Jag fattar direkt när jag kommer till Oslos flygplats Gardermoen att något inte är som det borde vara. Överallt i incheckningshallen står resenärer med sina resväskor och stämningen är ganska så hätsk och stressad. Jag tar mig mot SAS incheckningsautomater och möts av 25 skärmar som är helt svarta.

Jag förflyttar mig mot SAS manuella incheckning där kön är lång som en matkö under sovjettiden. Som den väluppfostrade skandinav jag är så ställer jag mig längst bak i kön. Men kommer efter bara några sekunder på att under sommarmånaderna så fungerar mitt SAS silverkort som ett guldkort och jag flyttar mig till kön som ska betjäna resenärer med guld- och platinakort. Här är det bara två personer före mig i kön.

Mitt plan ska enligt tidtabell gå om en och en halv timme men tiden går och det händer inget.

Florens Florens Florens Florens

Bild 1 Linos Balkong | Bild 2 Il Duomos huvudfasadBild 3 Gelato framför Santa Maria Novella | Bild 4 Solnergång över Il Duomo från Linos vardagsrum

Jag väntar och väntar

Min väninna Viveca och jag har planerat det hela så bra. Vi ska flyga med fem minuters mellanrum från Stockholm respektive Oslo och träffas upp i Frankfurt vid middagstid. Där har vi ungefär två och en halv timme innan vi tillsammans flyger sista sträcken till Florens. Vi ska landa cirka klockan 23 och Valentin och Lino, som jag har arrangerat ett lägenhetsbyte via HomeExchange med, ska plocka upp oss på flygplatsen. Paret har var sin lägenhet i samma port och ska flyga till Stockholm morgonen dagen efter för att bo i min lägenhet.

Det händer fortfarande inget på flygplatsen men eftersom jag står längst fram i kön så får jag veta av personalen att samtliga Gardermoens IT-system är nere. Det går inte att checka in, inte att skicka iväg bagaget, säkerhetskontrollen är stängd, alla gatar är stängda, telefonerna fungerar inte och det gör fantastiskt nog inte heller högtalarsystemet, så ingen information kan ges! Med andra ord är hela flygplatsen helt förlamad och inga plan lyfter eller landar. Eftersom jag står längst fram i kön så inser jag att planet inte kommer att lyfta utan mig, men när jag har stått där i först 90 minuter och sen två timmar så börjar jag oroa mig för att inte hinna med nästa plan från Frankfurt. Vilket inte skulle vara helt optimalt då jag har med mig nyckeln till min lägenhet som Valentin och Lino ska få och deras plan går klockan 10 dagen efter.

Florens-2 Florens Florens Florens

Bild 1 Linos Balkong | Bild 2 Utsikt från Il Duomos kupol | Bild 3 Utsikt från Linos lägenhet | Bild 4 Linos och Valentins gata

Något händer

Efter två timmar och en kvart börjar det hända något på skärmarna över incheckningen och fem minuter senare är alla IT-system uppe igen. Jag inser att risken att jag blir av med bagaget är överhängande så jag öppnar väskan och tar ut necessären, två klänningar, underkläder och bikinin och förflyttar detta till handväskan. Jag checkas in, går genom säkerhetskontrollen, fortsätter lugnt genom tax-freen för att ta mig till tavlan för att kolla vilken ny tid mitt flyg har fått. Då ser och hör jag en man stå vid nergången till första gaten efter tax-freen och vinkar och hojtar, på norska självklart, Frankfurt klar for avgang med en gang. Mitt plan är alltså första planet som ska lyfta efter stoppet och det kommer att hända på en gång! När jag kommer ombord så är planet nästan helt fullt och jag inser att alla andra har väntat vid gaten i stället för framför incheckningsdisken. Samt att om jag hade stått i vanliga kön så hade jag inte kommit med planet.

Planet lyfter två och en halv timme försenat, vilket är exakt lika lång tid som min planerade mellanlandning i Frankfurt, och jag inser att jag kommer att hinna med också nästa plan. Så fort det är tillåtet att slå på mobilen efter att vi har landat så skickar jag ett SMS till Viveca där jag skriver Landat. Håll kvar planet. Skaffa en macka. Sen är det springa korridorer till nästa gate som gäller.

Florens Florens Florens Florens Florens

Bild 1 Il Duomo fotad från klockstapeln | Bild 2 Linos kök | Bild 3
Il Duomos klockstapel
 | Bild 4 Santa Maria Novella | Bild 5 Il Duomo

Och bagaget då?

Väskan kom inte med; det hade varit en omöjlighet. Så Valentin, som väntade på plats på Florens flygplats med sin lilla röda bil, fick vänta lite extra medan jag gjorde en förlustanmälan. För första gången i mitt liv så hade min väska inte kommit fram tillsammans med mig.

Linos lägenhet, som ska vara vårt hem i tio dagar, ligger över två våningar högst upp i huset och hade en fantastisk interiör. Lino är konstnär och arkitekt hade själv ritat lägenheten och inrett den efter mottot Less is Bore. Mot alla väderstreck fanns det fönster och en oas av en balkong fanns också. Vi vet genast att här kommer vi trivas.

Först två dagar senare fick jag min väska. Utifrån bagagetaggarna på den så kan jag utläsa att jag inte hade blivit av med bagaget inte bara en gång utan två gångar! Dagen efter min avresa från Oslo skickades den till Zürich för fortsätta till Florens men den missade sin anslutning i Zürich och fick först åka vidare med morgonplanet dagen efter.

Men vad gör dubbel bagageolycka när man är i en stad som Florens?

Viktigt att veta är att om du ska få ersättning för försenat bagage så måste du köpa till utökat reseskydd inom din hemförsäkring. Mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar ger ersättning med en schablonsumma om 1000 kronor om bagaget är försenat mer än åtta timmar och 2000 kronor om det är försenat mer än 36 timmar. Jag gjorde en anmälan på en gång, skickade in pappren när jag kom hem och fick sen 2000 kronor till mitt konto.

Föregående artikelLadies Abroad nummer två när Expressen listar Sveriges bästa resebloggar
Nästa artikelEl Nido och Bacuit Bays övärld

4 KOMMENTARER

  1. Hold da op sikke en tur du her havde men godt at du endelig kom frem. En rigtig god beskrivelse 🙂
    Heldigt at du kun har mistet din bagage engang og godt du lige var så kvik at tage noget tøj inden du afleverede din kuffert.
    Skønne billeder fra den smukke by Firenze. Det er mane år siden vi har besøgt den så nu lokker dine billeder til et genbesøg 🙂

    • Ja, jeg har tidligere hatt flaks med å alltid ha fått kofferten. Men det var som su sier bra jeg fikk med meg litt klär så det rakknoen dager, og vi hadde vaskemaskin i leiligheten vi lånte. Och florens er en veeeldig fin by!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here