I januari 2012 gjorde vi en resa till dessa tre länder och denna gång var vi så snälla att vi bjöd med Lenas mamma/Maximes mormor. Längs både den jordanska och den israeliska sidan av havet finns områden med större resorter och självklart har alla ett spa. Vi badade på den israeliska sidan av Döda havet; söder om Västbanken.

Öster om döda havet ligger Jordanien och väster om havet ligger Israel och Palestina/Västbanken. Döda havet ligger över 400 meter under havsytan och är världens lägst under havsytan belägna plats. Salthalten är ca 35 %, vilket är cirka nio gånger högre än vanligt havsvatten. Det sägs att det ska vara näst intill omöjligt att flyta på mage och farligt att dyka eftersom kroppen kan ”fastna” horisontalt upp och ner och man drunknar men vi hade inga problem med varken det ena eller det andra. Det sägs också att när man går uti så sviden saltet fruktansvärt i alla sår på kroppen man inte visste att man hade, men jag märkte inte detta heller och jag hade skärsår på benen.

Flyta på rygg och läsa en bok i Döda havet

Men det som fungerade på riktigt var att utan problem ligga på rygg och läsa en bok. Självklart var vi tvungna att fota detta. Och det var en konstig känsla att flyta omkring på rygg, flyta omkring på mage, att slita för att ta ner benen så man trampade vatten, och det var svårt att dyka men jag kände aldrig att jag höll på att drunkna.

I stället för sand längs strandbrädden var det saltkorn, och alla stenar i vattenbrynet var belagda med salt. I de områden där det inte låg resorter var det jättefina vyer. På häger hand såg man den palestinska strandbrädden, sen det klara helt stilla turkosa havet, efter vattnet den jordanska strandbrädden och sen ökenklipporna. På vänster hand har man de palestinska ökenklipporna precis vänster om vägen.

Jag har hela mitt liv önskar bada i Döda havet, och nu kan man bocka av detta också på bucket listan! Att bada i Döda havet var en del av en utflykt vi gjorde från Aqaba till Jerusalem.

Kartan visar Jordanien (persikofärgat), Israel (orange) och Palestina (grått).
Det blå havet mitt i bilden är Döda havet, och vi badade någonstans helt i söder på den israeliska sidan.

Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Föregående artikelNessebar
Nästa artikelBoende i Hikkaduwa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here