Minns du den populära 90-talsboken The Beach som  handlade om sökandet efter den perfekta, oförstörda och gömda stranden? Och som senare filmatiserades med Leonardo diCaprio i huvudrollen? Bokens författar Alex Garland höll till i El Nido och Bacuit Bay när han skrev den och med ställen som Secret Beach, Secret Cave och Hidden Beach är det inte konstigt att han lät sig inspirera.

Den mest populära aktiviteten när man är i El Nido-området är givetvis båtturer i Bacuit Bay. De finns att köpa var och varannan meter i längs gatorna i centrala El Nido och varje boende säljer också båtturer.

Bacuit Bay Palawan Tour B-14

Det finns fyra olika båtturer; Tour A, Tour B, Tour C och Tour D, som alla försäljare erbjuder och alla erbjuder också samma pris! Mycket bra för den som är rädd för att inte göra rätt val av utflyktsdestination! Det enda som skiljer är båten men de flesta båtar är nästan identiska av modellen banka. Båtturerna rangeras, i popularitet och hur vackra ställen man besöker i ordningen Tour A, Tour C, Tour B och Tour D. Maxime och jag genomförde de tre första i popularitetsordning och alla tre hade sina toppenställen och lite mindre intressanta ställen.

Följ med till Bacuit Bay och en bit av paradiset!

Bacuit Bay Palawan Tour B-16

Tour A

Seven Commando Beach – Denna strand blev Maximes och min favoritstrand och vi åkte tillbaka för tre heldagar. Kristallklart vatten och vit sand! Här finns egen inlägg om Seven Commando.

Simizu Island – Fin liten strand med en liten kiosk som sålde chips, kex, läsk och kokosnötter. Vi åt vår lunch här.

Secret Lagoon med tillhörande strand – Här fick vi en och en ta oss genom ett naturligt hål i stenblocken på bara en meter i diameter samtidigt som vågorna slog in. Helt omsluten lagun på cirka 20 meter i diameter med fina klippformationer och grönt vatten till knäna. Gav riktig The Beach-lagunkänsla; till det bidrog att det var lite svårt att ta sig in. Guiden tog in alla kameror i drybag. Vid sidan om grottan finns en liten strand med helt fantastisk fin utsikt mellan klippblocken i vattnet

Small Lagoon – Denna lagun var ganska stor jämfört med Secret Lagoon, men det fanns möjlighet att hyra kajak och paddla runt. Stort gilla! Här fick vi paddla genom ett hål i klipporna för att ta oss in i lagunen. Riktigt skön känsla att glida omkring på vattnet. Väldigt fint med små sköldpaddor i vattenkanten och apor i träden i klippväggen.

Big Lagoon – Något av en besvikelse; fattar att den besöks sist. Lagunen är ingen egentlig lagun utan mer som en lång fjord av långgrunt vatten och död korallrevsbotten.

Bacuit Bay Palawan Tour A Bacuit Bay Palawan Tour A Bacuit Bay Palawan Tour A Bacuit Bay Palawan Tour A Bacuit Bay Palawan Tour A

Bild 1, 4 och 5 Simizu Island Bild 2 och 3 Secret Lagoon med strand
Inläggets huvudbild i kajak är från Small Lagoon

Tour B

Pinagbuyutan Island – Ganska lång konvex strand där stranden i sig själv var medioker. Höjdpunkten var att fota kvinnan (eller för oss dottern) i sällskapet på den ”liggande” palmen samt vid klippan ute i vattnet.

Catherdral Cave – Halvtråkig grotta där vi fick dyka från båten.

Cudugnon Cave med tillhörande strand – Igen genom en meter stor öppning i klipporna men denna gång utan vågor. Inne i grottan finns en liten lagun och fina klippformationer där man kan klättra. Fin liten strand bredvid grottan där vi äter lunch.

Snake Island – Vågor som möts från två håll har bildat en långsmal sandbank som ser ut som en orm. Fint att se från toppen av ön och helt underbart vatten att bada i.

Entalula Island – Bra dykning framför en strand.

Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B-13 Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B Bacuit Bay Palawan Tour B-17 Bacuit Bay Palawan Tour B-18

Bild 1, 5 och 6 Pinagbuyutan Island Bild 2, 3, 4 och 7 Bild 8 Entalula Island Bild 9 Snake Island

Tour C

Helicopter Island – Ön har fått sitt namn för att den på håll ser ut som en helikopter och tyvärr är den roligare på håll än vad stranden är. En helt vanlig strand.

Mantiloc Shrine – Brygga och liten strand ved ett övergivet hotell och utomhustempel med kors och religiösa statyer samt en trappa huggen i sten upp till en utsiktpunkt. Ett riktigt underbart ställe och vi gillade det så mycket att det kommer ett separat inlägg.

Secret Beach – En grund strand med klippbotten och en liten sandstrand. Väldigt fint med klippbotten men jag lyckades tyvärr inte med bilderna.

Star Beach – Egentligen ingen strand utan ett dykområde med kristallklart vatten och välbeverat korallrev. Inte så många fiskar men både Maxime och jag kärade ner oss i de enorma blåa sjöstjärnorna som var cirka 40 cm i diameter och armar tjocka som en babys.

Hidden Beach – En vanlig strand men helt dold bakom en klippa och omöjligt att se från båten om man inte känner till den.

Bacuit Bay Palawan Tour C-3 Bacuit Bay Palawan Tour C Bacuit Bay Palawan Tour C Bacuit Bay Palawan Tour C

Bild 1 och 2 Mantiloc Shrine Bild 3 och 4 Star Beach

Detta inlägg ska läsas tillsammans med inlägget om El Nido och Bacuit Bay.

Föregående artikelBelgrad – Serbiens huvudstad
Nästa artikelMånadens resenär hos Travellink

8 KOMMENTARER

  1. Vi var i Palawan 2011 men fick inte uppleva mkt för mannen blev svår magsjuk! ? Tur fick vi några dagars dyk på El nido. Vi träffade ett par som campade o levde som Robinson cruise några nätter ute på en mini ö. Ahh vill tillbaka dit!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here