Ungerns huvudstad Budapest är som gjort för att promenera omkring i. Nivåskillnaderna är minimala, undantaget är höjden där Buda slott ligger, och det finns trottoarer och gågator överallt.

Jag är i Budapest på pressresa. Med på resan är också Lina, som jag känner sen tidigare. Lina har med tre månader gamla sonen Ludwig, och givetvis barnvagn. Efter ankomst till hotellet första dagen beslutar vi oss att genast ge oss ut på en promenad.

budapest-ungern

Att gå och gå utan plan och mål

Vi beger oss ut från hotellet och planen är att styra mot floden, men samtidigt gå vilse på vägen och upptäcka vad vi stöter på av sevärdheter, broar och torg. Att vi börjar med att ta fel riktning ut från hotellet, och inte alls styr mot floden, är en annan historia som vi turligt nog lyckas åtgärda innan vi hamnar långt ute i någon västlig förort.

Den första sevärdheten vi stöter på är också Budapests största, nämligen Parlamentet. Denna enorma 268 meter långa byggnad, uppförd tidigt 1900-tal i en blandning av ny-gotisk och ny-barock stil.

Efter att ha spanat in och fotat, så fortsätter vi längs floden och stöter på monumentet Skorna, som består av gjutna skor längs kajen, och som symboliserar de judar som avrättades längs Donaus stränder och kajer under andra världskrigets slutskede. Enkelt och smakfullt men samtidigt väldigt tydligt vilket öde de mötte, tyvärr.

budapest-ungern budapest-ungern budapest-ungern budapest-ungern

Budapests vackra broar

När vi kommer till den kända stenbron Szechenyi, mer känt som Chain Bridge, så känner vi att det är dags att ta oss över till Buda-sidan av staden. Vi njuter av den vackra bron, uppförd i sten med vaktande lejon, och en och annan bild med kameran blir det också.

Fram till 1873 bestod Budapest av två separata städer; den äldre Buda på västra sidan om Donau samt den aningen nyare Pest på östra sidan av staden. Vi går längs vattnet på Pest-sidan fram till den gröna gjutjärnsbron Szabadsag, mer känt som Liberty Bridge, från 1896. På höjden ovanför oss har vi Buda slott men nu ska vi möta upp övrigt sällskap för middag, så vi beger oss tillbaka till hotellet.

budapest-ungern budapest-ungern budapest-ungern budapest-ungern budapest-ungern

Höjden med Buda slott, Matthiaskyrkan och Fiskarbastionen

Nästa morgon är det dags för mig att bege mig till Gellert SPA, som ligger precis vid Liberty Bridge, men på Buda-sidan. Jag får med andra ord gå över bron igen och så tidigt en lördag är jag nästan själv. Efter avslutat SPA-besök stannar jag kvar på Buda-sidan av staden och tar mig mot bergbanan. Jag tar denna upp till slottshöjden där Buda slott, Matthiaskyrkan och Fiskarbastionen ligger. Jag njuter snabbt av utsikten från platån där bergbanan slutar samt den vackra byggnaden som tidigare var kungliga palatset men som i dag är ett museum.

budapest-ungernbudapest-ungernbudapest-ungern

Jag går den korta vägen, på kullerstensgatan kantad av pittoreska färgglada hus, mot Matthiaskyrkan och Fiskarbastionen. De två är egentligen två byggnadsverk men de ligger så nära att de uppfattas om ett och samma komplex.

Mattiaskyrkans största tillgång är det vackra mosaiktaket. Jag sätter mig lika bra ner på en parkbänk för att njuta solens spel i varje platta. Efter ett tag är det dock dags att förflytta mig de fåtal metrarna ner till Fiskarbastionen. Och jag tycker om den lika mycket som jag gjorde vid mitt förra besök i Budapest! Fiskarbastionen är byggd i nygotisk stil under 1900-talets första år, men både ungrare och besökare tycker om att tro att byggnadsverket är medeltida. Men vad spelat dateringen för roll; vackert är det i alla fall. Och utsikten över Parlamentet och staden går inte av för hackor.

budapest-ungernbudapest-ungern budapest-ungernbudapest-ungern budapest-ungern

När jag är på slottshöjden så vill jag egentligen besöka Buda Caste Labyrinth igen; jag gillade denna vid förra besöket i staden, samt Hospital on the Rock som min syster Christiane rekommenderade varmt. Tyvärr får detta vänta till nästa besök i Budapest. Nu är det dags att möta upp de andra journalisterna och influencers, som mitt resesällskap består av, för gemensam aktivitet.

Besöket i Budapest var del av en sponsrad resa. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelÅrssammanfattning av reseåret 2016
Nästa artikelPalazzo Pitti och Giardino di Boboli

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here