Vadstena klosterhotell och SPA är ett familjedrivet hotell. År 1984 köpte mamma och pappa Milton den byggnaden som i dag bär namnet Klosterhotellet, samt huvudbyggnaden med reception, 1700-talsvåningen och restaurang Munkklostret. Sen öppnade de sitt hotell.

Ungefär samtidigt föddes dottern Matilda, som jag fick träffa då jag var där. Hon berättar att familjen inte plockar ut vinst utan återinvesterar allt överskott i hotellet. Detta har gjort att de sen de öppnade har köpt till flera närliggande fastigheter och hotellet har i dag 81 rum fördelade på sju olika byggnader. De gör också det mesta själv och hyr in så lite extern hjälp som möjligt; detta för att behålla den familjedrivna prägeln.

sverige-vadstena

Största byggnaden är Klosterhotellet med 31 rum och den minsta är Slottsstugan med bara två rum. Alla rummen ligger i friliggande byggnader, där tre av dem ligger i det gamla klosterområdets närhet och fyra ligger knappt tio minuter bort, vid Vadstena slott.

Här kommer mina bästa tips från min perfekta 24-timmarsvistelse i Vadstena. Varning för lång text, men det är bra grejer jag skriver om. Så ta på tålamodsmössan.

Klosterområdet

I flera av slottets paket ingår en timmes guidad eftermiddagstur på klosterområdet med hotellets husguide Bengt. Vilket jag självklart också får men för att hinna med hela mitt program så får jag en privat runda klockan 12. Lika bra det eftersom jag är både arkitektur- och historieintresserad samt frågvis. Blir lätt jobbigt för alla andra annars.

sverige-vadstenasverige-vadstena

Bengt väntar på mig på trappan när jag kommer halvspringande några minuter sent, iförd en jacka med Bengt, husguide på bröstet. Under en timme får jag lära mig hur kung Valdemar Birgersson, som blev kung som 12-åring, och hans fru Sofia Eriksdatter levde det glada livet i Vadstena under 1300-talet och hur många barn i omgivningen Valdemar blev far till. Inklusive Sofias syster Juttes barn, och då var Jutte både kungens svägerska samt nunna! Samt givetvis hur Heliga, och envisa, Birgitta grundade och byggde sitt kloster.

sverige-vadstenasverige-vadstenasverige-vadstena sverige-vadstena

1700-talsvåningen en trappa upp

Sen är det dags för mig att träffa Matilda Milton, vilket jag gör en tappa opp i hotellets vackra 1700-talsvåning. Här serveras afternoon tea, med scones och små tårtbitar, klockan 14 till 16. Perfekt för mig som endast hade ätit en liten tågmacka som tidig lunch men som också skulle äta tidig middag.

sverige-vadstenasverige-vadstenasverige-vadstena

1700-talsvåningen är magnifik och jag kan inte se mig mätt på den vackra inredningen. Här finns flera smårum, med några sittgrupper i varje rum. Matilda säger åt mig att välja var jag vill sitta men det går inte; jag vill ju sitta överallt. Till slut skär Matilda igenom och väljer bord åt oss. Jag återkommer flera gångar till de vackra rummen under mitt dygn på Vadstena klosterhotell. Perfekta rum för både afternoon tea och gissningsvis en drink efter middagen också.

sverige-vadstena sverige-vadstena sverige-vadstena

Rum

Nu är det äntligen dags att se rummet! Alla sju byggnader har olika karaktär på sin inredning. I Klosterhotellet, en medeltida byggnad och Sveriges äldsta icke-religiösa byggnad, är möblerna klassiskt antika. I Klostergården 1, som är en 60-talsbyggnad är inredningen färgglad och organisk; inspirerad av svensk 50- och 60-tal. Övriga byggnader är inredda i jugend, empire, renässans och gustaviansk stil. Du får klicka dig vidare själv för att se de andra rummen från länkarna ovan, jag kan inte länka allt.

Jag får ett rum i Klostergården 2, som tillsammans med Klostergården 1 är senaste nytillskotten rum och stod klara 2017. Vackert ljusblå tapet med fåglar och en stor och påkostad säng. Stort badrum med mycket förvaring, bra för jag hatar när jag måste ha alla mina krämer framme, och vackert grönt marmorgolv.

Läs mer: Arken hotell och SPA i Göteborg

sverige-vadstenasverige-vadstena

Jag älskar mitt rum och njuter stort av det både efter incheckning, sen kväll och tidigt morgonen efter.

Matilda berättar också att de försöker anpassa efter alla som bokar så att de får ett rum de tror är i deras smak. De unga placeras i Klostergården 1 eller 2, som har mer stilren inredning, medan de äldre får rum i anrika klosterhotellet. Det är förresten pappa Milton som står för all inredning, vilket han gör med bravur.

sverige-vadstenasverige-vadstenasverige-vadstena

Vättern i solnedgång och omgivningarna

Senare under dagen beundrar kameran och jag solnedgången över Vättern, Vadstena kyrka från alla vinklar, den andra tegelkyrkan där i dag bara klockstapeln finns kvar samt det gamla vattentornet som där i dag Vadstena folkhögskola håller till.

Omgivningarna är väldigt vackra; först sol, och sen solnedgång, i kombination med vatten är aldrig fel.

sverige-vadstena sverige-vadstena sverige-vadstena

Middag i restaurang Munkklostret

I mitt paket har jag tidig middag, klockan 17:30, och SPA klockan 19. En mycket bra kombination; jag tycker SPA både innan och efter middag fungerar bra. Den trerätters middagen intas under restaurang Munkklostrets valv, i samma byggnad som receptionen och 1700-talsvåningen.

Maten är utsökt delikat och servicen ypperlig. Till förrätt får jag koloni, som är en hallomiliknade ost med kimchi och solrosfrön. Till huvudrätt serveras en förträfflig röding med friterad grönkål, picklad blomkål i två färger och vitvinssås. När efterrätten panna cotta kommer in så gör jag allt baklänges och tar en bellini, dvs en fördrink, till denna. Jag har alltid tyckt att bellini passar utmärkt också till efterrätt!

sverige-vadstena sverige-vadstena

Kvälls-SPA efter middagen

Efter middag är det dags att bege sig till det kvällsöppna SPA:et, ett stenkast från receptionsbyggnaden. I receptionen får jag förklarat allt kring SPA:et för mig, får en nyckel och hittar badrock och handduk i skåpet.

sverige-vadstenasverige-vadstena

SPA:et är inte det största jag har varit på, men de har fått till det riktigt bra. SPA:et ligger i en byggnad bestående av fyra längor som bildar en kvadrat, med ett utomhus atrium mitt i. I längorna ligger en större pool, en mindre varm pool, ett gym och en yogasal, behandlingsrum, ett kök med matsal samt ett stort vilorum. Det går att gå runt och genom alla rum. På gården finns sittgrupper och en jacuzzi.

Läs mer: Steam hotell i Västerås – Äkta industriromantik

Jag gör som jag alltid gör på SPA; fördelar min tid mellan de varma baden, hör betyder det lilla inomhuspoolen och jacuzzin utomhus. Mellan varven ligger jag i vilrummet, i en skön stol med filt och framför brasan. På näsan glasögonen och i händerna en bok.

sverige-vadstenasverige-vadstena sverige-vadstena

Frukost i Kungssalen

Vi som bor närmast det gamla klosterområdet äter vår frukost i anrika Kungssalen. Vilket var kung Magnus Eriksson och drottning Blankas festsal när det begav sig under 1300-talet. I dag något mer avskalat efter att klostret använde byggnaden som nunnornas arbetssal.

sverige-vadstena

Frukosten erbjuder allt jag önskade mig men jag var fortfarande mätt från middagen och höll mig till två små frallor. Men det fanns flera sorters ägg, yoghurt och müsli samt pannkakor! Ett tips är att vara där innan klockan nio, då det 15 minuter tidigare var nästan tomt där och klockan nio blev kön riktigt lång.

Stora slottsvillan och Lilla slottsvillan, Slottsflygeln och Slottsstugan har sin egen frukostmatsal, pga avståndet. Hotellet erbjuder förresten gratis skjutsning mellan slottsbygganderna och SPA samt restaurang Munkklosteret.

sverige-vadstena

SPA igen

Jag har turen att få komma tillbaka till SPA:et, nästa förmiddag har jag en massage inbokad efter frukost. Jag älskade Vadstena klosterhotells SPA och ett återbesök passade mig utmärkt. Behandlingen het Tranquillity Pro Sleep Massage och bestod av en underbart doftande olja som masserades in. Sen läste jag någon timme i vilrummet innan det var dags att bege sig vidare.

Vadstena slott – En äkta vasaborg

För den som har missat et så har Vadstena också ett tvättäkta slott, vilket jag ville passa på att se också. Det påbörjades 1545, på order från Gustav Vasa. Här finns fyra runda kruttorn, en vallgrav och en ståtlig fasad mot vattnet. Jag älskar dessa bastanta slott och drömmer mig genast lite tillbaka till Örebro, är jag var bara några månader innan, som också har en vasaborg.

Läs mer: Örebro – En helg, en borg och ett slott

sverige-vadstena sverige-vadstena sverige-vadstena

Det är möjligt att gå in i slottet men jag hoppade det då jag tyckte det var så fint exteriört och jag ville njuta av den fina solen!

Vadstena stad

På väg till bussen som skulle ta mig tillbaka till Stockholm (ja, efter två tågbyten då) så passade jag på att gå huvudgatan Storgatan, kantad av gulliga tvåvåningshus. Jag gissar det är riktigt gulligt och pittoreskt här sommartid. Vilken överrakning; jag hade ingen aning om att Vadstena stad var så mysig. Jag tar en snabb fika på Gamla konditoriet, som är precis vad det utger sig för att vara i namnet.

sverige-vadstena sverige-vadstena sverige-vadstena

Tips och råd

  • Jag åkte med SJ och lokalbuss från Stockholm till Vadstena, vilket tar drygt tre timmar. Med bil tar det två och en halv timme, så skillnaden är inte enorm.
  • 70-80 % av Vadstena klosterhotells gäster är från Stockholm, så många fler än tycker tydligen det är värt resvägen.
  • Hotellet har en uppsjö av olika paket att boka. Jag fick det som heter Historisk odyssé & champagne. Billigaste paketet, vad jag kan se, kostar cirka 1900 kronor för ett dubbelrum med middag. Med SPA kostar samma paket cirka 2400 kronor. Deras julaftonspaket är förresten slutsåld sen länge!
  • Jag åkte så jag var framme klockan 12 på lördagen och hem igen klockan 14 på söndagen. Kändes perfekt så jag också hann med att se slottet och lite av staden.
  • Jag rekommenderar att köpa ett paket där SPA ingår och att få med guidningen i området som ges av Bengt husguide. Han är både underbar och kunnig!
  • Den familjedrivna prägeln finns överallt på hotellet. Här är ägarna med i allt som händer och allt; från service till stämning, känsla och interiör, är på sitt bästa.
  • Jag älskade hela Vadstena, med hotellet, promenaden till slottet längs Vättern, slottet itself, solnedgången över vattnet och inte minst Vadstena stad. Jag kände mig verkligen som Lena 2.0 när jag åkte därifrån. Det strålande solskenet hela helgen gjorde det inte sämre.

Besöket på Vadstena klosterhotell gjordes i samarbete med hotellet.
Text, foton och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelEtt urval av Jeanettes, Katarinas och Sofias inlägg från Alaskaresan
Nästa artikelHur jag hinner resa så mycket – Mina fem bästa tips

4 KOMMENTARER

    • Tänkte på dig då jag och om du hade varit på hotellet då jag var där. Jag gillade som sagt allt med Vadstena, från spa till hotell, slott och själva staden. Åker gärna tillbaka för att uppleva sommar också.

  1. Tänk att jag bara bor en timme bort och har tänkt tanken att åka dit så många gånger men inte kommit iväg. Men nu, NU, tack vare detta inlägg kan jag ju liksom inte låta bli!!! Tack för härlig inspiration och fantastiska bilder. Nu ska jag ta tag i detta.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here