Jag har varit på Capri tidigare; en dagsutflykt i 2013. Redan när jag var där visste jag att jag ville komma tillbaka och uppleva mer av denna lilla pärla. Tiden går och mitt huvud fylls med mycket ny reseinspiration men Capri kunde jag inte glömma. Jag skrev tom en artikel om ställen jag vill åka tillbaka till, där Capri är med.

Under sommaren i fjol var Maxime och Jonas bland annat på Amalfikusten och Capri. Och ja; jag var en ivrig påhejare för att de skulle åka dit. I alla fall, Maxime skickade så många fina foton till mig och jag blev så sugen på att åka. Och plötsligt hade min dåliga impulskontrollshjärna bokat en flygbiljett i september.

Läs mer: Ställen jag gärna åker tillbaka till

Så kan det gå. Och vet ni vad? Jag gjorde exakt samma saker dessa fyra dagar som jag redan hade gjort fem år tidigare, fast självklart i ett mycket lugnare tempo.

1. Capri stad

Capri stad har både ett torg med serveringar, smala gränder och pittoresk känsla. Varje italiensk designer med respekt för sig själv har också en affär här. Så sysslolös behöver man inte vara.

På huvudgatan Via Vittorio Emanuele ligger Buenocore Gelateria, som du känner igen på den enorma kön på gatan. Ja; glassen är fantastisk och värt att köa för.

Lite längre ner på samma gata, i korsningen Via Camerelle ligger Grand Hotel Qvisisana som har en fantastisk uteservering och är stället att se och bli sett. Inget är gratis här i världen; inte heller deras aperol spritz som går loss på €22 per styck. Vi fick i alla fall med lite aperitivos i form av chips och oliver!

På torget Umberto I var de serveringarna vi testade same-same not very different. I gula byggnaden bredvid klocktornet ligger det en väldigt trevlig vinbar. Vi gick upp vid flera tillfällen men det fanns aldrig lediga bord. Tyvärr.

På matfronten så hittade vi inga restauranger i centrala Capri som stack ut som bästa italienska maten ever. Längst bort på gatan Via Camerelle låg flera restauranger med väldigt mysiga serveringar och vi lyckades kapa ett baldakinbord på Le Camerelle.

Om nattklubbar och dans är din kopp te så finns det två alternativ på Capri, båda i Capri stad. De heter No 1 respektive No 2 och båda ligger i korsningen Via Vittorio Emanuele och Via Camerelle; snett emot Grand Hotel Qvisisana. Båda öppnar också klockan 01 och det är dresscode uppklätt som gäller.

Läs mer: Capri stad – Mitt på ön

2. Anacapri

Anacapri är den näst största orten på Capri och ligger uppe i höjden. Det går att gå upp både direkt från hamnen i Marina Grande och från Capri stad, men vi åkte lilla gula bussen upp. Anacapri är lugnare än Capri och väldigt trevligt; vi passerade många restauranger som såg lockande ut. Vi valde bort att äta lunch här, för att det var så varmt och vi ville till stranden i Marina Piccola och bada. Det är också här Villa San Michele ligger.

Läs mer: Anacapri – Staden uppe i höjden

3. Villa San Michele

Villa San Michele är precis som jag älskar ett ställe. Snygg design, lekfulla detaljer, en stor trädgård och vackra blommor. Lägg till det turkosa havet som kuliss. För mig är Villa San Michele i sig orsak nog till att åka till Capri.

Läs mer: Villa San Michele

4. Marina Grande

Marina Grande är hamnen där alla båtar lägger till. Det finns också en strand och några hotell här. Men området är tvärdött på kvällstid, så jag rekommenderar verkligen inte att bo här.

Restaurangen Da Paolina ligger på kartan ganska när Marina Grande. Vi gick ner från Capri stad och sen vidare till restaurangen. Det är längre än vad det ser ut på kartan; det tog säkert 20 minuter från hamnen. Det positiva var att när vi skulle hem så var det knappt fem minuter att gå till lilla gula bussen som gick till Capri stad.

Da Paolina är en stor men väldigt trevlig restaurang med citroner hängande från taket och chiliväxter och sax på bordet för att själv bestämma styrkan på sin mat. Jag tog självklart en pasta limone!

5. Augustus trädgård och Via Krupp

Augustus trädgårdar anlades som en privat trädgård under tidigt 1900-tal. Det tar mellan tio och femton minuter att promenera från torget i Capri stad. Trädgården i sig är vacker med det mest fängslande är utsikten över havet och de tre klippblocken Faraglioni i vattnet, samt Via Krupp. Tyvärr har Via Krupp stängts av sen jag var här senast; ett klippblock har tydligen lossnat och trillat ner.

Läs mer: Augustus trädgård och Via Krupp

6. Marina Piccolo

Jag älskade Marina Piccolo förra gången på Capri men då fanns ingen tid att ligga på stranden. Denna gång var strandhäng en given aktivitet och vi spenderade faktiskt en och en halv dag av tre på stranden. Marina Piccolo är egentligen Capris enda strand av någon storlek och den är ändå liten. Och knökfull; själv i september.

Första halvdagen låg vi direkt på själva stranden, nära det fina naturliga valvet. Andra dagen valde vi att investera i solsänger, vilka inte är billiga. Det finns flera uppbyggda terrasser inne på stranden men vi valde Le Sirene Beach Club and Reataurant som har solsängar på en utstickande udde. €28 per solsäng. Men vi var så lyckliga där vi låg, så det kändes värt det.

Redan när vi la oss ner så bokade vi bästa utsiktsbordet på den tillhörande restaurangen för lunch. Miljön och utsikten var fantastisk och vi fick faktiskt Capris godaste mat här också. De branta klippväggarna gör verkligen att stranden känns dramatisk men tyvärr gör de också att solen försvinner innan klockan 16.

Vi gick ner med valde att åka buss upp, pga uppförsbacke och varmt.

Läs mer: Mystiskt vackra stranden Marina Piccola

7. Neapel

Beroende på fulla båtar hem så blev vi tvungna att ta en båt två timmar tidigare än vad egentligen ville. Tips; köp biljett till båten hem på en gång. Vi hittade en trattoria nära hamnen med bra omdöme och gick dit med våra resväskor; är man i pizzans hemstad så vill man ju äta en pizza. Tyvärr fegade jag ut i sista sekund och tog en pasta i stället men det var rätt val för den var väldigt god.

Läs mer: Vårt Neapel-arkiv

8. Att äka till Capri

Sen ett tag tillbaka flyger RyanAir direkt från Skavsta till Capri. För mig blir valet då lätt; jag fördrar direktflyg även om jag måste ta mig till Skavsta. Vårt flyg gick fredag ca klockan 11 och var framme i Neapel exakt tre timmar senare.

Vi tog en taxi direkt från flygplatsen till hamnen Molo Beverello; passa på att säga att du vill ha fast pris. Vi betalade €25 eller 30. När vi googlade innan så fanns den ena skräckhistorian värre än den andra om hur lång tid denna resa kunde ta, men för oss tog den ca 15 minuter.

Vi hade inget incheckat bagage att vänta in, och hade betalat extra hos RyanAir för att få ta ombord våra väskor på planet. Vi hann med båten som gick till Capri klockan 14, dvs en timme och 15 minuter efter att planet landade. En timme senare gick vi i land på Capri. Det gick utmärkt att köpa båtbiljetten på plats i Neapels hamn.

Jag ser förresten nu att SAS börjar flyga direkt till Neapel i april i år också.

9. Pengar och kostnadsläge

Du har kanske hört tidigare att Capri är dyrt. Det stämmer; allt är dyrt här. Pizzan kostar det dubbla av i Neapel och så är det med nästan allt. Du kommer inte till Capri för att ha en billig semester och du kommer att njuta mycket mer av den om du inte hela tiden jämför priserna med förra Italienresan.

10. Boende på Capri

Som allt annat är hotell också dyrt på Capri. Vi valde att hyra via AirBnB och det var en helt fantastisk lägenhet. Läget kunde inte varit bättre med två minuter att gå till Capri stads busshållplats och fem minuter att gå till torget. Nämnde jag utsikten och uteplatsen? Fantastiska!

Uteplatsen är enorm, med både matbord för sex personer samt att det finns solsängar och loungemöbler. Både havsutsikt rakt fram och mot klocktornet och stan ät höger. Två sovrum och två bad och ca 1300 kronor per natt. Finns att boka här. Plus också för att ligga mer eller mindre bredvid busshållplatsen.

Om du vill bo på hotell så anses Anacapri vara lite billigare än Capri stad. Jag har inte varit i Anacapri på kvällen men det finns många restauranger där och är nog trevligt kvällstid. I Marina Piccola finns mig veterligen inga hotell och i Marina Grande är det tråkigt att bo och helt dött på kvällen.

11. Transport på hjul och till fots

Över hela Capri går det små gula bussar. Storleksbegränsningen är givetvis för att bussen ens ska komma fram och ha möjlighet att klara hårnålskurvorna. Alla slutar i Capri stad, med undantag av en linje från Anacapri till Marina Piccolo, som går ganska sällan.

Från Marina Grande till Capri stad går det också en bergsbana och det är den du vill ta den sträckan. Det går gångvägar bland vackra portar och bugande trädgårdar från Capri stad till Marina Piccolo samt till Marina Grande. Att gå ner tar 20 till 30 minuter och går bra men du vill nog inte gå upp, beroende på brant och trappor.

Får den hurtiga är det möjligt att gå upp Scala Fenicia från Marina Grande till Anacapri. Cirka 1000 trappsteg upp och omtalas som ett träningspass med vackra vyer. Kanske buss upp och trappa ner är grejen?

Das war alles! Lockas du av Capri eller tänker du mer dyrt och turistigt?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelLadies Abroad goes charterresa – Jag ger mig själv bästa födelsedagspresenten
Nästa artikelBansko – Skidåkning i Bulgarien

2 KOMMENTARER

  1. Så vakkert! Capri ser ut som en drøm. For min del er nok stedet litt i dyreste laget… Men jeg kunne gjerne tenkt meg å dratt innom hvertfal en dag eller to, for å suge til meg litt av stedets atmosfære. 🙂 Og, haha, jeg kjenner godt til det med å gjøre de samme tingene når man reiser tilbake til et sted. Det må kanskje være nostalgien som gjør det.

    • En dag eller två på Capri holder absolutt. Vi ville mest være på samme sted alle fire dagene, men solingen kunne vi selvsagt lagt til ett billigere sted.

      Ja, det er nok litt nostalgi med i det hele. I kombinasjon med at jeg vet jeg får noe bra. F eks har jeg vært i Roma fire ganger, og har alle fire gangene sett samme saker da også. Haha.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here