Söder om El Nido stad på Filippinerna ligger den flera kilometer långa strandsträckan vid namn Corong Corong. Att kalla Corong Corong för en styck strand är egentligen inte helt sanningsenligt då den delas upp i många småstränder av stora stenblock; ofta är det inte möjligt att ta sig från ens stranden till andra utan att simma eller ta sig upp till huvudvägen.

Den mest kända stranden på Corong Corong är Maremegmeg, som ligger sju till åtta minuter med tricycle från El Nido stad, och som räknas som den finaste stranden på ”fastlandet” (Palawan är ju också en ö) i El Nidos närhet.

Mot Magemegmeg

Vi vaknar vår första morgon i El Nido och tar en tricycle från vårt hotell. Chauffören svänger av den asfalterade huvudvägen och fortsätter ner en brant backe; oasfalterad och självklart skumpig. Efter 100 meter stannar han under den handskrivna skylten Tricycle Terminal och bredvid några parkerade tricycles och pekar mot en smal stig bakom en vägbom som ser ut att leda ingenstans och säger That way to Maremegmeg. Sen vänder han och åker. Maxime och jag är säkra på att vi har blivit lurade och har hamnat helt fel men frågar de andra tricyclechaufförerna och de pekar också på stigen och vi beger oss in bland palmerna.

Maremegmeg-17 Maremegmeg-1 Maremegmeg-4 Maremegmeg-11

Efter bara någon minut så kommer vi ut mitt på en lång strand och vi fattar att vi är på rätt ställe i alla fall. På vår högre hand är stranden vikt åt sol och bad och bakom sanden finns en hel skog av palmer som vajar i vinden. Stranden är både lång och bred och den känns aldrig överfylld till trots för läget nära El Nido. Precis vänster om oss växer ett träd utöver vattnet och för att ta oss till andra delen av stranden så måste vi böja oss och gå under de tjocka grenarna.

Framme på stranden

Närmast finns restaurangen Beach Schack med otaliga bord och stolar på stranden och längre bort ligger två resorter varav den längst bort på udden är Las Cabanas, där vi har bokat boende andra halvan av vår semester. Maremegmeg blir vår strand när vi inte är på utflykter och Beach Schack blir vår fasta lunchrestaurang när vi spenderar dagarna på Maremegmeg.

Maremegmeg-9 Maremegmeg-6 Maremegmeg-2 Maremegmeg-10

Varför den ena delen av stranden är allokerad för sol och bad förstår vi mycket snabbt; den halvan med restauranger och hotell är icke-badbar då det är mycket långgrunt. Orsaken till att det är så långgrunt är att det finns ett dött korallrev utanför stora delar av Carong Carong, vilket tråkigt nog gör att flertalet av stränderna som utgör Corong Corong inte går att bada från. Ännu tråkigare blir det hela när vi får veta att korallrevet dödades för cirka 20 år sen när den asfalterade huvudvägen till El Nido byggdes och leran som grävdes ut bara slängdes över korallrevet precis nedanför och dödade detta.

Maremegmeg-3 Maremegmeg-15 Maremegmeg-16 Maremegmeg-13

Vår resort Las Cabanas

Las Cabanas ligger längst ut på udden som avlutar strandens södra del. Stället har åtta rum och att kalla det en resort är kanske att ta i. Fem av rummen är byggde i traditionell stil av flätad bambu medan de tre senare är murade i modern byggteknik. Tyvärr hamnade vi i en nybyggd byggnad modell parhus bestående av två rum och de höll på att bygga en övervåning med ytterligare två rum.

De olika byggnaderna är belägen i en helt underbar trädgård bestående av träd, palmer, blommor överallt; planterade i marken och i hängande kokosskal och flätade hängmattor mellan palmer med den finaste utsikten. Miljön på Las Cabanas är helt fantastisk och läget i förhållande till solnedgången kunde inte varit bättre. Varje kväll vid solnedgång så fylls restaurangen till varje bord.

Maremegmeg-5 Maremegmeg-8 Maremegmeg-14 Maremegmeg-12

Vårt rum är mycket basic med helt vita väggar utan en enda tavla och känns fortfarande ofärdigt. Gardinerna är udda och har inte sytts upp i underkant så trådarna hänger. Vi har inget varmvatten och två gångar försvinner vattnet helt och hållet när jag står i duschen med schampo i håret. Visserligen åtgärder personalen det på en minut men jag får ta mig till restaurangen/receptionen i bara handduken och säga till.

Vi äter bara middag här vid ett tillfälle då vi inte uppskattade maten men ser solnedgången varje kväll från trädgården. Det är samma personal som jobbar i restaurangen och i receptionen och servicen är inte heller strålande. När rummet kostar runt 1000 kronor per natt i ett land som Filippinerna så förväntar jag faktiskt mer. Men som sagt; miljön på Las Cabanas var underbar men jag vet inte om jag skulle återvända. Men samtidigt kan jag inte heller säga att jag inte skulle göra det…

Mareemegmeg Beach is known to be the nicest beach in El Nido town. Maxime and I made Maremegmeg our favorite baach while not being on tours exploring, and we also stayed at Las Cabanas Resort on the beach the second half of our time in El Nido

Föregående artikelMot Berlin i mars
Nästa artikel24 timmar i Bukarest

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here