Mostar är staden med Bosniens mest berömda sevärdhet; Stari Most. Bron som efter kriget i Jugoslavien blev en symbol för hur olika religioner och nationaliteter lever tillsammans. Men det är också staden som bombades hårdast i hela ex-Jugoslavien.

Sen tidernas begynnelse har staden Mostar befolkats av bosnier och kroater. Många muslimska bosnier bodde på den östra sidan om floden medan katolska kroaterna bodde på den västra sidan om floden. Men de olika religionerna levde i frid och samspråk.

Mostar - Bosnien

Det bosniska frigöringskriget

Det bosniska frigöringskriget startade juni 1992 och pågick drygt ett och ett halvt år. Mostar var den staden som bombades hårdast. Mario, som äger pensionatet vi bor på, berättar att han var nio år när kriget bröt ut. Föräldrarna, som redan då drev pensionat i grannfastigheten, planerade att lämna Mostar när kriget började men sköt upp det flera gångar. Till slut blev det för sent; Mostar ringades in av kroatiska armen och det var inte längre möjligt att fly. Fastigheten, där Marios familj bodde och drev pensionat, träffades fyra gångar av granater och den fastighet som Mario senare köpte och öppnade pensionatet där vi bor i träffades två gångar.

Den kroatiska armen kontrollerade också alla förnödenheter in till Mostar och Mario berättar att under krigets sista månader så levde familjen på gräs och duvor.

Mostar - BosnienMostar - BosnienMostar - BosnienMostar - BosnienMostar - Bosnien

Bron Stari Most

I november 1993 spränger kroatiska styrkor bron Stari Most för att separera bosnierna på östra sidan om floden från den lilla remsa de kontrollerade väster om bron. Under hela kriget körde bosnierna bort eller mördade katolska kroater som bodde öster om floden och kroaterna väster om floden gjorde det samma med de muslimska bosnierna.

”Hur är det i dag då, är ni fortfarande osams i staden?” frågar jag Mario. Han skrattar lite uppgivet och svarar ”Absolut inte. De katolska och muslimska invånarna i staden har aldrig varit osams; inte ens under kriget. Det var regimerna som krigade”.

År 2001 påbörjades ett återuppförande av bron Stari Most, under överseende av UNESCO och Världsbanken, finansierad av bland annat Italien, Turkiet, Kroatien, Nederländerna och Bosnien. Ungersk militära dykare tog upp stenarna från floden och den nya bron uppfördes så lik den gamla som möjligt.

Mostar - BosnienMostar - BosnienMostar - BosnienMostar - BosnienMostar - BosnienMostar - Bosnien

Blagaj Tekija

Efter 20 minuter med den gula lokalbussen från centrala Mostar når vi skönheten Blagaj Tekija. Vid flodens Bunas utlopp byggdes under 1500-talet ett Dervischkloster, där den andliga aspekten sufism inom islam utövades.

Det tidigare klostret ligger mycket vackert till; precis nedanför en brant klippa och helt nere vid vattnet. Finast utsikt får den som går över en av broarna innan klostret och följer floden helt upp till utloppet.

Mostar - Blagaj - Bosnien Mostar - Blagaj - Bosnien Mostar - Blagaj - Bosnien Mostar - Blagaj - Bosnien

Att tänka på

 • Det går utmärkt att resa på egen hand med buss till Mostar från Dubrovnik, vilket tar mellan tre och fyra timmar beroende på trafiken. Bussarna har WIFI och AC.
 • Det går guidade dagsturer varje dag från Dubrovnik till Mostar. Tid på plats är fyra-fem timmar.
 • Vår tid i Mostar var 24 timmar, vilket var precis lagom eftersom Mostar är en liten stad. Det finns inga hotell i den gamla stadsdelen men ett antal pensionat går att hitta. Pension Nur kostar cirka 400 for ett dubbelrum och har ett mycket bra läge nära bron. Utsikten mot floden är oslagbar.
 • Det fungerar utmärkt att betala både med euro och kroatisk kuna i Mostar.
 • Stari Most med omgivningar är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Källor: Wikipedia samt vår värd Mario

17 KOMMENTARER

 1. Många fina bilder men tyvärr många faktafel. Jugoslaviska frigörningskriget ? En annan sak är att du skriver bosnier alternativt muslimer vilket är fel benämning, det rätta ordet är bosniak för en person boende i landet.

  • Oj, vad tråkigt med faktafel. Jag återger bara vad värden Mario berättade för oss, kanske olika personer såg olika på situationen. Vad vet jag, jag var ju inte där. Glad du gillade bilderna i alla fall!

 2. Konstigt, jag är säker på att jag kommenterat detta, men kanske alla mina kommentarer i din blogg försvinner…? Jag skrev iaf nåt i stil med att det ser ut som en härlig stad och att det är underbart hur människor från olika religioner kan leva tillsammans sådär naturligt <3 Fredens och toleransens stad kunde den kanske kallas 🙂

  • Jag hittade några kommentarer från dig i spam för ett tag sen, som jag “friskförklarade”. Kanske de de andra redan hade hunnit raderas permanent? Tror det händer efter ett tag i spam-katalogen.

 3. Fina bilder. Tror ni hade mer tid i Mostar än vi. Det blev en ganska stressad visit för oss med gnälliga kids i värmen osv. Dock väl värt att åka dit.
  Vi hann i alla fall se ett hopp från bron!

 4. Fantastiskt vackra bilder från Mostar! När vi var där hade jag hemsk migrän (vi sträckkörde dit från Kroatien eftersom mina migränmediciner inte finns att köpa i Kroatien). Men jag lyckades ändå knäppa några bilder 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here