Åh Madeira, du lilla ö långt ut i Atlanten! Visst är det något särskilt med att åka till öar så små att de inte syns på världskartan utan lupp? När jag vann en resa med flygbolaget TAP Portugal då Ladies Abroad utsågs till bästa svenska reseblogg 2016 så var det ingen tvekan om vart resan skulle gå.

Min väninna Viveca, som jag har lurat med mig, och jag ankommer Madeiras flygplats klockan 23 på torsdagen efter en mellanlandning i Lissabon. Vi har hyrt en underbar lägenhet via AirBnb, som vi får nästan helt gratis beroende på plåster-på-såret-vouchers efter mina två tidigare fadäser hos AirBnb. Två våningar, takterrass, fyra balkonger, tre sovrum och lika många bad.  Ni hör ju själv, detta kan inte bli annat än bra.

funchal-madeira funchal-madeira

Ingen dålig utsikt från TAKTERRASSEN

funchal-madeira

Ön Madeira

Madeira tillhör Portugal och är en vulkanö, precis som Kanarieöarna. Mini-ögruppen består av huvudön Madeira och den lilla grannön Porto Santo samt några obebodda småöar. Läget är norr om Kanarieöarna, i höjd med Casablanca i Marocko. Madeira är knappt sex mil lång och högsta punkten ligger 1818 meter över havet. Den centrala delen av ön är grön och frodig och det är populärt att vandra längs det stora antalet levadas, bevattningskanaler, som ofta utgör utmärkta promenadstigar. Antalet invånare på ögruppen är cirka 260 000.

funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira

Ön har ett oförtjänt rykte som säger att det bara är pensionärer som åker dit, vilket inte stämmer, samt att det inte finns några bra stränder här, vilket delvis stämmer. Det blåser ganska mycket och vågorna kan vara höga och sanden försvinner. Men det finns stränder väster om Funchal och många hotell har uppbyggda badplattformer.

Madeira upptäcktes av en portugisisk sjöfarare år 1419 och har alltid varit i portugisisk ägo men blev 1976 en autonom region med egen president. Portugiserna anlade ett stort antal plantager på Madeira och ön fungerade också som mellanstation för slavhandeln. Numera är Madeira mest känt för madeiravinet.

funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira

Madeiras huvudstad Funchal

Öns huvudstad Funchal ligger som i en skål mellan höga berg och vattnet. Stadskärnan är uppdelad i två delar. Den östra delen, som är den äldre delen, och den västra delen, som är något nyare. De stora turisthotellen ligger väster om den nyare stadsdelen, nära stranden Lido. I den nyare stadsdelen finns bland annat kyrkan Sé, flera trevliga torg samt ganska bra shopping. Fast jag precis skrev ett inlägg om att jag inte brukar prioritera shopping på semestern så kom jag hem med ett par svarta boots.

funchal-madeira funchal-madeira

På gatan Rua dos Ferreiros ligger vinprovnings- och försäljningsstället Perieira d´Oliviera. Det är bara att gå dit och det är gratis att provsmaka madeiravin. Deras äldsta vin till salu är från 1850 men det är självklart inte detta vi får smaka. Vi får smaka ett torrt madeiravin, ett halvtorrt, ett halvsött och ett sött. Jag tycker best om det söta men valde i alla fall inte att köpa med mig något. I stället köper jag ett vinprovningskit med de fyra sorterna 15-årigt madeiravia till Christian som jag ska direkt till på ett event när jag kommer hem.

funchal-madeira funchal-madeira funchal-madeira

Min vana trogen så bor vi centralt, i den gamla stadsdelen. Valet är helt rätt! Vi har tre minuter till stranden Barreirinha och fem minuter till restaurangområdet Zona Velha. Zona Velha består av två gator längs vatten, där hundratals restauranger huserar. Flertalet erbjuder lokal mat och den mest kända rätten är fisken Espada, som betyder svärd, och är en lång ål-liknade fisk som serveras med bland annat passionsfruktssås.

funchal-madeira funchal-madeira

Föregående artikelKotorfjorden i Montenegro
Nästa artikelBasar, moské och ottomanska kvarter

6 KOMMENTARER

    • Ja vi gjorde en kortare vandring. Dimman var på väg in, så vår chaufför rådde oss att skippa den längre. Vilket var rätt beslut för på väg ner såg vi inget från bilen. Men den korta vandringen var fantastisk, tror ni skulle älska Madeira för vandringarna. Inlägg kommer.

    • Saken er att det blåser ganske mye på Madeira, da vi var der i alle fall, så det blir ikke svettende varmt selv om det er opp mot 30 grader. Jeg badet derfor ikke, stakk bare ned hånden. Jeg vil si at det føltes friskt, men langt ifra kaldt. Hadde faktiske trodd det skulle være mye kaldere, det merker man jo allerede i Portugal.

  1. Det ser helt fantastiskt ut det där Madeira! Brukar alltid fundera över de resorna som finns till vrakpriser hit under lågsäsong, men tänkt att jag ju bara skulle frysa. Kanske bör packa med en fleectröja och köra en sväng här i alla fall.

    • Jag har också funderat på Madeira hur länge som helst och också kollat billiga resor. Det är väldigt fint, så jag hade definitivt satsat på att boka, med fleecetröja. Sen undrar jag om det blir så kallt? På Kanariöarna sägs det ju vara 25 grader året om.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here