Maxime och jag var i Bulgarien sommaren 2007. Vi var på charterresa och var först en vecka i Nessebar sen en vecka i Sozopol. Vi åkte med Ving, men de har inte längre Sozopol som resemål. Dog jag ser att Apollo har det på sin lista. Sozopol ligger 30-40 min med buss söder om Burgas, som är dit man flyger. Hade jag åkt i dag så hade jag nog valt Norwegian till Burgas och sen en taxi eller buss till Sozopol i stället för charterresa.

De två orterna är egentligen ganska lika. Båda har en gammal medeltida stadsdel samt en nyare. Sozopols gamla del ligger längst ut mot havet, sen kommer en mindre strand, sen den nya delen där halva skjuter ut i havet och sen en större strand. Den större stranden är kapad på kartan nedan; i verkligheten är den mer än dubbelt så lång.

Båda stränderna är helt ok; solstolar, parsoller, restauranger. Längs båda finns trevliga promenader med glasstånd, ordentliga restauranger som också har öppet kvällstid (inte bara strandbarer) och den stora stranden har också några affärer. Trevligt att gå hit också kvällstid.

En hungrig Maxime

Hotellet vi bodde på het Fjord, och ligger i utkanten av den nya stadsdelen, nära den stora stranden. Det tog ca tre minuter att gå till stora stranden och åtta minuter till lilla stranden. Vi brakade varva mellan dem. Fjord är ett ganska lite hotell med bara 12-15 rum, och det är ganska nytt. Frukosten var helt ok, och man kunde äta den inomhus eller utomhus. Rummen var fräscha och hade två sängar samt en bäddfåtölj.

Alla rum hade balkong och havsutsikt.

Utsikten från vår balkong

Till gamla Sozopol tog det ca 15 min att gå från Fjord; då gick man trevliga promenaden bakom lila stranden.

Gamla Sozopol är bräddfull med restauranger; flera av dem med mycket god mat. Runt hela gamla delen, helt ut mot vattnet, går ett promenadstråk där det vissa ställen fins restauranger nere på promenandstråket. Om man tar höger på promenadstråket precis när man kommer in i gamla delen så ligger det i alla fall två restauranger nästan på en gång som hade mycket god mat. Det fanns också många restauranger, caféer, barer och affärer inne i den gamla stadskärnan.

Eftersom fokuseringen vår kamera la av under semestern så är många av våra egna bilder dåliga, och vi har lånat lite bilder vi hittade på nätet för att ge en rättvis bild av den gamla stadskärnan.
Till vänster i bilden ligger flera bra restauranger

Gamla Sozopol vänster i bilden, lilla stranden,
nya Sozopol som skjuter ut och sen stora stranden längst upp

Både Nessebar och Sozopol rekommeneras verkligen, vi tyckte att båda levererade över förväntan. Jag fattar inte varför Bulgarien har så dåligt rykte; undviker man Sunny Beach är det jättefint. Ok, stränderna är inte som i Kroatien eller Grekland, men det är de inte i Spanien eller Italien heller!

Föregående artikelMacwood tefabrik och fantastiska vyer i Sri Lankas högland
Nästa artikelDjerba i Tunisien

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here