Den helgen under juli 2011 Maxime och jag valde att åka till Köpenhamn så var det världens regn. Under några timmar regnade det dubbelspik, och halva staden hamnade under vatten. Det som bl a skiljer Köpenhamn från centrala Stockholm (dock med undantag av valven i Gamla stan) är utnyttjande av källarvåningen. Många av affärerna och matställen ligger en halvtrappa ner, dvs under markytan. Och när gatorna står under vatten kan man bara tänka sig till hur det ser ut i källaren!
Såhär fint var det på vårt hotell när vi checkade in. Det fanns två ljusgårdar i hotellet, och i den ena låg frukostmatsalen. Vi bodde på översta våningen med fönster mot ena ljusgården.

Maxime var i duschen och jag låg på sängen och läste när jag hörde att det trummade jättehögt på taket och såg ut genom fönstret att det spöregnade. Vänta; vårt fönster ligger ju under tak mot ljusgården! Jag öppnade fönstret och såg att taket hade sprungit läck och att det regnade Niagara-fall precis utanför vårt fönster och ner i ljusgården. Jag ropade på Maxime, och självklart var vi tvungna att gå ner i receptionen.
När vi kom ner var det mellan 10 och 30 cm vatten på golvet över hela bottenvåningen. De anställda och alla gäster på att skyffla ut vattnet med hinkar genom fönstren, och hindra mer vatten att komma in med golvskrapor. I tillägg till att regna in genom taket i ljusgårdarna hade allt vattnet på gatan grävt sig ner under grundmuren och det forsade in vatten genom ytterväggen på två ställen. Det var bara att ta en hink och hjälpa till.
Receptionen

Här har det slutat regna och vi har slutat skyffla ut vatten

Ute på stan hade halva Nyhavn drunknat, och det var vatten och hål i gatan överallt.
Detta är precis utanför vårt hotell

Minilivsen på hörnet vid hotellet!

Det var större eller mindre hål i gatan överallt

Här hade man tydligen gjort en flyktväg för sina gäster

Hela stan var full av vattensugingsmaskiner

Observera hur ljusen på borden fortfarande brinner och att det finns mat på alla bord

Det konstigaste var att nästa dag var alla ställen öppna igen, och det såg ut som inget hade hänt. Inga tydliga vattenskador eller annat.
Föregående artikelGejsrar, vulkaner och glaciärer på Island II
Nästa artikelFalasarna på Kreta

2 KOMMENTARER

  1. Vi var som sagt oerhört imponerade av att det nästan inte fanns spår av översvämningarna dagen efter, men tydligen satte det sina spår i alla fall

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here