Någon gång under våren 2010 så surfade jag runt på olika charterresor, och lyckades trycka mig fram till Djerba; en ö i södra Tunisien. Vi gillar att åka på charterresor för att det är bekvämt, men gillar samtidigt att hitta charterresorna till de lite mer udda resemålen. Surfandet slutade med att jag bokade en vecka för Maxime och mig i mitten av augusti.

Vädret var det inget fel på, det var varmt och skönt men inte kokvarmt. Vi valde et mindre hotell, och hotellet var absolut ok. Det var charmigt, fint och rent. Hela Djerba påminner om Grekland med vita och blå byggnader, också vårt hotell.

Zona Touristica

De flesta hotellen ligger i Zona Touristica, och många av hotellen är all inclusive-resorter. Detta gär att restaurangutbudet inte är jättestort. Och det konstigaste av allt är på något sätt så ligger de flesta restaurangerna och det fåtal butiker vi hittade längs en mycket trafikerad genomfartsled. Det som finns ligger då mycket utspritt. Det är inte särskild trevligt att promenera längs en motorväg, och det är ganska långt att gå längs hela gatan.

Det var tyvärr svårt att hitta restauranger; det funkade inte bara att gå (för långt) eller ta en taxi och be den släppa av oss någonstans och hoppas att hitta något i området. För det gjorde man helt enkelt inte. Det var faktiskt så att vi fick följa Fritidsresors lista över rekommenderade restauranger; ta en taxi dit och sen ta en taxi hem eller till något annat namngivet ställe. För att äta och sen bara strosa omkring efter maten och sen hitta en trevlig bar eller något annat fick vi inte till.

Restauranger

Cirka 10-15 minuter med taxi från Zona Touristica ligger Houmt Souk som är där de lokala bor och håller till. Taxi är mycket biligt i Djerba, men de kör som riktiga svin. Självklart utan säkerhetsbälten i bilen. Taxin släpper av en vid en stor stenport i Houmt Souk. Om man går höger så kommer man till hamnen där det finns ett trevligt torg med restauranger och caféer.

Vi åt jättegod grillad fisk på en av restaurangerna där (alla har samma på menyn), men tyvärr var det ganska glest mellan gästerna. Troligtvis hade detta med att göra att vi åkte samtidigt som skolan började. Det finns också en båt som är gjort om till restaurang som ligger här som tydligen ska vara Djerbas bästa restaurang. Vi hade fått stället rekommenderat av bekanta innan vi åkte. Visst mysigt ställe, men inte ett ställe vi önskade äta på varje dag. Men det är svårt att få bord, så boka innan.

Houmt Souk

Går man vänster när taxin släpper av en så kommer man in i Houmt Souk och här är allt riktigt arabiskt. Det fanns massor med affärer som sålde kryddor och keramik. Tyvärr fanns det inte några riktiga restauranger där inne, jag skulle ju gärna välat haft en (eller tio) kebab eller shawarma eller något. Vi träffade inte alls många turister här inne, och de tunisiska kvinnor vi såg kunde vi räkna på en hand. Både Maxime och jag älskar goda, ordentliga kebaber.

Men vi såg hur många tunisiska män som helst. Männen satt på café och rökte vattenpipa och drack te; tyvärr såg det som sagt inte ut som några av ställen serverade mat. Men männen som satt där var i hundratal, och jag överdiver inte; på ett café vid ett torg måste det ha suttit två hundra tunisier med var sin vattenpipa och alla hade sjägg och tradistionella kläder. Tyvärr vågade vi inte ta någon bild på detta.

Vi hade blivit varnade innan om att Djerba var tråkigt och att det inte fanns mycket annat att göra där utöver stranden, så vi var förberedda på att det inte skulle vara något håll-i-gångställe. Men at det skulle vara svårt att hitta restauranger och att det inte bara gick att strosa omkring kvällstid var vi inte förberedda på.

Stranden var faktiskt väldig fin med många aktiviteter, men eftersom detta inlägget blev så långt så kommer det i eget inlägg.
Föregående artikelSozopol i Bulgarien
Nästa artikelStränder i Djerba

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here