Jag har varit i Budapest tidigare och känner till att staden har ett flertal SPA-anläggningar och vackra broar. Ny kunskap inför denna resa är att staden också är känt för att husa ett flertal Guide Michelin-restauranger och flera av dessa erbjuder mat till en mycket förmånlig peng.

Innan avresa så har Lina och jag kollat upp restauranger att besöka. Jag har fastnat för en restaurang som har belönats med en Michelin-stjärna. Lina har med barnvagn och vi får tyvärr veta att stället i fråga inte kommer rymma barnvagnen. Vi har därför inga bordsbokningar innan avresa.

Cyrano – En Guide Michelin restaurang

Vår första kväll i Budapest så hamnar vårt sällskap om sex personer på restaurant Cyrano. Mer eller mindre av en tillfällighet, det beror på hur man ser det. Det är nämligen vårt hotell som rekommenderar Cyrano; listad i Guide Michelin 2016. Som alla vet, med rekommendationer från hotell kan det ofta gå lite hur som helst.

Vi anländer med taxi klockan 19 och visas till ett bord på den lagom stora utomhusserveringen. Vi får snabbt en flaska bubblor på bordet och beställer mat. Servicen är det inget att säga på under hela måltiden; så uppmärksamma som behövs och de svarar kunnig på frågor kring allergier och dieter.

ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-20 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-1 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-3

Till förrätt tar nästan alla chevré med lavendelglass. Vilket är mycket gott men en något udda blandning av varmt och kallt. Till varmrätt väljer jag en pasta med tigerräkor och krispig zucchini, som smälte i munnen. Både bordsgrannarna tog in två sorters kött; kalv och hjort, och tävlar i att växelvis hylla maten med ord, stöna och sucka. Det får man kalla ett bra betyg.

Fast jag håller på att spricka så tar jag in efterrätt; bara för att jag vet att skulle ångra sen annars. Chokladtårtan med hallonsås är underbar. Eftersom den kostade sex euro så gör det inget att jag bara orkade några tuggar.

ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-4 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-6 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-5

New York Café – En barock dröm

Att gå in genom dörren till New York Café är som att komma in i Versailles i Paris eller Vinterpalatset i St Petersburg. Det är guld, det är svulstigt och det är överdådigt. Och jag älskar varje millimeter och varje sekund.

Lina och jag har nästan inte tid att beställa mat. Allt ska fotograferas från alla vinklar och avsatser och det ska poseras. Jag blir hämtad när maten serveras och först in bit in i måltiden observerar jag att jag inte har något i glaset. Jag har helt missat att beställa in vin!

ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-15 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-12 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-14 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-10

Min mat är en vegetarisk pasta som är smakrik och god men som tyvärr inte gör sig på bild. Rätterna är crossover med mycket ungersk inspiration. Maten är inte så nytänkande men den är utan tvivel god.

New York Café ligger på bottenvåningen i hotellet Boscolo och är den absolut mest kända restaurangen i Budapest. Miljön är something special och det är den man går till New York Café för. Och det gör man helt rätt i.

ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-9 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-7 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-11 ungern-basta-restaurang-newtork-cafe-cyrano-13

Besöket i Budapest var en sponsrad resa.

Föregående artikelMostar – Bron Stari Most och utflykt till klostret Blagaj Tekija
Nästa artikelGästreportage – Gran Canaria bortom solstolen

6 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here