Vid ett besök i Ungerns huvudstad Budapest så är det några aktiviteter som helt enkelt är obligatoriska att genomföra. En av dessa aktiviteter är att besöka ett av alla SPA:n som befinner sig i staden och som den är känt för. Budapest är beläget i ett område med 118 hälsobringande källor och tillsammans flödar 70 miljoner liter vatten varje dag ut från källorna!

Jag betalar mina 5 500 forinter, motsvarande 170 kronor, i inträde till Gellert SPA strax innan halv nio en lördag morgon. Syftet med mitt besök är tudelat; dels vill jag bada och njuta av behandlingar men jag vill också fotografera den vackra interiören. Min förhoppning är att de flesta turister inte har hittat till badet så tidigt och att jag kan ta foton som inte har mer personer än vatten.

Gellert SPA bath - Budapest

Utomhuspoolerna

Till trots för den tidiga timmen så är det ganska många andra gäster på SPA:et. Flertalet ligger vid utomhuspoolen och slickar solen som redan värmer. Jag vågar mig på gissningen att orsaken till att de är där så tidigt är att solsängarna tar slut utöver dagen. Utomhus finns det en stor vågpool samt två mindre termalpooler. Jag spanar av utomhusområdet och beger mig in. Jag är som sagt här för behandlingar samt för att njuta av den vackra arkitekturen, inte för att sola.

Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest

Inomhuspoolerna

I den stora inomhuspoolen pågår ett vattengympapass när jag kommer in. Det är som att komma in i en svunnen tid med pelare, svulstiga smidesjärnsbalkonger en trappa upp samt statyer och små fontäner formade som djurhuvuden. Här skulle jag lätt inspireras att träna på lördagar klockan 09. Jag sätter mig på an bänk några och njuter alla vackra detaljer.

Jag har innan avfärd sett de vackra inomhus termalbaden på bild och fortsätter mitt letande för att hitta dessa. Genom ena omklädningsrummet och jag är där! Blå mosaik, vackra detaljer och inte alls många människor! Vattentemperaturen varierar mellan 36 och 40 grader och jag varvar mellan att bada och fotografera. Jag ser hela tiden någon detalj jag vill föreviga när jag ligger i vattnet och springer upp ur vattnet och ner igen som en jojo.

Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest

Behandlingarna på Gellert SPA

På plats bestämmer jag mig för att boka två behandlingar. Den första är 40 minuters Manager Massage för motsvarande 160 kronor. Den kvinnliga massören ser ut att ha varit med i Ungerns kulstötningslag vid OS i 1984. Men hon tar i när hon masserar och det är det viktigaste. Rummet jag ligger i är inne i omklädningsrummet och är vad man kan kalla spartanskt. Inga möbler utöver massagebänken, inga tavlor på väggarna och utan ljus, så dörren får stå öppen!

Den andra behandlingen är 30 minuter fotvård för en knapp hundralapp. Jag får sätta på mig morgonrocken och gå till fotvården på andra sidan biljetthallen. Där väntar kulstötarens tvillingsyster, som med bestämda handrörelser dirigerar mig ner i en tandläkarstol. Som en duracell-kanin går hon loss på mina fötter med en skalpell och en fotfil. Jag är lite nervös för skalpellen men efter exakt 30 minuters har jag de mjukaste fötter jag har haft sen jag föddes. Det enda som saknas är nagellack.

Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest Gellert SPA bath - Budapest

Badmöjligheter i termalvatten av olika slag har funnits i Budapest sen tidernas begynnelse. Under 1900-talets första decennier intensifierades det hälsosamma badandet i landet och flertal badinrättningar uppfördes. Gellert SPA stod klart år 1918, så ett 100-jubileum är annalkande. Interiören är fantastisk i utsökt art nouveau-stil. Behandlingarna är mycket billiga men den lyxiga SPA-känslan existerar överhuvudtaget inte. Men det är absolut prisvärt. Gellert ligger mitt i centrala Budapest och det är möjligt att ta sig dit till fots.

Besöket i Budapest var del av en sponsrad resa. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelKorfu stad – Venediginspirerat i Grekland
Nästa artikelKotorfjorden i Montenegro

13 KOMMENTARER

  1. Alltså jag vet inte vad jag väntat mig men jag tror inte att det är det här, alltså att ett ungerskt spa skulle vara inrett på det där sättet men nu när jag ser bilderna känns det helt logiskt. Tack för bra guide!

  2. Vilka underbara bilder! Önskar jag ”vågat” ta med mig kameran in när vi var där förra året för inredningen är verkligen vacker. Kan även rekommendera Szécsény, även där väldigt vacker arkitektur, men främst utomhus.

    • Jag hade hoppats att få med Szécsény också men det blev tyvärr inte tid. Vi var utanför men visste inte att vi skulle dit, så hade inte med badkläderna. Måste dra tillbaka, känner jag.

  3. Verkligen vackert! Måste in och ta ett bad om jag åker till Budapest. Behandlingar tar jag nog på ett annat ställe, gillar ju den riktiga spakänslan.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here