Mästerverket Hagia Sofia, är tillsammans med blå moskén, Istanbuls mest kända sevärdhet. Det brukar varnas för långa köer till vad som i dag är ett museum men Maxime och jag var inne i byggnaden på mindre än fem minuter. 

Följ med till Hagia Sofia och Basilikacisternen, som blev två av våra favoriter i Istanbul.

istanbul-turkiet

Hagia Sofia

Hagia Sofia har en mycket intressant historia och blev som sagt en av våra storfavoriter i Istanbul. Komplexet uppfördes som en kyrka av kejsare Justitianus I år 537, byggdes om till en moské av sultan Mehmet I år 1453 och blev ett museum år 1935. Redan under den bysantinska perioden omtalades kyrkan som ett gudaverk och inte byggd av människor eftersom den var så vacker.

Det centrala rummet kröns av en enorm kupol; over 30 meter i diameter och 56 meter över golvet! Man känner sig helt enkelt ganska liten där inne! Överallt finns det marmor och mosaik och det är nackspärrsvarning för oss båda.

Lite bortglömt i en korridor hittar vi trapporna upp till galleriet. Gula väggar, väggmålningar, pelare och valv; otroligt vackert och jag älskar det. Perfekt utsikt till de ottomanska medaljongerna och lättare att spana in kupolens mosaik. Jag skulle kunnat stanna där uppe i en evighet men det börjar kurra i magen och det är dags att bege sig till gatan Hocepasa Sokak där kebab-restaurangerna ligger rygg mot rygg.

istanbul-turkietistanbul-turkiet istanbul-turkiet istanbul-turkiet istanbul-turkiet istanbul-turkiet istanbul-turkietistanbul-turkiet istanbul-turkiet

Basilikacisternen

Enligt kartan så ligger Basilikacisternen bara ett trafikljus från torget som flankeras av Blå moskén och Hagia Sofia. Maxime och jag korsar gatan och kommer till en gräsklädd kulle med en liten paviljong. Föga imponerande och vi är nära att vända. Men det är Hanne, som jag var i Iran med och vars rekommendationer jag litar på, som har rekommenderat cisternen som en av hennes favoriter i Istanbul. Så vi betalar och går nerför trappan.

Nedanför trappan möts vi av 336 upplysta kolumner i mörkret. Många av dem återanvända från ruiner. Mest karakteristiska är de två kolumnerna längst in som vilar på stora Medusa-huvuden och den största frågan av dem alla är varför det ena huvudet vilar med kinden ner? Ingen vet!

När cisternen uppfördes år 532 så kunde den fyllas med upp till 80 000 kubikmeter vatten, som kom via 20 kilometer akvedukter från en reservoar nära Svarta havet. Cisternen uppfördes för att förse det kejserliga palatset med vatten men när det övergavs och förföll under 1300-talet så övergavs cisternen också. 1987 öppnades cisternen för publiken, i nyrenoverat skick.

istanbul-turkiet istanbul-turkiet istanbul-turkiet

Läs mer om sevärdheterna i Sultanahmet/historiska Istanbul:


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVad jag alltid undrar över under mina flygningar – Flygvärdinnan svarar
Nästa artikelGeorgien och Armenien – Hur du planerar den perfekta rundresan – Och vad kostar det?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here