Varje gång du ser en bild på georgiansk arkitektur mer brittisk än Georg IV himself, så är nog bilden från Bath. En stad jag länge har önskat åka till och nu blev det äntligen så. För att locka och övertyga dig om att göra det samma så har jag här samlat mina bästa tips över bästa aktiviteter och sevärdheter i Bath. Självklart med foton. Och givetvis finns mat och dricka på restauranger och caféer med på listan.

uk-england-bath

1. Strosa omkring bland all pittoreskhet

Vi börjar med orsaken till att jag önskade se Bath. Här är det så typiskt georgianskt på det pittoreska sättet att det knappast kan bli bättre. Bath är inte heller någon jättestad så det går lätt att förflytta sig till fots. Det är att gå gata upp och gata ner, samt fram och tillbaka, som gäller. Gå lite vilse är också bra och lätt för en som mig, dvs utan lokalsinne. Gör inget när allt är som att vara med i en brittisk TV-serie.

uk-england-bath
uk-england-bath
uk-england-bath
uk-england-bath

2. Husen på Royal Cresent

Husen på Royal Cresent byggdes under 1770-talet och ligger i en majestätisk halvcirkelformation ut mot ett grönområde. Husen var top of the top i Bath då de uppfördes och är fortfarande en av de mest förnäma adresserna.

No 1 Royal Cresent drivs av en privat stiftelse och visar hur det såg ut hos en familj när det begav sig under 1700-talet.

uk-england-bath-royel-cresent
uk-england-bath-royel-cresent

3. Antika baden Roman Bath

Är det en styck aktivitet du ska göra i Bath så är det att besöka de romerska baden. Stora poolen är magisk vacker med katedralen Bath Abbey i bakgrunden. Dagtid är köerna lååååånga och jag antar besökarna många. Jag tajmade in ett kvällsbesök, när det inte var kö och jag fick med mig både skymningen och kvällen när alla facklor var tända. Ett ypperligt experttips, om jag får säga själv.

uk-england-bath-roman
uk-england-bath-roman
uk-england-bath-roman

4. Vykortsvackra Pulteney Bridge

Pulteney Bridge är en av en handfull broar i världen som har uppförts med bebyggelse ovanpå bron, en annan känd är Ponte Vecchio i Florens. Den är helt enkelt överdrivet vacker på utsidan och på håll och avnjutes bäst från bron över Parade Gardens. Dagtid eller kvällstid; you choose. På själva bron är det inte alls mycket som vittnar om en bro, jag trodde det var en vanlig gata tills jag såg genom caféerna och ut genom fönstren.

Läs mer: Ponte Vecchio i Florens

uk-england-bath-pulteney-bridge
uk-england-bath-pulteney-bridge
uk-england-bath-pulteney-bridge

5. Fika eller workation-jobba på ett trevligt café

Min resa till Bath var en workation, dvs två dagar work på distans och två dagar vacation. Vilket fungerade utmärkt då Bath har många trevliga caféer att sitta och jobba på. The Society ligger nära Bath Abbey och har bra wifi och och inomhusbord med stora fönster.

Lulu Caffe satt jag flera timmar och jobbade på deras trevliga uteservering och åt godaste brownien. På Sweet Little Things satt jag både utomhus vid glada pastellborden och inomhus i te-rummet och jobbade. Rekommenderar verkligen Bath som workation-destination.

6. Bada på termalbadet Thermae Bath Spa

För mig var den en självklarhet att bada på stadens termalbad då jag var i Bath. Tyvärr blev jag inte så väldigt imponerad. Poolen på taken var det absolut häftigaste med fantastisk utsikt. Två av våningarna har var sin stora pool med liknade utbud, på en mittenvåning finns det tre-fyra bastun.

Tyvärr ingen exklusiv SPA-känsla och för mycket badhus över det hela. När det i tillägg kostar över 500 kr att gå in och man får stanna i bara två timmar så får detta inget plus från mig. Min massage för 800 kr var tyvärr också medioker.

Det är fotoförbud på Thermal Bath Spa, detta är en pressbild.

7. Katedralen Bath Abbey

Katedralen Bath Abbey, byggd under 1500-talet, ligger mitt i stan, bredvid de antika romerska baden, och är svår att missa. Lika vacker på utsidan dag som kväll. Missade tyvärr att gå upp i tornet och se staden därifrån pga absurd mycket regn sista dagen.

uk-england-bath-abbey
uk-england-bath-abbey

8. Utflykt till Cardiff

Bara en timma bort ligger ett nytt land! Eller, i alla fall ett för mig obesökt land i UK. Nämligen Wales! Cardiff är ingen jättestad enligt mig och den absoluta höjdpunkten var slottet. Av en händelse var det också prideparad där den dagen jag var där och det är ju alltid kul. Mycket festglada folk på stan och jag gick lite runt och kollade lite innan jag gick till moderna Cardiff Bay. Sen satte mig på tåget tillbaka till Bath.

Läs mer: Våra bästa tips för Cardiffresan

uk-wales-cardiff
uk-wales-cardiff
uk-wales-cardiff

9. Bo på underbar The Henry

Jag bokade The Henry av en tillfällighet och hade ingen aning om att det är ett ganska känt bed and breakfast i Bath. Bara åtta rum och jag fick ett minimalt enkelrum högst upp med snedtak och vindskupa, som jag älskade. Kände mig som en riktig engelsk fröken från forna tider som var ute och reste.

Läget kunde inte varit bättre, frukosten perfekt och värdinnan Christina både trevlig och hjälpsam. Rekommenderar The Henry till alla som ska till Bath.

10. Strosa i Parade Gardens

Parade Gardens är en liten vacker park vid floden framför Pulteney Bridge. Perfekt inträde i form av £1,50. En prunkande grön oas och här finns också ett litet fik som serverar mackor och kakor. Samt te; alltid te.

uk-england-bath-parade-garden

11. Fika på Pulteney Bridge

Pulteney Bridge är ju så vacker på utsidan att det gör ont i ögat. Men insidan av bron är inte så dum heller. För mig var det mest intressanta de pyttesmå fik som ligger på bron med finaste utsikten. Jag hoppade det mest populära caféet med mer traditionellt utseende till fördel för det mer moderna där jag fick ett fönsterbord.

Det första jag gjorde var givetvis att öppna fönstret. Det andra jag gjorde var att samtidigt ta fram kameran och bonda med han på grannbordet som redan hängde ur fönstret med sin kamera. Fikat var faktiskt inte så bra och inget wifi fanns. This place is all about the utsikt! Förresten samma utbud på granncaféet.

uk-england-bath-pulteney-bridge
uk-england-bath-pulteney-bridge

12. En vända genom The Circus

På väg till Royal Cresent passerar man ett till område med cirkelformade byggnader, nämligen The Circus. Coola byggnader och här hittade jag både det sympatiska gatunamnet Gay Street och en riktig fascinerande trädgård/oas tillhörande en källarlägenhet.

uk-england-bath-the-circle
uk-england-bath-the-circle
uk-england-bath-the-circle

13. Äta brunch på Bill`s

När jag inte kunde åka till Stonehenge (se nedan) så fick det i stället bli brunch på populära Bill´s. Jag hade ätit middag där två dagar tidigare och såg de hade pannkakor på menyn. Mums. Jag kom tidigt men när jag gick strax efter klockan två så var det kö ut i regnet med paraplyer. Tricket för att sitta länge och bruncha på en full restaurang; beställ en grej i taget så att du hela tiden har något ätbart eller drickbart framför dig.

uk-england-bath-bills
uk-england-bath-bills
uk-england-bath-bills
uk-england-bath-bills

14. Shoppa på Debenhams

Jag gillar Debenhams sen gammalt, och regnar det så passar det utmärkt att shoppa inomhus i varuhus. Jag var mycket effektiv och hittade ett par byxor, två par jeans, två klänningar, två kjolar och fyra blusar samt flera brittiska skönhetsprodukter inom en timme. Hur jag lyckades få ner alt i handbagaget är förfarande ett mysterium.

uk-england-bath

15. Att ta sig till Bath; flyga till Bristol

Beroende på dålig planering från min sida flög jag till London Gatwick och åkte tåg i nästan tre timmar till Bath. En mycket smidigare lösning är att flyga till Bristol, dit EasyJet flyger direkt från Arlanda, för en billig peng. Därifrån går det flygbuss till Bath, vilket tar en timme.

uk-england-bath

16. Det jag inte hann med, men som du kanske vill göra

Utflykt till Stonehenge

På söndagen hade jag sent flyg hem från Gatwick och tåg från Bath klockan 17. Planen var att göra en halvdagsutflykt till Stonehenge innan lunch. Tyvärr ville inte väderguden riktigt det samma som jag, för det regnade verkligen syndaflod absolut hela söndagen. Som det bara kan göra i Storbritannien. Det fanns inte på kartan att jag skulle åka och se en utomhusgrej den dagen. Och jag fortfarande tycker är synd att jag missade Stonehenge då jag var i närheten.

Det tar bara en knapp timme att köra och det finns flera företag som erbjuder halvdagsutflykter. Eftersom jag aldrig kom dit så får du i stället läsa om Stonehenge hos Bara brittiskt.

uk-england-bath

Jane Austen Centre

Jane Austen har förlagt handlingen i många av sina noveller till Bath och självklart har staden ett Jane Austen Center. Tyvärr har jag begränsat intresse för Jane Austen och museer är inte riktigt min kopp te, så jag tog mig aldrig hit. Men känns som en obligatorisk aktivitet att nämna.

Båttur uppför älven Avon

Varje dag kollade jag på båtarna som låg vid Pulteney Bridge och som några gångar per dag åker på en timmes tur uppför älven. Varje dag tänkte jag också i morgon, sen regnade som sagt sista dagen bort. Men hade nog varit trevligt, jag gillar båtturer och det hade varit roligt att se mer av stadens utkanter.

uk-england-bath

Oj, detta var slutet på en guide till Bath som blev längre än vad jag först trodde den skulle bli. Gissar det beror på bra stad är lika med mycket att göra.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÖknen i Oman – Wahiba Sands och oasen Wadi Bani Khalid
Nästa artikelJul- och nyårsledighet i Sörmland och Åre

10 KOMMENTARER

  • Tack; det var väldigt fint. Jag gillar OK för arkitekturen och naturen, samt språket självklart. Så praktiskt att kunna kommunicera med alla. Men detta med vädret är en klar nackdel, men det är ju samma risk här i Skandinavien.

 1. Tack för länken och vilka härliga foton!!!
  Bath är verkligen mysigt och jag vill tillbaka och gå på Book spa. Intressant att se vad du tyckte om det vanliga badet som vi aldrig testade. Utsikten är ju strålande.
  Regnar galet mycket gör det rent statistiskt mer i Beneluxländerna. Jag som bott i Bryssel kan intyga att det kan regna i tre veckor på raken där. Det kommer och går mer i UK. Fast inget slår väl Bergen, haha?

  • Book SPA? Hade jag helt klart missat. Blev ju tyvärr inte jätteimponerad över det vanliga, men utsikten var fantastisk.Jag hade perfekt sol tre av fyra dagar, så ska inte klaga. Problemet var nog att jag slutade kolla väderprognosen eftersom vädret var så fint, så jag var helt oförberedd när jag vaknade till regn sista dagen.

  • Cotswolds har gått meg helt hus forbi, men jeg skal også til Cornwall i juli. Så håper på at du har rukket å publisere noe om Cornwall för jeg drar. Mås sjekke opp Cotswolds nå.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here