Villa San Michele på Capri uppfördes av den svenska läkaren, filosofen, författaren, musikälskaren samt naturälskaren Axel Munthe. Efter avslutade filosofi- och medicinstudier i Uppsala disputerade han inom medicin i Paris och verkade i Paris, Neapel och Rom innan han på 1890-talet flyttade till Capri där han jobbade som husläkare i staden Anacapri.

Samtidigt började uppförandet av Villa San Michele i Anacapri. Axel Munthe var populär på Capri; dels för att han vårdade många fattiga gratis dels för hans samling av antikviteter som gjorde att många kungliga och kulturpersonligheter tog sig till ön.

Villa San Michele - Capri - Italien (14 av 18)

Villa San Micheles trädgård

Trädgården med pergolan, kapellet, pelarna, antikviteterna alla blommor och inte minst utsikten är helt fantastisk. Trädgården är i olika nivåer och plötsligt hittar jag den romerska villan när jag går ner för en halvvägs dold trappa. Efter jag har utforskat de antika delarna i den romerska villan tar jag mig upp igen; genom kapell-loggian och plötsligt är den där! Den egyptiska sfinxen som är ett av de mest kända konstverken.

Man får verkligen inte missa Villa San Michele när man är på Capri. Som en vacker sagovärld. Under besöket känner jag mig lite som Alice i underlandet där jag går omkring och upptäcker magiska detaljer. Jag blir minst lika lyrisk och förtjust som jag blev i ön Isola Bella på Sicilien.

Villa San Michele - Capri - Italien (7 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (18 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (9 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (2 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (12 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (10 av 18)

Axel Munthe

Boken om San Michele publicerades 1929 men Axel Munthe hade påbörjat den 45 år tidigare. I boken skildras humoristiskt minnen från hans liv och den blev en stor international framgång. Under 1890-talet blev han drottning Victorias livläkare, vilket han var till hon dog 1930. Villa San Michele har stått modell för Solliden på Öland som drottning Victoria lät uppföra. Axel Munthe dog 1949 på Stockholm slott, där han hade bott sen andra världskriget bröt ut.
Villa San Michele - Capri - Italien (4 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (13 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (17 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (11 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (1 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (8 av 18)

Nutida användning av Villa San Michele

Villa San Michele testamenterades till Svenska institutet och är i dag museum med trädgård och gästhem för svenska studenter på ön. Jag känner flera konstnärer och forskare som har varit på Capri på stipendium för att utvecklas och bott i institutionens faciliteter. Det vore ju drömmen!
Villa San Michele - Capri - Italien (16 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (5 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (15 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (6 av 18) Villa San Michele - Capri - Italien (1 av 1)
På Villa San Michels hemsida finns en utmärkt guide till olika delar av huset och trädgården om man vill läsa mer. Det finns också möjlighet att göra ett virtuellt besök i villan och kapellet samt trädgården.
Föregående artikelAnacapri – Den lilla staden på klippan 300 moh
Nästa artikelGodsaker i Paris

1 KOMMENTAR

  1. Vackra bilder från Capri. Har varit där men för säkert 18 år sedan. Bodde på Capri i några dagar. Många turister var där i juni när vi besökte Capri, men det var väntat. Och visst var det en fantastisk upplevelse.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here