En av de absolut mest populära aktivisterna på den portugisiska ön Madeira är att vandra längs levada-lederna som finns på kors och tvärs över öns centrala delar. Det går att haka på organiserade turer där man vandrar i grupp eller man kan välja att gå själv. Det finns en uppsjö av olika leder att välja mellan och många böcker att köpa som endast beskriver de olika lederna.

De flesta lederna går från A till B. Detta gör det svårt att ha egen bil ock parkera denna och många väljer att följa med på en gruppvandring. En något dyrare variant att alliera sig med en taxichaufför som släpper av en vid A och ett antal timmar senare hämtar vid B. Madeira har många busslinjer och med lite planering är det också möjligt att åka buss.

madeira-levada-vandra

Mot Ribeiro Frio

Viveca och jag vet att gruppvandringen inte är något för oss. Inte så att vi tror vi har svårt att hänga med men vi vill ha möjlighet att stanna och njuta och fotografera så ofta och så länge som vi tycker. Vi investerar därför i en taxi.

Klockan 08 hämtar taxin oss på vårt frukostfik vid hamnen. Det ska ta 45 minuter att köra oss till Ribeiro Frio där han ska släppa av oss. Vandringen längs de gamla levada-lederna till Portela är drygt en mil och han ska vänta in oss där fyra timmar senare.

Efter en halvtimme börjar chauffören vrida huvudet än åt höger, än åt vänster och spanar uppåt. Han säger att dimman är på väg in och att det ser ut att vara en dimma som blir liggande. Han rekommenderar oss att skippa den planerade vandringen och i stället gå till utkikspunkten Balcoes en halvtimme från Ribeiro Frio. Efter att ha diskuterat fram och tillbaka resterande del av bilresan så bestämmer vi oss att lyda chaufförens råd. Vi ser dimman som rör sig längre och längre ner över bergen. Men ganska så snopna känner vi oss. Chauffören kollar ännu mer bekymrad upp och säger åt oss att skynda på. Vi börjar snabbt gå den vägen han pekar.

madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra

En levada, säger du?

Levada är vattningsanläggningar som finns endast på Madeira. Öns centrala och norra delar var fuktiga och fruktbara medan de södra och västra delarna, där bostadsområdena ligger, var torrare och olämpade för odling. Under 1600-talet påbörjades bygget av levada-kanalerna för att leda vattnet från höjden och ner mot det odlingsbara låglandet nära havet. Många av anläggningarna används fortfarande i dag och totalt finns det över 200 mil levada-kanaler över hela ön.

Många av kanalerna snirklar sig längs vackra landskap och vandringsleder har skapats bredvid levada-kanalerna.

madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra

Mot Balcoes

Levada-kanalen börjar direkt efter parkeringen, bredvid stigen vi går på. Vi ser att dimman är på väg in men kommer överens om att vi går i det tempot som passar oss och stannar så ofta vi önskar. Bättre att njuta av den del vi hinner innan dimman kommer än att jogga fram och tillbaka utan att njuta.

Första delen av stigen går genom skogen. Vi ser mossa, träd och gamla broar. Efter ett tag kommer vi till en utomhusrestaurang och efter det öppnar sig en dal på vår högra sida. Riktigt-riktigt-riktigt vackert och vi stannar var och varannan meter för att njuta av odlingsterrasserna och färgglad tvätt till hängande för torkning.

Efter ytterligare ett tag kommer vi till en liten hydda med en gumma som sitter och stickar och säljer självproducerade sockor och honung. Vi följer skylten till Balconas och går in i den UNESCO-skyddade skogen igen. Efter en kvart så öppnar det sig igen framför oss och vi är vi framme på den uppbyggda plattformen som utgör Balconas. Vyerna över berg, dalar och vatten är hänförande. Till en början är vi ensamma på balkongen men efter ett tag kommer en busslast. Vi stannar så länge vi fortfarande ser något.

madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra madeira-levada-vandra

På väg tillbaka till taxin blir dimman tätare och tätare. Till slut ser vi bara några meter framför oss. Vi når taxin och lyckas köra ifrån dimman, men bara en halvtimme efter att vi är tillbaka i Funchal ligger också hela staden i dimma.

Till Ribeiro Frio går busslinjerne 56, 103 och 138, från Portela går busslinjerna 53 och 78. Vardagar går det ganska många bussar men på helgerna är det svårare. Vår taxiresa från Funchal till Ribeiro Frio och fyra timmar senare hämta oss i Portela skulle kosta €55. Vi betalade i stället €40 för tur och retur Ribeiro Frio med en och en halv timmes väntan för taxin.

Föregående artikelShiraz i Iran – Moskén Nasir-al-Molk, trädgården Bagh-e Eram och basaren Vakil
Nästa artikelBlå moskén och hamam-skrubbning

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here