till och med två middagsrätter.

Läs mer: Skidåkning i Bad Gastain i Österrike

För första gången kände man att liftkortet hade ett okej värde. Det kostar alltid pengar att åka skidor men i detta fall kunde vi även prioritera att åka taxi till backen utan att känna oss ruinerade. Även skiduthyrningen fick du till ett okej pris.

Vem passar Bansko för

  • Den som gillar off-pist och lössnö
  • Den som vill åka skidor ett ställe där inte alla andra åker till
  • Kompisgäng; både utbudet på restauranger och nattklubbar är stort
  • Par; absolut

Det tar cirka två timmar att köra från Sofias flygplats till Bansko. Vi bokade transfer direkt från flygplatsen till Bansko och det fungerar bra på plats utan bil.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelCapri – Våra 11 bästa tips för den italienska pärlan
Nästa artikelNej, det finns inga släktingar i Sundsvall

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here