Familjen Batllo köpte 1904 en befintlig fastighet som de hyrde in dåtidens häftigaste och mest avantgardistigaste arkitekt i Barcelona för att modernisera; nämligen Antoni Gaudi. Han renoverade om huset totalt och skapade något ingen hade sett tidigare; Casa Battlo. Familjen Batllos våning var självklart den mest påkostade, med tre stora panoramafönster med blyinfattat glas mot gatan.

Fönstret är lite som gjort av mänskliga ben och lite som en grotesk mun men mest väldigt imponerande. I övrigt är fasaden täckt av mosaik i pastellfärger och krönt av något som påminner mest om en stående tunga, också i mosaik, och ett litet torn.

Ni hör ju själv; detta är inget vanligt hus.

Färgglad mosaik, böljande former och enorma glasytor

På taket finns ett antal färgglada skorstenar, också med mosaikhattar, och sedan mitt senaste besök har det också tillkommit en bar här uppe. Ja tack till lite cava kombinerat med gaudistisk mosaik och utsikt. Om jag ska jämför Casa Batllo med Casa Mila, där man också får komma in i en lägenhet, så saknar jag att Casa Battlo är möblerad. Det hade varit mycket roligare att se hela miljön, som det är nu ger det ett lite kalt intryck.

Läs mer: Gaudis hus Casa Mila / La Pedrera 

Om jag tyckte Casa Mila var dyrt, där det kostade €24, så håller jag på att smälla av när det visade sig att inträdet till Casa Batllo är €35. På plats dessutom €39. Halleluja. Till deras försvar måste sägas att de har investerat sen senast; nu får alla en audioguide i form av ett par intelligenta hörlurar som själv fattar vilket rum man är i. Vilket resulterar i att alla går omkring i sin egen värld och lyssnar utan att prata med varandra, inte helt olikt zombies. Det är också väldigt organiserat med en rutt att följa och ett dussin vakter på varje våningsplan. När jag vid ett tillfälle önskar gå tillbaka till ett rum, mot färdriktningen, får jag direkt en tillsägning.

Casa Batllo och en liten bismak

Allt är väldigt effektivt, organiserat och tillrättalagd. Och totalt charmlöst. Jag får mer känslan av att vara på Universal Studios än i en galen och konstig fastighet i varmblodiga Spanien. Det hela ger mig en bitter kommersiell bismak. Längst upp på fasadens taktunga/svamphatt finns en liten balkong. Här kan du kliva ut och ta ett automatiskt foto, till den modesta tilläggssumman €25. Detta får mig också att ifrågasätta syftet med den nya takbaren; självklart är den till för att tjäna mer pengar. Plötsligt tycker jag inte att den är så trevlig längre.

Jag har varit inne i Casa Batllo vid båda mina två tidigare Barcelonabesök i 2004 och 2014. Ett hus jag verkligen älskade båda tillfällen. Jag får se om det blir ett besöka också nästa gång. Eller inte.

Men ett ovanligt fint hus är det. När jag ser bilderna nedan så glömmer jag nästan bismaken.

spanien barcelona
spanien barcelona

Och ja, det har sin fördel att besöka en känd sevärdhet under en pågående pandemi. Jag får nog aldrig möjligheten igen att besöka Casa Batllo med så få andra turister.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelThe Hub hotell i Oslo – Art deco mitt i smeten
Nästa artikelVåra decemberresor 2012 till 2019

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here