Madeira är den lilla portugisiska ön i Atlanten, som inte ens syns på världskartan. Men att den är liten är ingen ursäkt för att missa denna pärla. Här finns en gullig och färgglad huvudstad och på resterande del av den gröna ön finns fina vandringsleder och mycket att se.

1. I Funchal – Charmig gammal stadskärna med torg och kyrkor

Den gamla stadskärnan Zona Velha har två gator som går längs vattnet, Rua dom Carlos I och Rua de Santa Maria, samt några tvärgator. På det ett gäng torg med en och annan kyrka. Ett trevligt område att promenera runt i, dessutom lagom stort.

Läs mer: Madeiras huvudstad Funchal

funchal-madeira
funchal-madeira
funchal-madeira

2. I Funchal – Bo mitt i huvudstaden

Många väljer att bo precis utanför Funchals stadskärna, vid stranden. Eftersom Madeira inte är världskända för sina stränder så väljer vi i stället att bo mitt i stan. Ett perfekt val, enligt mig, och vi har nära till allt både dagtid och kvällstid. Vi hyrde dessutom en perfekt lägenhet via AirBnb, med egen takterrass och utsikt över hela staden.

funchal-madeira

3. I Funchal – Bada från pontonen vid Barreirinha

Vi hade ju inte valt att bu mitt i Funchal om det inte var så att vi visste att det fanns badmöjligehter i närheten. Mitt i stan ligger pontonen Barreirinha att bada från. Lysande lösning.

funchal-madeira

4. I Funchal – De konstnärliga dörrarna

Många av dörrarna till fastigheterna i den gamla stadskärnan är målade med olika motiv, i glada färger. Oerhört roligt och ganska så uppiggande. Håll ögonen öppna.

Läs mer: Färgglada dörrar och annan gatukonst i Funchal

madeira-funchal-zonavelha-streetart
madeira-funchal-zonavelha-streetart

5. Prova vinet madeira

När på ön Madeira vill man givetvis prova det lokala vinet med samma namn. Vingårdar och försäljningsställen finns över hela ön. Vi hinner tyvärr inte åka till någon vingård och väljer Pereira d´Oliviera i centrala Funchal. De tar emot drop-inbesök och det är många sorter att prova.

funchal-madeira

6. Testa den lokala rätten espada med passionsfruktssås

En lokal rätt för Madeira är espada. Detta är en dolkfisk, som bara kan lever i området runt Madeira. Ofta serveras den med en sås gjort på passionsfrukt och frukt i mat är ju min kopp te. Och alltid roligt att testa en lokal rätt.

funchal-madeira

7. Utflykt – Linbana upp till Monte

Monte är en bergstopp precis ovanför Funchal och färdsättet upp är linbanan Teleferico do Funchal. Resan upp är ett äventyr i sig, utsikter från linbanor brukar vara fantastiska men denna är något särskilt. Den åker ganska lågt så det känns som vi hänger precis över hustaken och nästan hela sträckan går ovanför bebyggelsen. 15 perfekta minuter.

funchal-madeira-botanico-monte
funchal-madeira-botanico-monte

8. Utflykt – Åka tobbogans ner Monte

Tobbogans är en sorts släde på asfalten, som det går att åka nedför berget. Ursprungligen framtagen för att de förmögna invånarna skulle kunna ta sig enkelt ned till stan. Kom ihåg att endast köpa enkelbiljett med linbanan i så fall.

Läs mer: Linbana till Monte och den botaniska trädgården

funchal-madeira-botanico-monte
funchal-madeira-botanico-monte

9. Utflykt – Den botaniska trädgården

Funchals botaniska trädgård Jardim Botanicos da Madeira ligger ytterligare en linbanresa bort från Monte, med en liten promenad mellan de två. Här finns Europas största samling av exotiska växter, och givetvis de kända rabatterna med geometriska former. Och utsikten!

funchal-madeira-botanico-monte

10. Utflykt – Vandra en levadaled

En levada är en sorts vattenanordning, som bara finns på Madeira. Kort beskrivet är det små kanaler för att leda vattnet till de ödlingsbara områden av ön. Det finns länga och korta levadavandringar över hela ön. En av de kortara, med hisande utsikt är den till Ribeiro Frio och utsiktspunkten Balcoes.

Läs mer: En levadavandring vid Ribeiro Frio

madeira-levada-vandra
madeira-levada-vandra

Och som en avslutande kommentar; nej Madeira är inte bara för pensionärer. Det är varken bara aktiviteter som passar dem eller bara pensionärer som åker dit. Totalt oförtjänt rykte.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÄstad vingård och Sinnenas SPA – Med en alldeles ny Michelinstjärna 2021
Nästa artikelVåra septemberresor 2015 till 2021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here