Under 2014 gjorde Maxime och jag tillsammans 12 resor till 13 länder eller amerikanska delstater. Oavsett var vi är så brukar vi försöka ta oss upp i höjden för att stan från ovan. Nedan listar vi våra fem favorit utsiktsupplevelser under 2014.

1. Nöjesparken Tibidabo i Barcelona

Nöjesparken Tibidabo ligger på toppen av berget med samma namn, och utöver karuseller som är nästan 100 år gamla finns här också en enorm kyrka med en Jesus-staty längst upp.

Utsikten över staden Barcelona och vattnet var lika magisk dag som kväll. Under mina tio dagar i Barcelona tog jag mig upp hit två gångar; en gång mitt på dagen och en gång på kvällen.

2. Tallinn sett från domkyrkohöjden Toompea

Tallinn är en vacker gammal hansastad med medeltida mur och torn, men sett från stadens övre delar blir den något alldeles extra. Jag förväntar mig vilken sekund som helst att se Rapunzel slänga ut sitt guldiga hår från ett av de runda tornen.

 

3. Mandarin Oriental Hotel i New York

Mandarin Orientals läge strax norr om Colombus Circle invid Central Park går inte av för hackor. Lägg till att lobbybaren ligger på 35:e våningen och det hela blir oslagbart. Få ett fönsterbord och sitt och kolla ner på trafiken på Columbus Circle, alla små människor med sina hundar som mullrar omkring i parken och i bakgrunden skyskraporna

4. Berget Flöyen i Bergen

Bergen är Norges näst största stad och ligger vackert vid havet mellan sju höga berg. Ett av bergen är Flöyen och dit upp kan man ta sig med Flöibanan. Bedårande utsikt och under min tvådagarsvistelse i Bergen lyckades jag ta mig upp två gångar för att supa in utsikten.

5. Taket på Maria-kyrkan i Gdansk

Den gamla gumman som vaktade hissen upp i kyrkan hade en enorm vårta på hakan och kunde inte ett ord engelska. Kyrkan tog inte Visa och jag hade inte de två euro de kostade att komma upp i tornet och försökte ge henne en svensk 50-lapp och säga den var värt fem euro. Jag tror hon fattade men skrattade no-no som jag var en idiot som ens frågade. Jag ville verkligen upp men att gå till bankomaten för två euro kändes dumt, och jag såg troligtvis helt knäckt ut när jag vände mig om och började gå därifrån. Då ropade damen på mig och plötsligen var skrattet glatt och trevligt och hon signalerade att jag fick gå upp gratis.

En hissresa och 400 steg med tydlig nu-går-jag-upp-inuti-ett kyrktorn-känsla senare var jag uppe på den lilla platån högt mellan två av tornen och med det gigantiska upplysta korset över mig och lyckan var fullkomlig.

Föregående artikelMekong-deltat i Vietnam
Nästa artikelStranden Anse Volbert på Seychellerna

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here