Kotorfjorden i Montenegro har varit en punkt på min bucketlist sen jag först såg en liten bild i en tidning för många år sen. Jag föll direkt för den dramatiska naturen med branta berg som dyker ner i den smala fjorden. Som hemlandet Norge, fast varmt!

Tyvärr skulle det ta mig flera år innan resan till Montenegro kom till skott och antalet svenskar som väljer att åka till Kotorfjorden har ökat markant. Men fortfarande känns området genuint och många turister är från övriga ex-jugoslaviska länder.

Kotor - Montenegro - UNESCO (16 av 23)

Boendet i Dobrota

Vid Kotorbukten så finns det ett och annat hotell men att hyra en lägenhet är gängse boendeformen. Många lägenheter ligger direkt vid vattnet och har privata badbryggor. Mitt resesällskap och jag blir genast överens om att det är en lägenhet med privat badbrygga vi är ute efter. Vår val blir en lägenhet med tre sovrum med plats för åtta personer för cirka en tusenlapp per natt. Vi bor i Dobrota; cirka 20 minuters promenad från Kotor stad. Att lägenheten visar sig att inte vara som utlovat är en annan historia.

På morgonen går vi upp och går direkt ner till bryggan för morgonbadet. På kvällen avslutar vi med kvällsdopp i solnergången. Då och då kommer det förbi kryssningsfartyg som är så stora att vi inte fattar hur de tar sig genom den smala fjorden.

Kotor - Montenegro - UNESCO (1 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (4 av 21) Kotor - Montenegro - UNESCO (3 av 21) Kotor - Montenegro - UNESCO (4 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (2 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (5 av 23)

Kotor Stari Grad

Kotor stad ligger i östra delen av fjorden. Som så många andra ställen i området så har staden en inre äldre stadskärna, omgiven av en mur. Väl genom portalen i muren möts vi av flera torg än vad vi har sett i någon annan liknade stad. Vi går aldrig mer än två minuter, oavsett riktning, innan vi kommer ut på ett nytt torg.

Kotor ligger på en smal remsa mellan vattnet och berget. Området är litet och därför byggdes försvaret och delar av staden längs bergssidan. Det är möjligt att ta sig upp till högsta punkten och det finns flera alternativa vägar upp. Det är också möjligt att ta sig upp en bit på vägen och kyrkan Crkva Gospa od Zdravlja, eller Our Lady of Health, är ett vanligt utflyktsmål halvvägs upp.

Kotor - Montenegro - UNESCO (6 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (10 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (7 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (13 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (8 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (11 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (12 av 23)

Perast

Det finns otaliga orter att besöka runt Kotorfjorden. Perast, men 349 invånare, ligger ungefär en kvart med bil norr om Kotor. Vi parkerar bilen och blir direkt överfallna av alla båtägare som vill att vi ska bli med på just deras båttur. Vi tackar nej och går i stället de få metrarna till byn, som bara har en enda gata längs vattnet.

Vi går gatan till den slutar och kliver upp i kyrkans klockstapel på väg tillbaka. Från denna är det vacker utsikt men vi observerar också att ett riktigt oväder är på väg in. Vi skyndar oss tillbaka till båtägarna, för vi vill uppleva de två små öarna utanför Perast innan det blir för sent.

Kotor - Montenegro - UNESCO (15 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (20 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (23 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (19 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (18 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (17 av 23)

Öarna Gospa od Škrpjela och Sveti Đorđe

Det tar bara några minuter ut till den konstgjorda ön Gospa od Škrpjela, eller Our Lady on the Rocks. På väg dit passerar vi ön Sveti Đorđe, eller Sankt George, som bebos av privatpersoner i ett gammalt benediktin-kloster. Väl framme på Our Lady on the Rocks möts vi av en liten kyrka vid samma namn och ett museum. Ön är pytteliten men ack så pittoresk. Det finns broar, balustrader och valv som binder ihop byggnaderna och några meter längre bort ser vi de boende på Sankt Georg fika på sin uteplats.

Tyvärr ser vi också ovädret närma sig och snart kommer vår kapten och hämtar oss, de kommer att få avbryta båttrafiken. Han kör oss tillbaka med toppfart och vågorna slår in i båten och gör oss dyngsura. Precis när vi kommer i land bryter ovädret loss och det regnar så mycket att vi knappast kan se framför oss. Eftersom vi redan är blöta in till benet så tar vi oss till restaurangen där vi tidigare på dagen har reserverat bästa bordet utomhus. Som tur är så finns det tak över uteserveringen, och när vi har satt oss så går regnet över i centimeterstora hagel.

Kotor - Montenegro - UNESCO (22 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (21 av 23) Kotor - Montenegro - UNESCO (20 av 21) Kotor - Montenegro - UNESCO (21 av 21)

Var Kotorfjorden så vackert som jag hade förställt mig och drömt om under flera år? Absolut, alla gångar. Alla förväntningar infriades till maximum.

Både Maxime och jag besökte Kotorfjorden under sommaren 2016 men inte tillsammans. Några av bilderna är fotograferade av Maxime.

Föregående artikelGellert SPA och bad i Budapest
Nästa artikelMadeira – Den lilla ön i Atlanten

10 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here