En strålande dag i juli bestämde Maxime, min mamma och jag oss för att vi ville åka en sväng till Gripsholms slott i Mariefred. Alla tre gillar slott och detta är ett praktexemplar på en svensk vasaborg. In i bilen med oss.

Slottet ligger vid Mariefred och vi passade självklart också på att äta lunch här och kolla in den gulliga lilla staden.

Gripsholms slott

Begreppet vasaborg betyder att borgen eller slottet uppfördes av Gustav Vasa eller hans söner under 1500-talet. Exteriört hänger den medeltida byggnadsstilen kvar och ofta har dessa slott stora runda torn och en fasad i tegel eller röd puts.

Interiören är ofta mer ”modern”, dvs i nordisk renässans, eftersom den tillkom många år efter att fasaden uppfördes. Dessutom har många rum ”moderniserats” under barocken, rokokon och den gustavianska perioden.

Läs mer: Vasaborgen Vadstena slott
Läs mer: Vasaborgen Örebro slott

Gripsholms slott har byggts på i flera omgångar, först av änkedrottning Hedvik Eleonora under sent 1600-tal och senare av Gustav III under 1700-talet. Sistnämnde byggde bland annat fina Gustav III:s teater i ett av tornen. Under sent 1800-tal gjordes också en omfattande renovering, där målet var att återföra slottet till 1500-talets utseende och riva flera av påbyggnationerna. Tidigt tänkt kring kulturmiljövård! Några av åtgärderna genomfördes medan andra inte gjordes.

Gripsholms slott ligger mycket fint vid Mälaren. Det finns också några fina mindre byggnader på området, där särskilt växthuset sticker ut. På insidan är slottet också väldigt fint, med många bevarade målningar på väggar och tak. Det är ganska många rum att se, så det gäller att inte söla för mycket där i början. Jag skulle uppskatta att det tog oss ca 45 minuter att gå genom hela slottet i lagom tempo.

Gulliga Mariefred

När vi först var i området ville vi också se Mariefred. Vi visste inget om staden innan vi kom dit, så allt blev en glad överraskning.

Magen ropade på uppmärksamhet och när vi passerade Gripsholms värdshus, som hade en stor servering i trädgården, så slog vi till på denna. Alla tre landade på caesarsallad och äppelmust och maten var god. Miljön var fantastisk, med gula längor, luftig servering och utsikt över vattnet och mot slottet. Note to self; kolla upp värdhuset för en övernattning.

Efter maten var det dags att gå en runda i Mariefred. Längs vattnet hittade vi hembygdsföreningen med rött staket och lika röda hus. Efter det en sväng upp på huvudgatan för en glass, en glass om dagen är ju obligatoriskt på sommaren, och i slutet av gatan hittade vi det gamla gula rådhuset. Framför gamla rådhuset, som i dag är bibliotek, ligger det som nog har varit ett ståtligt torg men som nu är parkeringsplats. Får man ens göra så?

Vidare ner mot vattnet igen och vi kom till kuren som var väntrum för ångbåtstrafiken. Här hittar vi också en smalspårig räls, som vi följer tillbaka. Rälsen visar sig leda till Mariefreds station. Här körs 100 år gammalt minitåg mellan Mariefred och Taxinge slott, med möjlighet att åka ångbåt ena vägen.

Extremt gulligt och jag vill göra nästa gång. Lite tårtbuffé på Taxinge slott skulle också sitta fint, ja tack. Sen var det dags att åka hem igen, hej då Gripsholms slott och Mariefred.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDetta vill jag göra sommaren 2022🙄🙃😲
Nästa artikelÄstad vingård och Sinnenas SPA – Med en alldeles ny Michelinstjärna 2021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here