Casa Batlló kallas i bland av Barcelona-borna själva för Casa dels ossos, vilket betyder huset av ben, beroende på det skelettlikande uttrycket de två nedersta våningarna ger. Fastigenhet var et ombyggnadsarbete av en befintlig fastighet som utfördes av Gaudi mellan åren 1904 och 1906, för familjen med samma namn som huset.

Familjen Batlló disponerade fastighetens bottenvåningen och första våningen och sen fanns ytterligare fyra våningar med två lägenheter per våning för uthyrning. Det fanns en gemensam takterrass för alla boende men familjen Batlló hade också sin privata terrass på marknivå. Familjens egna lägenhet var självklart mest påkostad och detta syns tydligt på fasaden genom de stora fönstren och den höga takhöjden. Som de flesta andra av de Gaudi-skapade fastigheterna så är takterrassen et konstverk i sig själv med pipor och mosaik, och i detta tillfället så finns det också en imponerande flera meter hög gal helt gjort i mosaik. Gaudi förstorade det existerade trapphuset rejält ogjorde det till en ljusschakt för samtliga lägenheter. Längst ner är kaklet i trapphuset klarblått, för att bli en nyans ljusare blått per våning och avsluts i ljuse blått innan man går takterrassen.

Här finns länk till inlägg från vårt förra besök för tio år sen. Likheterna är att jag fotar samma motiv och att Maxime går omkring med audioguiden klistrad till örat hela tiden. Olikheten är att Casa Batlló har blivit betydligt mer populär under de senaste tio åren och det är många fler besökande.

Köp biljetter online för att undvika kö och satsa gärna på kl 09 eller efter kl 16 för att undvika värsta korvstoppningen av andra besökare.

Casa BatllóCasa Batllo GaudiCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa BatllóCasa Batlló

Föregående artikelLa Barceloneta
Nästa artikelMin första semester!

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here