Om du inte redan vet detta så rekommenderar jag att lägga det på minnet; Tallinn är en stad med många riktigt bra restauranger. Här erbjuds välkomponerade och välsmakande rätter till en avsevärd lägre pris än hemmavid.

Då jag var i Tallinn fick jag möjligheten att äta på tre riktigt bra restauranger. Av en händelse, vilket jag inte visste innan, så ingår alla tre i Sparkling Group som äger tillsammans sju restauranger i staden.

tallinn-restaurang-kaks-kokka

Kaks Kokka

Vi äter halvsen lunch en lördag på Kaks Kokka, vars namn betyder två kockar och de två kockarna är Ranno Paukson och Martin Meikas. Restaurangen är inredd precis som jag gillar; modern avskalad stil med vitt och naturmaterial och uppsluppen stämning. Här är ingen rädd för att skratta för högt eller att tappa gaffeln på golvet.

Mitt sällskap och jag tar in en ostbricka med lokala ostar innan maten samt blomkål respektive lam till huvudrätt. Om du tror blomkål är en tråkig rätt så får du tänka om. De två kockarnas blomkål är perfekt grillad och serveras med ost och karamelliserad smör. Smakerna fullkomligt exploderar i munnen. Till efterrätt tar jag in en tre sorters choklad med hallonglass och sällskapet en äppelpaj. Igen mycket gott och ett konstverk på tallriken. Till alla rätter dricker vi Kaks Kokkas egna lemonader i de intressanta smakerna rabarber, lavendel samt en färgglad med citrussmak.

Hade jag bott i Tallinn så hade detta varit mitt favvoställe för ledigt helghäng; både lunch och middag.

När: Utmärkt både för lunch och middag.
Pris: Huvudrätter från €9 till 20.
Läge: Precis utanför gamla stans västra ringmur.
Hemsida: Kaks Kokka.

tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka tallinn-restaurang-kaks-kokka

Mon Repos

Villan som hyser Mon Repos öppnade som ett högklassigt nöjesetablissemang med restaurang, cabaret och kasino år 1921. Köket dirigerades av dåtidens kändiskock Alexander Paalberg från St Peterburg och i baren serverades cocktails gjorda av en engelsk bartender importerad från Savoy Hotell i London. Tiderna ändrades, och Mon Repos stängdes 20 år senare av polisen på grund av illegal spelverksamhet och servering av hembränd alkohol.

I oktober 2016 återöppnade Mon Repos. Inriktningen är fine dining och ypperlig service. På menyn finns klassiska rätter och Mon Repos har på det fåtal månader de har haft öppet blivit kända för sin ankleverpaté formad som ett äpple.

När: Endast öppet för middag.
Pris: Huvudrätter från €12 till 20.
Läge: Stadsdelen Kadriorg, 10 minuter och €5 med taxi.
Hemsida: Mon Repos.

tallinn-restaurang-mon-repos tallinn-restaurang-mon-repos tallinn-restaurang-mon-repos tallinn-restaurang-mon-repos tallinn-restaurang-mon-repos tallinn-restaurang-mon-repos

Chedi

Vi ville gärna testa Chedi, som har öppet både för lunch och middag. Vi hade ett tight schema och det var sen lunch på söndagen som gällde. När vi kommer dit klockan 14 så är vi ensamma i lokalen men det kommer två andra bord under tiden vi är där.

Maten är asiatiskt på sitt absolut godaste. Vi får först in dumplings samt crispy duck-sallad med granatäpple och pinjenötter. Sistnämnda är en av deras signum och vi forstår varför. Perfekt kombination av både smaker och textur. Till huvudrätt får vi spicy jätteräkor i chili och mandlar, Pi Pa duck som kommer med en fantastisk sås samt stir-fry pepper biff med merlot. Alla rätterna är bland det godaste jag har ätit på länge och fast vi så gärna vill äta mer så lämnar vi hälften av alla tre.

Vi får inte lämna restaurangen innan vi har smakat en efterrätt. Vi lyckas övertala dem att låta oss dela en och valet faller på passionsfruktmousse med mangosorbet.

Chedi är allt man kan önska av asiatisk fine dining, utan att det blir stelt. Vid mitt nästa besök i Tallinn ska jag definitivt boka bord för middag en fredag- eller lördagskväll.

När: Öppet för både lunch och middag, men middag rekommenderas.
Pris: Huvudrätter från €15 till 25.
Läge: I den gamla stadsdelen.
Hemsida: Chedi.

tallinn-restaurang-chedi tallinn-restaurang-chedi tallinn-restaurang-chedi tallinn-restaurang-chedi tallinn-restaurang-chedi tallinn-restaurang-chedi

Resan genomfördes i samarbete med VisitTallinn.
Synpunkter, text och bilder är helt och hållet mina egna.

Föregående artikelVilken ö är finast på Seychellerna?
Nästa artikelLinbana till Monte – Utsikt över Funchal

2 KOMMENTARER

  1. Åh så mkt gott! Åh fina bilder! Blev sugen att åka tillbaka till Tallin. 1,5 år sedan sist. Trevlig resa du åker ju snart! Sen ses vi om 2,5v! Kramar fr Thailand

    • Jag håller på att sälja in hos några vänner att vi ska åkatillbaka bara för att äta gott. Skulle utan svårigheter kunna göra så.

      Tack; på lördag bär det av mot Tokyo. Ser fram mot Malta också och kul att resa tillsammans igen. Ni ser ut att ha det bra i Thailand, kram tillbaka!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here