Ladies Abroad gästas i dag av Alexander Waltner från swedishnomad.com.

När man hör Gran Canaria, eller Kanarieöarna i allmänhet, går de flestas tankar mot charter och solsemester, och även om mycket av det stämmer, så finns det mycket mer att upptäcka.

På Gran Canaria kan man till exempel uppleva alla fyra årstider på en och samma dag. Det finns gott om grönskande vandringsleder och små byar att utforska. Eller varför inte gå på romprovning eller leva storstadsliv i Las Palmas?

Jag har själv bott och jobbat på Gran Canaria i sammanlagt 2,5 år, uppdelat över tre perioder. Det har blivit som mitt andra hem och jag har haft turen att få uppleva en annan sida av svenskarnas mest älskade charterresmål.

Det ska dock sägas att det finns flera fina stränder på Gran Canaria som är värda ett besök, och det är inte för inte som Gran Canaria är en ständigt återkommande favorit under vinterhalvåret. Med det sagt så ska jag dela med mig av mina favoriter bortom solstolen på Gran Canaria.

Ökenvandring

Har du någonsin drömt om att åka till Sahara? En liten del av världens mest kända öken hittar du på Gran Canaria, närmare bestämt mellan Playa del Ingles och Meloneras, även känd som Maspalomasöknen.

Hur blev det så? Kanarieöarna ligger väster om Sahara och tack vare de återkommande vindarna har sand från Sahara hittat till bland annat Gran Canaria. Även om det inte är den riktiga öknen du kan vandra i, så får du åtminstone en försmak på hur det är att vandra i en öken.

maspalomas-1920

Marknaden i San Mateo

Gillar du att uppleva det lokala vardagslivet? Då ska du bege dig till marknaden i San Mateo, som hålls varje söndag. Visst har marknaden påverkats något av turismen och alla turister som besöker marknaden. Men du kan fortfarande få en smak av det genuina och fynda kanariska hantverk och prova lokala delikatesser.

Romprovning i Arucas

Om du gillar rom bör en romprovning i Arucas inte missas. På Gran Canaria tillverkas nämligen den kanariska romen med samma namn – Arehucas. En personlig favorit som håller hög klass. På romprövningen får man testa olika sorter och se hur tillverkningen går till samt provsmaka den välsmakande likören Ron Miel, som är en kanarisk blandning av rom och honung.

Efter turen kan man passa på att spana in den pampiga kyrkan San Juan Bautista, och efter det åka vidare upp till Montaña de Arucas och njuta av utsikten. Känner du dig hungrig kan du stanna till på Michelinrestaurangen som är belägen på bergstoppen.

Vandring och bergsklättring

Gillar du att vandra så har du kommit helt rätt. Här finns ett flertal vandringsleder i varierande svårighetsgrader och sträckor. Den allra kändaste är kanske den som går igenom De tusen palmernas dal, även känd som Fatagadalen.

Här går du omkring samtidigt som du omges av en grönskande natur och mängder av palmer. Här ligger även den pittoreska lilla bergsbyn med samma namn som dalen. Ett mysigt stopp på vägen där man kan äta traditionell kanarisk mat på charmiga restauranger.

gran_canaria_img_7807_fataga-2

Dragshow på Yumbo center

Det är inte bara soldyrkare och charterresenärer som vallfärdar hit. Gran Canaria, närmare bestämt Playa del Ingles och Yumbo Center, är en fristad och stor mötesplats för HBTQ-personer och det finns gott om dragshows som bjuder på underhållning av olika slag.

Golf

Visste du att Gran Canaria är hem åt hela åtta golfbanor? Det behagliga klimatet året runt gör det möjligt att golfa oavsett tidpunkt på året. Bästa tiden på banorna är lägligt nog i november och december.

De populäraste golfbanorna är: Anfi Tauro, El Cortijo, Maspalomas Golf och Salobre Golf Resort.

Vandra på samma gator som Columbus

I den södra delen av Las Palmas hittar man den gamla stadsdelen Vegueta. Här hittar man bland annat den kända upptäckaren Columbus hus och en rad andra historiska byggnader som ligger uppradade längs kullerstensgatorna. Christofer Columbus ska ha bott i Casa de Colon i samband med att hans skepp reparerades.

I stadsdelen Vegueta hittar man dessutom Museo Canario som har en stor samling historiska föremål, skelett m.m. Museet visar upp öns historia från cirka 500 f.kr och framåt. Dessutom kan man lära sig mer om Guancherna som är ursprungsbefolkningen på Gran Canaria och Kanarieöarna.

Caldera La Bandama och vingårdar

Har du någonsin besökt en vulkankrater? Att blicka ut över kratern som mäter hela 1000 m i diameter och 200 m på djupet är en mäktig känsla. Pico de Bandama är den högsta toppen som går att komma till via bil och är belägen 569 meter över havet.

Hela kraterområdet är numera fylld av grönskande vegetation och man kan få se vilda apelsinträd, palmer, fikonträd och till och med agave och eucalyptus. För den mer våglige så är det möjligt att ta sig ner i kratern via en brant stig som tar cirka 30-45 minuter att gå.

På vägen till kratern åker man förbi flera vingårdar där man bland annat odlar Listan Negro och Listan Blanco som är unika druvor för ön. Det är få besökare som vet om att det finns över 50 olika vingårdar på Gran Canaria. För vinkännaren är det nästan ett måste att åka till Monte Lentiscal, som ligger en kort bit från Caldera la Bandama. Då får du chansen att provsmaka viner som du troligtvis aldrig druckit förut, som alla har en unik smak.

volcano-322856_1280

Som du märker så finns det gott om saker att göra på Gran Canaria, och det är långt ifrån bara solstol och bad som gäller, även om det också är möjligt att göra året runt. Nästa gång du hör någon nämna Gran Canaria, kanske du rentav börjar tänka på grönskande vandringsleder och vingårdar, eller öken och Columbus istället för charter och solsemester.

Föregående artikelTvå av Budapests bästa restauranger
Nästa artikelAtt resa med tåg i Nordtyskland

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here