Park Güell är ett av arkitekten Antoni Gaudis mästerverk i Barcelona. Läget är en bit utanför centrum; taxi eller buss behövs, men detta är en parkpärla som det är värt att ta sig till. Förhandsköpt biljett är också nödvändigt under högsäsong, parken är den näst mest besökta sevärdheten i Barcelona.

Originalplan för Park Güell

Park Güell påbörjades år 1900, på uppdrag av affärsmannen Eusebi Güell. Güells plan var en hel parkstad med exklusiva bostäder i det som då har Barcelonas utkanter. För att höja områdets status och attraktionskraft, så att de enormt dyra tomterna skulle gå att sälja, lät Güell uppföra ett ingångparti med en monumentalt trappa och två portvaktsstugor. Det restes också en saluhall bestående av pelare och mosaikmedaljonger i taket samt flera terrasser med monumental utsikt över staden. Allt detta i natursten och färgglad mosaik gjord av sönderslagna kakelplattor, skapat av Gaudi och utfört av hans stora arbetslag.

Güells projekt blev ett fiasko då ingen ville köpa tomterna. Dels var de extremt dyra, avståndet till staden var då mycket långt och dessutom medföljde det en drös klausuler till varje tomt som detaljreglerade husets utformning och vilka träd som fick fällas.

Det som uppfördes

De enda hus som byggdes var Güells eget, det stora vita som ligger uppe på höjden, samt Gaudis rosa hus med torn nära terrasserna, där han bodde fram till sin död.

Jag har lite svårt att bestämma mig om det är bra eller dåligt att parkstaden inte blev av. Området är häftigt som det är i dag, dvs en luftig park, men det hade också varit kul att se resultatet som det var tänkt. Men jag antar att om det hade bebyggts med exklusiva bostäder så hade nog inte området varit tillgängligt på det sättet det är i dag. Så det är nog ganska bra att det blev som det blev.

Jag älskar allt med Park Güell; terrassen med de färgglada mosaikerna på terrassen, de trädliknande viadukterna i natursten samt området med den dubbelledade trappan som övergår i alla kolumnerna. Lägg till alla dekorativa detaljer i organiskt utförande och allt hantverk som ligger bakom allt detta, jag är såld! Gaudi ❤💙💚💛💜

Undersidan av en viadukt
Ena portvaktsstugan
spanien barcelona
Bänkarnas ryggstödsmosaik vid stora terrassen
Ena viadukten
Gaudis hus
Den monumentala trappan med pelar-saluhallen i bakgrunden
Inne i det som skulle bli saluhallen
spanien barcelona
Utsikt från terrassen, med ena postvaktsstugans torn
Den kända ödlan mitt i trappan. Förra gången jag var här var den omöjlig att fota pga alla barn som klättrade på den. Numera är det inte tillåtet att kliva upp på den och det står en vakt bredvid bara för att hindra alla från att göra så. Bra där!
En skola som strängt taget ligger utanför Park Güell, men gillade tornet så mycket att bilden får vara med. Här hade det ju varit kul att gå i skolan.
Viadukt i två våningar
Familjen Güells gamla hus
Trappan igen, lite annan vinkel och denna bild förtjänade också vara med
”Vägg” bakom terrassen, där denna ser ut som palmernas stam

Och vilket är den mest besökte sevärdheten i Barcelona, undrar du kanske efter att ha läst ingressen? Detta är katedralen La Sagrada Familia, också ett av Gaudis mästerverk.

Läs mer: Besök till Gaudis Casa Mila 2021


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKyrenia – Pittorsk stad med gullig hamn på Norra Cypern
Nästa artikelOch då åkte också jag på covid och är inte på Gran Canaria just nu

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here