Nessebar ligger precis bredvid Sunny Beach, det är endast 10 min med buss eller taxi i mellan. Orterna kunde dock inte varit mer olika.

Nessebar består av en medeltida del och en nyare del. Den medeltida delen ligger på en ö, och man når denna via en bro från fastlandet. I gamla delen, som ligger innanför en ringmur, finns en mängd gamla kyrkor och ruiner efter kyrkor, många restauranger och caféer samt affärer. Både mer riktiga affärer och turistaffärer. De smala gränderna ringlar sig mellan kyrkorna, restaurangerna och affärerna. Husen är två- eller trevåniga, med en vitmurad bottenvåning och brunbetsad panel på våningarna över. Orten är precis lagom turistig; det är mycket folk ute i gatorna och på restaurangerna, men på ett mycket charmigt sätt.

En av alla kyrkoruiner mitt i gamla Nessebar
Man kan antingen bo i Nessebars gamla del eller i den nya. I den gamla finns små mysiga hotell med ”stadskänsla”, men utan pool, eller man kan bo i nya Nessebar där det bara finns strand och stora hotell. Alla hotellen ligger mot stranden, så man har världens utsikt mot gamla Nessebar. Så här finns att välja för båda smaker! I den gamla delen finns en stadsstrand som får heta duga; det fanns solsängar att hyra, men den var halvskräpig och hade till dels vassa stenar. Lokalbefolkningen höll till här. Vi valde att bo i den gamla delen, precis som hemma uppskattar vi att ha restauranger, affärer, allt runt knuten. Det tog ca en kvart att gå från vårt hotell tills vi låg på stranden.
Glassen fick ett absolut godkänt betyg. Inte som Italien, men nästan
Sen måste jag till sist slå ett slag för den bulgariska maten. Innan vi åkte så var det flera som varnade oss för att den var vidrig, men det beror helt på vad man beställer. Beställer man pizza, pasta, mexikansk eller annan mat från andra länder så får man skylla sig själv. Bulgarien är inte Italien eller Mexiko, och de kan inte tillaga italiensk eller mexikansk mat. Beställer man i stället grillad fisk eller lokala kycklingrätter så smakar det hur gott som helst.
Stränderna var också bättre än förväntat. Visserligen är de ganska fulla, och sanden är gul-brun och vissa dagar var det alger/tång/något grönt i vattnet vid strandkanten. Men stränderna får absolut godkänt; jag har varit på sämre stränder till exempel i Grekland.


Stranden i nya Nessebar. Är man i Bulgarien finns det självklart en partybåt på stranden, men denna
verkade inte vara öppen. Dock vet vi inte säkert eftersom vi aldrig var i nya Nessebar på kvällen
De bruna trähusen som ligger längs alla gränder

Vi hade egentligen inga förväntningar innan vi åkte, det var så många som varnade oss mot Bulgarien. Men vi var i alla fall sugen på att testa den delen av Europa eftersom vi inte hade varit där tidigare. All over är Nessebar mycket trevligt, och faktisk ett av de ställen som det finns chans för att jag igen bokar en resa till. Jag brukar aldrig åka till samma ställe två gångar, det finns ju så många ställen att åka till.

Nessebar var del ett av en tvåveckors semester andra veckan var vi i Sozopol.

En annan ruin lite utanför centrumskärnan. I bakgrunden syns Sunny Beach

 

Vårt charmiga hotell Trinity
Föregående artikelCentral Park
Nästa artikelDöda havet – Att läsa en bok i vattnet

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here