Jag har önskat att åka till Bornholm sen min kompis semestrade där då vi var 12 år och hon pratade om hur fint det var. Så när jag är i Ystad och det visar sid att det går färja direkt från Ystad till Bornholm så är detta en given dagsutflykt.

Mot Bornholm

Vi ville först ta med bilen, men detta skulle kosta oss 1500 kronor på färjan, vilket vi tyckte var för mycket för en dagsutflykt. Vi köper därför i stället dagsbiljett med färjan tur och retur, där också lokalbussar på Bornholm ingår. Kostnad? 260 kronor per person.

Vi åker med båten som går klockan 08:30 och 75 minuter senare ankommer vi Rønne på Bornholm. Vi skippar att utforska Rønne och väntar i stället in bussen mot dagens första stopp.

Köp din båtbiljett: Færgens hemsida

danmark-bornholm

Buss 2 till Helligdommen

Bussen från Rønne till Helligdommen tar exakt 30 minuter. Helligdommen är dramatiska klippor vid vattnet, som både Lotta och jag tycker påminner om Capri. Det finns också ett konstmuseum här, men valde att hoppa över detta.

Läs mer: Via Krupp på Capri

De flesta busslinjerna går bara en gång per timme så det är smart att kolla upp innan när nästa går vidare. Vårt kortaste alternativ vid Helligdommen skulle ge oss drygt 30 minuters stopp, vilket visade sig att passa perfekt.

danmark-bornholm danmark-bornholm

Buss 1, 7 eller 9 till Gudhjem

Bussresan mellan Helligdommen och Gudhjem tar bara sex minuter, vi hinner knappast att sätta ner rumpan innan vi kliver av i Gudhjem. Vi tar oss ner för backen, tillika huvudgatan, och stannar till vid Karamel Kompagniet och köper på oss lite choklad. Sen fastnar vi på ett mysigt fik i hamnen och funderar på att äta lunch på Gudhjems røgeri. Men eftersom ingen av oss är riktigt lunchsugna än så nöjer vi oss med fika.

Läs mer: Pittoreska Ystad

Gudhjem är absolut trevligaste byn på Bornholm enligt vårt tycke och vi ångrar genast att vi inte stannar längre där. Nästa gång….

danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm

Buss 1 eller 9 till Østerlars

Bussen till den kända rundkyrkan Østerlars tar bara åtta minuter. Det gäller att vara snabb vid Østerlars eftersom nästa buss avgår bara 15 minuter senare. Vi hinner med att se kyrkan utifrån, vilket var det vi var intresserad av.

Läs mer: Mandelmanns trädgårdar och Kiviks musteri

Rundkyrkorna är få till antalet både i Sverige och i Danmark och Bornholm har den mest koncentrerade samlingen med hela fyra exemplar.

danmark-bornholm

Buss 3 till Svaneke

Denna gång får vi 20 minuters bussresa och vi hinner se lite av landskapet på Bornholm. I Svaneke går vi av bussen mitt i någon marknad där alla säljer honung och det finns en svängig orkester som spelar. Vi kollar lite och spanar också av butikerna runt torget innan vi börjar gå huvudgatan ner mot hamnen. Huvudorsaken till att vi stannar till i Svaneke är att Lakrids by Johan Bülow har fabrik och försäljning här, men vi beslutar oss för att göra vårt besök på väg tillbaka mot bussen.

danmark-bornholm danmark-bornholm

I stället går vi direkt till hamnen där vi fastnar i liggstolarna i solen med var sin Svaneke öl. Även om vi har det helt perfekt där vi är så gör lunchhungern sig påmind. Vi går de fåtal metrarna upp till utomhusrestaurangen Svanereden, där vi får ett perfekt bord vid vattnet. Tyvärr är vi sena för lunch och det är lite tunt kvar på menyn. Men vad gör detta när solen gassar och livet leker?

danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm

På väg tillbaka stannar vi till vid, för oss, okända Karamelleriet, där jag köper på mig en burk Rokkesten med lakrits med en hint av eukalyptus. Vi fortsätter upp gatan igen och stannar till vid Larids försäljning, alla tre tar var sin lakritstoppade mjukglass. Fast vi egentligen inte har plats för den i magsäcken, men tur är det för den är helt alldeles underbar. Jag köper också med mig två burkar, varav en syrlig med lakrits och passionsfrukt.

danmark-bornholmdanmark-bornholmdanmark-bornholm danmark-bornholm

Buss 7 till Dueodde

Nästa planerade stopp är egentligen pralinfabriken i Snogebæk men vi känner alla att vi har smakat för mycket både choklad och lakrits. Vilket ingen av oss trodde skulle vara möjligt. Vi planerar därför om och beger oss till supervackra stranden Dueodde på Bornholms södra spets.

Vi kommer till Dueodde cirka klockan 17. Solen skiner fortfarande, och alltså; vilken strand! Lång, bred och böljande mjuk och vit sand. Var och varannan meter hittar vi sandslott. Här skulle jag gärna spendera några dagar.

danmark-bornholmdanmark-bornholmdanmark-bornholmdanmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholmdanmark-bornholm

Buss 7 till Rønne

Vi åker från Dueodde klockan 18, med sista bussen den dagen, och ankommer Rønne klockan 18:45. Precis lagom tid för att hoppa av bussen i centrala Rønne och gå förbi affären och köpa bröd till frukosten dagen efter.

danmark-bornholmdanmark-bornholm

Kockan 20:30 avgår färjan och 21:45 är vi tillbaka i Ystad. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen; jag älskar det korta avståndet mellan södra Sverige och Danmark.

Föregående artikelTbilisi – Våra 5 bästa tips för Georgiens huvudstad
Nästa artikelJulbord i Bad Gastein – Underbara hotellet Salzburger Hof

2 KOMMENTARER

  1. Tack för en jättefin reseskildring ☺️
    Blir ännu mer sugen på att ta båten dit inom kort med sambon! Och vi bor nu i Ystad så det är riktigt nära?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here