Ön Palawan brukar hamna i topp om du söker på ”vackra stränder i Filippinerna”. Om du väljer att gräva dig ner i svaret som Google ger så hittar du att Palawan är en ganska stor ö och att om du är ute efter paradisstränder så är det Bacuit Bay utanför staden El Nido du ska ta dig till.

Ön Palawan är cirka 40 mil lång och ligger i östra delen av Filippinerna och El Nido ligger längst norr på ön. Bacuit Bay består av 45 större och mindre öar, varav de närmaste ligger endast några hundra meter från El Nido.

El Nido Bacuit Bay Palawan-11 El Nido Bacuit Bay Palawan-13 El Nido Bacuit Bay Palawan-10 El Nido Bacuit Bay Palawan-1 El Nido Bacuit Bay Palawan-16

Upptäckten av Bacuit Bay

Historien säger att ögruppen upptäcktes år 1979 av en tillfällighet; Bacuit Bay låg då långt från de bebodda delarna av Filippinerna och var då ökänt för omvärlden. En förbipasserande båt fick mitt i natten sin propeller förstört av en stim tonfisk och fick droppa sin ankare i mörkret. Nästa dag vaknade besätningen upp mitt i en fantasivärld av branta kalkstensklippor som stupade rakt ner i det kristallklara turkosa vattnet, grön frodig skog och vita sandstränder.

Staden El Nido har förenklat förklarat en huvudväg som kommer från södra delarna av ön och som slutar i en T-korsning nära stranden och fortsätter strandnära mot båda håll. Bakom denna finns en parallellgata, men det är också det hela. El Nido är ingen stor stad. Restaurangerna hittar du längs de två gatorna parallellt med stranden eller på själv stranden. Sjömat på strandrestaurangerna blev givetvis vår favorit.

El Nido Bacuit Bay Palawan-8 El Nido Bacuit Bay Palawan-3 El Nido Bacuit Bay Palawan-4 solnedgång El nido El Nido Bacuit Bay Palawan-6

Att ta sig till El Nido

Det vanligaste sättet att ta sig till El Nido är att flyga till öns största ort Puerto Princesa och därefter åka minivan eller buss i cirka sex timmar. Vilket absolut inte är den trevligaste delen av semestern. Minivan går fortast men är verkligen knökfull med bagage också inne passagerardelen och det går knappast att röra sig. Först på plats i El Nido så lärde vi oss att det finns en flygplats där, men tydligen varken annonserar de eller finns med på de stora flygbokningssajterna. Vi betalade cirka 300 kronor för en enkel resa från Manila till Puerto Princesa medan flyg till El Nido kostar cirka 1000 kr för en enkel resa med AirSwift. Jag hade utan att tveka lagt de extra pengarna på att flyga direkt till El Nido om jag skulle göra om resan.

El Nido Bacuit Bay Palawan-15 El Nido Bacuit Bay Palawan-12 El Nido Bacuit Bay Palawan-14 El Nido Bacuit Bay Palawan-2 El Nido Bacuit Bay Palawan-7

Bacuit Bay i TV

Robinson utspelades åren 1999 och 2009 på ön Cadlao, som är ön närmast El Nido, och den norska versionen av samma program spelades in på samma ställe åren 1999 och 2011. Den franska versionen av Robinson, vid namn Les Aventuriers de Koh Lanta, spelade också in sin 2007-säsong i Bacuit Bay. Tydligen var inte detta med Koh Lanta så viktigt i alla fall…

Detta inlägg ska läsas tillsammans med inlägget om de olika båtturerna i Bacuit Bay som kommer inom kort till en blogg nära dig!

Föregående artikelEn spännande resa till Florens
Nästa artikelIran i april – Tusen och en natt i verkligheten

6 KOMMENTARER

    • Skulle gärna varit där själv också nu. Skämt åsido; jag åker gärna tillbaka och så är det sällan jag känner för ett ställe. Visst kan ställen vara fina men jag brukar tänka att det finns så många fina ställen att uppleva.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here