Maxime fyller år i september och därför ville jag ta med henne på en rolig överraskning. Valet var givet och det blev Ästad vingård med Sinnenas SPA, nära Falkenberg. Hon fick en packlista som sa baddräkt och kläder för två middagar och besked om att möte på Stockholm centralstation klockan 9.

Men överraskningen slutade inte där, för jag hade allierat mig med hennes sambo Jonas. Han erbjöd sig att skjutsa oss båda till tåget, för han skulle ändå åka till landet i stället för att vara hemma själv. Därför hade också han resväska med. I bilen på väg till stationen berättade jag vart vi skulle åka och Maxime blev jätteglad och överraskad. Vi körde vidare, Jonas passerade centralstationen och Maxime sa Nu missade du att svänga in. Jonas svarade lugnt Det var med flit och fortsatte upp påfarten till motorvägen.

Och så var vi alla tre på väg till västkusten!

Ästad vingård

Ästad gård togs 1985 över av makarna Carlsson, efter hans föräldrar. De bedrev ekologisk mjölkproduktion samt gårdsbutik, café och några rum för uthyrning. Bokningarna strömmade in och efterhand byggdes bäcktugorna, som finns kvar i dag, och flera byggnader med bastur vid bäcken och källdammarna.

2010 tog de tre barnen Linda, Mattias och Daniel över. Ästad gård blev till Ästad vingård.

Rummen

Rummen på Ästad ligger i tre byggnadstyper. Antingen i de ursprungliga stugorna med gemensamt badrum, eller i samma byggnad som SPA-et eller gårdsrum i fyra frittliggande längor. SPA-byggnaden med rum uppfördes 2020 och gårdsrummen stod klara i år. Mao sprillans nytt och fräscht.

De fyra sviterna ligger på våningen över SPA-et, med panoramafönster och utsikt över trädgården, källdammarna, och vinrankorna. Och eftersom vi firar Maxime har vi självklart bokat en svit till Jonas och henne! Här finns fyra fönster och utsikt över halva Halland. Sviten har både ett badkar i sten, separat dusch och toalett samt en bastu på rummet. Utsikten är helt magisk och rummet i sig går inte heller av för hackor.

Själv bor jag i ett superior gårdsrum och det är väldigt fint. Hela 27 kvm med en sittgrupp, och bastu har jag också. Faktiskt har alla rummen bastu.

Middag på restaurang Logen

Vi äter middag på restaurang Logen, en kort promenad bort. Båda kvällarna fyra rätter och båda dagarna var maten alldeles fantastisk. Ena rätten är foccacia med getost, rödbeta och äppelkräm, en annan majssoppa med kycklingchorizo och en tredje torskrygg med smör- och champagnevinägersås samt parmesan- och krassekräm. Båda dagarna avslutades måltiden med en fräsch dessert.

Ästad vingård har också restaurangen Äng, som serverar en avsmakningsmeny. I dagsläget ligger denna i samma byggnad som receptionen men en helt ny restauranglokal håller på att uppföras. Och tur är det med nya byggnaden, för precis samma sekund som jag skriver detta får jag ett meddelande från en väninna om att Äng har tilldelats en Michelinstjärna. Grattis och jättekul!

Andra kvällen väljer jag bort kvälls-SPA för häng på rummet, jag blev ju tvungen att testa min egen privata bastu också.

Sinnenas SPA

Sinnenas SPA är verkligen det finaste SPA-et jag har varit på i hela mitt liv. Och jag har varit på ett och annat SPA tidigare… Den nyare delen har en inomhuspool och en varm och skön 39-gradig utomhuspool. Utöver detta fem bastur och ett tvagningsrum. Allt är så snyggt och stilrent och alldeles-alldeles helt perfekt.

Läs mer: Yasuragi hotell och SPA i Stockholm

Basturna har namn som Furu, där inredningen är skapad av böljande bokträd, och Eld, som är 130 grader och svart som natten med röda ljusslingor inspirerade av lågor. Skog har hängstolar i ett rum med fototapet på träd och Sjö är en brygga som är en del av inomhuspoolen.

Utomhus finns det inte mindre än två källdammar och fyra hus med uppehållsrum och bastur. Här finns den vedeldade undervattensbastun och ångbastun som har byggds in under en gammal stenbro som skulle rivas och i stället flyttades till Ästad. I det gamla vattenkraftverket ligger kvarnbäcksbastun, som var det gamla elverket, med original kugghjul och kristallkronor.

De två källdammarna håller åtta respektive tio grader då vi var där. Jonas doppar sig flera gånger i båda och Maxime kastar sig i den ena. Själv hoppar jag detta, inte min grej. Brrrr.

Alltså det är så fint på Sinnenas SPA! Vi sover över två nätter och jag är i SPA-et så gott som hela tiden. Efter frukosten, efter vinprovningen och efter middagen. Det fanns alltid någon upplevelse jag ville göra igen, jag fick helt enkelt inte nog av miljön.

Frukosten

Frukosten serveras också i Logen. Första dagen har vi tid klockan 8 och morgonpigg som jag är så är jag där redan 20 minuter tidigt, bra att kunna plocka på mig en tallrik innan Maxime och Jonas kommer. Ja, det tar tid att plocka den perfekta frukosten för mig. När jag kommer dit är det bara två sällskap till frukost, perfekt.

Frukosten är precis som jag gillar den. Gott bröd bakad med kärlek, knaperstekt bacon, krispig granola, god apelsinjuice och en grön shot med ingefära. För den som gillar våfflor finns möjligheten att grädda sina egna.

Vingårdvandring och vinprovning

Vi har självklart signat upp oss på vingårdvandring och vinprovning. På Ästad odlas huvudsakligen druvan Solaris, som passar utmärkt i det kyligare skandinaviska klimatet. Solaris lämpar sig bra för musserande vin och detta är vad Ästad vingård satsar på.

Vi är en grupp på ungefär 20 personer och vi tilldelas en kunnig och engagerad kvinnlig guide. Hon tar oss först med ut bland vinodlingarna, som ligger ett stenkast bort. Och vi har verkligen tur tidsmässigt, för skördingen skulle börja veckan efter och druvklasarna hänger kvar på stockarna.

Sen får vi besöka vinkällaren och vinieriet. Tyvärr händer det inte så mycket i vinieriet just nu, eftersom det inte har skördats än. Men kul att se i alla fall. Därefter är det vinprovning där vi får smaka Ästads vita mousserande vin från 2016, ett matigt rosé och ett rött Nebbiolo från Italien.

Vitt bubbligt är ju min kopp te när det kommer till vin och jag gillar Ästads vin. Friska och skarpa bubblor, som passar bra i min mun. Tyvärr serveras varken vinet på de egna restaurangerna eller går att köpa på Systembolaget. Men i år väntas en rekordskörd och förhoppningsvis resulterar det i så mycket vin att det också kan börja säljas.

Efter vinprovningen är det tillbaka till Sinnenas SPA, sen middag på Logen, SPA igen, sova, frukost, SPA och utcheckningen.

Efter utcheckningen gör vi något jättekul, det är nämligen bara fem minuters omväg till varuhuset Gekås Ullared. Fantastiskt underhållande. Någon timme senare, 340 kronor fattigare och rikare på tvättmedel, balsam och diskmedel, är vi på väg hem.

I videon får du bla se hela sviten.

Bra att veta

Ästad vingård ligger i Tvååker, geografiskt mellan Varberg och Falkenberg men in i landet. Det tar ca fem och en halv timme att köra från Stockholm. Det går buss någon gång per dag från Varbergs tågstation hela vägen fram till vingården.

Sinnenas SPA har öppet kl 08 till 23. I SPA-paketen är det fri tillgång till SPA hela vistelsen.

Två dagar rekommenderas verkligen, annars blir det svårt att hinna med både SPA och vinprovning.

Det finns två restauranger, Logen och Äng. Logen serverar fyrarätters gårdsmeny och Äng en avsmakningsmeny. Restaurang Äng fick i 2021 en Michelinstjärna.

Till trots för att nyrenoverade Ästad med Sinnenas SPA bara öppnade förra året så är det otroligt populärt. När jag bokade i april så fanns inga helger lediga ut året, vi fick åka måndag till onsdag. Och jag antar det blir ännu mer populärt nu med Michelinstjärnan. 


Vistelsen var delvis ett samarbete med Ästad vingård.
Foton, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGripsholms slott och Mariefred – En dagstur
Nästa artikelMadeira – Våra 10 bästa tips för vad att se och göra

2 KOMMENTARER

  1. Kul att läsa! Har sett det bombarderas med tips från Ästad i olika resegrupper i år, men inte varit sugen tidigare eftersom det brukar bli motsatt effekt för mig med hajpade ställen…

    Den här recensionen är vältalig, informativ och med bra bilder – dessutom vet jag att jag kan lita 100 procent på dina rekommendationer, vi har lika smak i mycket!! Måste nog hit någon gång framöver (om det finns plats det vill säga…)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here