Detta reportage presenteras i samarbete med Visit Värmland,
en hemsida med resmål i Värmland, bland favoriterna är Selma SPA.

När Viveca och jag under vår undersökning inför Madeira-resan hittar att det finns en linbana i Funchal, så är detta en given aktivitet på vårt schema. Vem gillar inte utsikt och att se en stad ovanifrån?

Monte är en stadsdel i Funchal, Madeiras huvudstad. Monte är sedan tidigare berömd för den vackra kyrkan Igreja da Nossa Senhora och ”asfaltslädorna” vid namn toboggans. År 2000 öppnade linbanan Teleferico do Funchal och det blev ett äventyr också att ta sig upp till Monte.

funchal-madeira-botanico-monte

Teleferico do Funchal

Vår plan var egentligen att besöka Monte vår sista dag på Madeira men vi blir helt enkelt så ivriga att vi väljer att åka upp redan första dagen. Vi har då gått omkring i Funchal och sett linbanan mellan och över husen. Det kostar €10 för en enkel resa upp och €15 för tur och retur. Vi har en plan, så vi köper en enkel. Ingen kö och Viveca och jag får en egen vagn. I bland ska det ska så lite till för att göra mig lycklig!

Resan upp tar 15 minuter och slutar 560 meter över havet. Vår vagn lämnar snabbt utsikten över vattnet och börjar ta oss upp. Vi åker rakt över folks trädgårdar och hus, över bananodlingar och odlingar i terrasser. Över en man som har klättrat upp i en stolpe och den långa motorvägsbron. Bara någon månad innan vårt besök så härjades Funchal av en anlagd skogsbrand, som fick fäste i alla plantagerna mitt i staden, och vi åker också över nerbrända hem och svartbränd vegetation.

funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte

Monte

Oppe i Monte så beger vi oss först till kyrkan Igreja da Nossa Senhora och klättrar upp på taket för ännu bättre utsikt. Början på den två kilometer långa tobbogans-banan är precis nedanför kyrkan, aktiviteten som Madeira är känt för. Slädarna tar upp till tre personer och styrs av två män i traditionella kläder. Vi hoppade detta men det såg klart roligt ut. Och fort går det.

funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte

Jardim Botanicos da Madeira

Som sagt; vi har en plan! Vi ska ta den andra linbanan som tar oss från Monte till Madeiras berömda botaniska trädgård.

Den botaniska trädgården från 1881 sträcker sig över 80 000 kvadratmeter och ligger på 300 meters höjd. Här finns Europas största samling av exotiska växter. Det finns självklart massor att se i trädgården, även om sommarsäsongen nästan är slut är det vackert. För mig är höjdpunkterna den röd-gul-gröna mosaiken skapad av växter, de formklippta växterna i den topiariska avdelningen samt suckulenterna och kaktusarna.

funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-montefunchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-montefunchal-madeira-botanico-montefunchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte funchal-madeira-botanico-monte

Tyvärr har också den botaniska trädgården skadats av skogsbranden. Aviariet, med papegojor, parakiter och kanariefåglar, är stängt och den norra delen är mest kala svarta stockar.

Föregående artikelTre mycket bra restauranger i Tallinn
Nästa artikelVåra bästa tips för Balkanhalvön

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here