Detta är en fråga jag får ganska ofta, båda från vänner, kollegor och mina föräldrar. ”Ja det är svårt, jag hinner knappast med att jobba mellan alla resor” brukar jag svara skämtsamt. Det som inte är att skämt är att jag är en mästare att få till många resor på ett lågt antal semesterdagar.

Och detta är hur jag lägger mitt pussel.

1. Jag har 35 dagar ledighet per år

Jag har 31 semesterdagar per år. Sen har jag inga halvdagar ledigt innan helgdagar, utan jag har i stället fyra valfria lediga dagar per år som vi kan ta ut när jag vill, precis som vanliga semesterdagar. Utöver det har jag också ledigt trettondagsafton och fredagen efter Kristi himmelsfärd.

2. Jag tar aldrig ut semester om jag inte reser bort

Jag kastar aldrig bort en semesterdag om jag inte är bortrest. Har jag varit bortrest måndag till torsdag så tar jag aldrig ledigt också fredagen bara för att det är skönt och avslappnande. Landar jag klockan 7 på morgonen så jobbar jag alltid samma dag men oftast hemifrån, tur jag har lätt för att sova på planet. Om jag har ett sent plan hem och är i säng klockan 2 eller 3 går jag alltid till jobbet dagen efter, eventuellt jobbar hemifrån. Det är bara att bita ihop.

3. Jag är aldrig ledig under sportloven och höstloven

När ”alla andra” är lediga under sportloven och höstloven för att vara hemma med sina barn så är jag alltid på jobbet. En av många fördelar med en vuxen dotter.

sverige-vadstena

4. Jag jobbar alltid hela sommaren

Något måste jag offra för alla mina resor och detta är vad jag tycker är minst roligt att offra. Jag jobbar nämligen alltid alla dagar under sommaren, utan när jag är bortrest självklart. Samma regler gäller under sommaren som i övrigt; endast ledig den tid jag måste för att resa bort.

Om jag har mycket backlog på jobbet? Nej, inte alls. Allt jag hinner göra under sommaren hjälper faktiskt stort på hela året.

5. Jag gör många korta weekendresor

80 procent av mina resor är resor som bara kräver en eller två dagars ledighet. Maxime och jag var nyligen i Hong Kong. Planet dit gick klockan 15 på fredagen; jag jobbade fram till Maxime hämtade mig hemma klockan 13, dvs fem timmar. De resterande tre timmarna hade jag jobbat in sen tidigare. Vi landade klockan 7 tisdag morgon. Med endast handbagage, bilen på Arlanda och skjuts hem från Maxime så satt jag framför jobbdatorn hemma klockan 9 och genomförde ett telefonmöte.

Hela Hong Kong resan kostade mig bara en semesterdag! Bättre med en kort resa än ingen alls, brukar jag säga varje gång någon frågar om det inte blir stressigt.

Min semesterdagsredovisning ut för 2018

För den som inte tror att det går; här är beviset:

 • Januari: Jamaica – 6 semesterdagar
 • Februari: Argentina – 7 semesterdagar
 • Mars: Beirut – 1 semesterdag + påskledigheten
 • April: Färöarna – 2 semesterdagar
 • Maj: Göteborg – 0 semesterdagar
 • Juni: Alaska – 8 semesterdagar
 • Juli: Montpellier – 2 semesterdagar
 • Augusti: Santorini – 3 semesterdagar
 • Augusti: Bath – 1 semesterdag (jobbade en dag på plats i Bath)
 • Augusti: Vilnius – 0 semesterdagar
 • Augusti/september: Thailand – 5 semesterdagar
 • September: Capri – 2 semesterdagar
 • Oktober: Hong Kong – 1 semesterdag

Summa: 38 semesterdagar. Tur jag hade fyra sparade från i fjol då, och att jag har en kvar att spara till nästa år också. För jag kommer inleda året med fyra lediga dagar i Oman, fram till trettondedagsafton.

Varför åker jag aldrig bort över Kristi himmelsfärd-, 1 maj- eller 6 juni-helgerna, undrar du kanske? Då är jag alltid i Oslo och beskär mina äppelträd och rotar i jorden. På samma sätt brukar vanligen påskledigheten spenderas, så årets resa var ett undantag.

13 resor genomförda med 38 semesterdagar. Helt ok utfall.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVadstena klosterhotell och SPA
Nästa artikelDag 1 i Hong Kong – Utsikt från Victoria Peak, att åka rulltrappor kan vara en happening och michelin-nudlar

12 KOMMENTARER

 1. Ja fantastiskt bra planerat, skönt att höra att det är fler än jag som viger semesterdagar helt och hållet till resor, bortsett från två veckor på sommaren då vi bara är hemma och gör absolut ingenting.
  Enda gången jag slösar en dag är när flyget är bättre på lördagen än söndagen, då får söndagen bli hemma 🙂

 2. Kör exakt samma upplägg! Så värt det. Sedan får man ju inte heller sådan enorm jackpot av ett par dagar ledigt från jobbet. Då brukat jag beta av mailen varje dag under resan dessutom.

  • Mail under resan glömde jag bort. Betar också av de varje dag, jag har inga problem med att lägga någon halvtimme eller timme på att göra det även om jag har semester.

 3. Det er litt av et puslespill å få til. Veldig imponerende! 🙂 Det er mange i full jobb som ikke aner hvordan enkelte klarer å reise så mye, de burde jo alle bli henvist hit til deg og dette innlegget.

  • Nettopp! Mange velger automatisk bort reiser som f eks den vi gjorde til Hong Kong for at det er så kort tid på plass. Det gjorde ifs jeg også for ti år siden, men jeg har blitt mye flinkere på att reise langt for kort tid nå.

 4. Wow sååå galet imponerande! Jag vet inte hur jag ska lyckas när min föräldrarledighet är slut. Är så tacksam för föräldrardagar och hushållar m
  Dem. Många fina resor. Kul å ses igår. KramAr

 5. Riktigt bra planerat Lena! Jag kan skriva under på alla ovanstående, förutom att jag inte kan vara lika spontan med barn i skolåldern. Jag maxar alltid semestern och går till jobbet direkt (jetlag är överskattat ?), jobbar in några timmar när det går för att kunna åka lite tidigare på eftermiddagen och tar (nästan) aldrig semester om jag inte reser bort. Det kräver lite pusslande, men det är ju så värt det 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here