Ön Palawan är mest känt för den lilla staden El Nido helt i norr. El Nido är igen mest känt för alla öar som finns i skärgården Bacuit Archipelago. Och ja, stränderna på öarna är helt fantastiska. Men det finns också många vackra stränder omkring El Nido och den kanske finaste av dessa är Nacpan Beach.

Nacpan ligger ca 45 minuter med tricycle, som är vad en tuk-tuk kallas på Filippinerna, norr om El Nido stad. Nacpan är ett av ett fåtal utflyktsmål med landbaserad transport i El Nido, de flesta andra utflykter är båtturer i Bacuit Archipelago. Alla tricycle-chaufförer vi åker med mellan hotellet och staden ställer frågan om vi nästa dag vill åka till Nacpan. Det fasta priset är 1500 pesos, och då väntar chauffören på en hela dagen. När en chaufför helt självmant erbjuder oss resan för 1000 pesos; motsvarande 180 kronor, så slår vi till för nästa dags planer för sol och bad.

Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna

Resan till Nacpan

Resan börjar på asfalterad väg men övergår efter cirka halva tiden till ett underlag av småstenar. Men fortfarande en bred väg där bilar kan mötas utan problem. Vi är nu mitt i det filippinska vardagslivet och längs vägen ligger bostadshus byggda av allt från trädgrenar och plåt till betong. Överallt hänger kläder på tork på staketen mot vägen, i tråden i trädgården etc. Höns och hundar springer mitt i vägen.

När vi efter ett tag svänger av grusvägen så är det en betydligt smalare sandväg som erbjuds. Eftersom en tricycle är en lätt motorcykel med ett bihang som påminner mest om en stor konservburk med säten och ett hjul så skakar det så mycket vi är helt säker på att få hjärnskakning. Den lätt röda sanden virvlas upp så det är svårt att andas. Men resan till stranden ger oss en bra inblick i det filippinska vardagslivet på landet och vi njuter i alla fall.

Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna

Framme på stranden

Väl framme på Nacpan Beach inser vi på en gång att resan var värt mödan. Vår chaufför guidar oss till de två enda solsängarna som finns på stranden, som faktiskt är lediga eftersom vi var bland de första som kom dit på morgonen. Han pekar också på restaurangen bakom solstolarna och säger Promise to eat at that reatsurant. They are my friends. Do not go to any other restaurant. Efter detta försvinner han men jag hittar honom hängande med sina vänner med en klubba i munnen när jag ett tag senare tar den obligatoriska fotorundan.

Nacpan är en väldigt fin strand men tyvärr blåser det mycket och vågorna är höga den dagen vi är där. Det är svårt att bada. Två gångar får badvaktarna rycka ut och hjälpa i land någon som inte kan ta sig in själv och de blåser oavbrutet i sina visselpipor om någon försöker ta sig för långt ut. Men eftersom det fläktar mycket så är inte behovet av att bada så stort så efter att ha avklarat det obligatoriska första badet. Så klarar vi oss utan flera bad den dagen.

Nacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna

På restaurangen

När det blir dags att äta så vänder vi oss om för att gå till my friend´s restaurant. Det visar det sig att alla andra på stranden också har gjort så, detta är den deciderat mest populära restaurangen, och det är knökfullt. Vi gör en beställning på nudlar, chicken adabo och eggplant sallad och går tillbaka till våra solsängar för att vänta. Restaurangen lovar att meddela oss när ett ledigt bord finns.

Och vår chaufför hade mycket bra my friends för deras chicken adabo var den godaste vi fick under hela resan.

Nacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, FilippinernaNacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna

Föregående artikelZemun – Vid Donaus bredd i Belgrad
Nästa artikelBar Abaco i Palma de Mallorca

12 KOMMENTARER

 1. Åh, kollar på era fantastiska bilder och lusläser inläggen – åker till Filippinerna på onsdag! Ska bli väldigt kul att jämföra landet med Thailand (som jag ju älskar).

  • Vad roligt, har helt missat att du/ni ska dit och dessutom redan denna vecka! Palawan? I så fall går det inte att få det annat än fantastiskt!

   Jämfört med Thailand; var beredd på att maten långtifrån är lika god…. Tyvärr.

  • Jag håller med om att gärna åker tillbaka. Vi har med Filippinerna hittat ett nytt favoritland, jämte Thailand, i Asien. For Thailand är helt fantastiskt om man väljer de rätta ställen.

   Jag skulle tänka mig att åka tillbaka till just Palawan, som har en MYCKET liten flygplats, men de flög direkt till Cebu därifrån, som jag också skulle önska att prova. S¨två flugor i en smäll är möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here