Ett litet öppet tempel, ett övergivet hotell och klippor i bergsväggen upp till utsikt över det blåaste vatten. Var? På en av de största öarna i Palawans skärgård. På Filippinerna, självklart.

Vad som är känt som Mantiloc Shrine, på svenska Den heliga platsen på Mantiloc, är ett stopp på Tour C i Bacuit Bay. Mantiloc är en av de största öarna i Bacuit Bay.

Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna

Templet Mantiloc Shrine

Templet tillkom efter att en religiös kvinna vid namn Guadalupe Yabes i 1982 hade en vision. Jungfru Maria uppenbarade sig för henne och bad henne bygga en helgedom på en hjärtformad ö. Från en särskild vinkel i luften, och med en portion fantasi, är ön Mantiloc hjärtformad. Byggplanerna började smidas.

Tre år senare har en av Yabes tillhängare ytterligare en vision, denna gång får man veta att helgedomen som ska byggas är Shrine of the New Jerusalem. Den ska utformas med en kupol med tolv pelare och en rund altare med Jungfru Maria, samt ett kors i mitten.

Templet uppfördes enligt de två visionerna, öppen och med baksidan mot den lilla stranden. I övergången mellan templet och strandens placerades tre stora kors mot bergsväggen.

Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna

Hotellet vid Mantiloc Shrine

Jablon Fernadez, som sen tidigare bodde i den närliggande staden El Nido, beslutade att uppföra ett hotell bredvid templet för pilgrimsresande som önskade besöka Mantiloc Shrine. Hotellet stod klart 1993 men tyvärr saknades bygglov. De filippinska myndigheterna fick blodad tand kring formalia och det visade sig att templet inte heller hade bygglov.

Båda byggnaderna belades med användningsförbud och övergavs inom kort. Hotellet är i dag en fyravåningsruin som har länsats på allt som går att frakta bort på en båt, inklusive garderobsdörrar. Det enda som finns kvar av möbler är en stor soffa som inte ryms på någon båt som kan lägga till vid kajen.

Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna

Utsiktsplatån

Mitt emot det tidigare hotellet finns ett tjugotal trappsteg uthuggna i klipporna. Många från båten börjar med att ta sig upp för dessa men Maxime och jag börjar med templet. Vilket visade sig vara ett bra val, för när vi klättrar upp är vi nästan ensamma på den lilla platån mellan klipporna.

Utsikten över den turkosa vattnet och de kringliggande öarna är fantastisk. En bit över oss i klippväggen hänger ett kors. Vi förstår att platån byggdes i samband med templet men har svårt att fatta vad de religiösa gjorde här uppe. Utöver att njuta utsikten, så klart.

Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna Mantiloc Shrine - Palawan - Philippinerna

Mantiloc Shrine var en fantastisk överraskning på Tour C. Templet vid stranden och det övergivna hotellet ger en magisk stämning och det är underbart vackert där. Men självklart blir vi också ledsna över att det har förfallit. Genast dyker tanken på att renovera hotellet upp i våra hjärnor. Vi skulle båda älska att bo någon natt eller två vid Mantiloc Shrine.

Föregående artikelNOLA bildkavalkad
Nästa artikelDen färgglada staden Cartagena

6 KOMMENTARER

    • Tack det samma. Jag äter frukost på färjan till Tallinn och mailar samtidigt med VisitSvalbard om planering av just scootertur. Vilket sammanträffande. Bra vi kan bidra till några drömmar!

  1. Vilka resor ni verkar ha gjort!
    Hittade hit via Svenska resebloggar och kommer kika in ett antal gånger under helgen, för att läsa mer om allt ni varit med om.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here