Nu är ännu en resa för 2016 beställt! I mitten av april sätter Lena sig på planet mot tusen och en natt-landet Iran.

Minns någon vårt nyårslöfte för 2016? Det var att under året genomföra minst en av fyra rundresor:

 • Åka längs den forna Sidenvägen i Centralasien och besöka länderna Kazakstan, Kirgizistan, Azerbajdzjan, Uzbekistan och Turkmenistan.
 • Besöka länderna Armenien och Georgien, som utgör Kaukasien.
 • Rundresa i Iran
 • Besöka Montenegro och Albanien.

Iran

Nyårslöftet på väg att uppfyllas

Nu är vi på väg att genomföra nyårslöftet; en vecka i Iran i mitten av april är redan bokad! Det är Lena som åker med en norsk väninna och det är städerna Teheran, Esfahan och Shiraz som kommer att besökas.

Vi kommer att stanna en dag i huvudstaden Teheran, sen förflyttar vi oss till Esfahan som ofta brukar kallas världens vackraste stad. Här finns ett stort antal palats, moskéer, kyrkor och parker; den ena sevärdheten vackrare än den andra, och vi kommer inte ha svårt att hitta något att göra. Shiraz ligger i södra Iran och är känt som den kulinariska höjdpunkten i landet, vilket passar bra eftersom jag älskar persisk mat. Utanför Shiraz ligger de två antika städerna Persepolis och Pasargadae som vi kommer besöka under en dagsutflykt.

Persepolis i Iran

Planeringsutmaningar i Iran

Beroende på restriktioner kring penningtransaktioner mellan Iran och andra länder så är det svårt att förhandsboka hotell och transport i Iran på nätet. Iran finns inte med på några av de stora hotellbokningssajterna. Många åker dit utan att ha bokat hotell och buss eller tåg men vi känner att detta inte är något för oss.  Vi tycker om att veta att vi har det mesta på plats. Jag har två persiska kollegor som jag självklart har dränerat på information om landet. Den ena har också en svensk-iransk väninna som har en resebyrå tillsammans med sin kusin i Iran och vi har beställt en offert för boende och transport. Hoppas vi får ett erbjudande som vi tycker står sig prismässigt!

Vi tänker vi klara oss utan guide; vi satsar i stället på en chaufför till ställen vi inte kan promenera till och läser själv på innan resan om de olika ställen. Det kan lätt bli så svårt att resa i grupp med andra; ofta måste man stanna vid någon ointressant mattfabrik i två timmar för att någon medresenär ska pruta eller så vill alla andra åka från ett ställe som jag tycker är fantastiskt och som jag önskar fota i evigheter.Iran

Enligt all information vi hittar på nätet så är Iran ett enkelt land att resa omkring i utan att vara med i en organiserad resa. Det är hög kvalitet på vägarna och både tåg och buss står sig kvalitetsmässigt, har täta avgångar och brukar avgå och ankomma i tid.

Klicka på de olika bilderna i inlägget för att komma till bildkällorna.

Föregående artikelEl Nido och Bacuit Bays övärld
Nästa artikelBelgrad – Serbiens huvudstad

16 KOMMENTARER

 1. Så heftig!! Jeg gleder meg veldig til å se hvordan dere opplever Iran! Jeg leker med tanken om å reise dit alene selv… Har hørt om flere som har gjort det, men er fortsatt litt usikker. Hører derimot så himla mye bra om landet, og at gjestfriheten er uten like! Det blir ekstra spennende å følge bloggen i april 😀

  • Vi har også hört att gjestfriheten er stooooor, hvilket absolutt ikke stemmer med det intrykket de fleste har av landet. Og jeg visste det ikke selv heller för jeg begynte å ta tak i planleggingen på alvor. Så det blir veldig spennende å se hvordan det er der.

 2. Så spennende. Ser ut som det blir travelt å følge med på bloggen deres i tiden framover. Har nettopp startet å skrive en reiseblogg selv, hadde vært hyggelig hvis dere stakk innom.

  • Japp, vi lyckades boka! Vet inte riktigt om min väninna har fattat vad hon har gett sig ut på men hon är väldigt positiv och säger att hon länge har varit sugen på Iran eller Libanon. Så det blir nog bra.

  • Fast Iran är nog inte riktigt stället att åka med en pytteliten baby. Så just nu gissar jag att Teneriffa passar er bättre! Och spännande lär det nog bli.

 3. Häftigt! 🙂 Min pappa tillbringade en månad i Iran för några år sedan på jobbresa. Han var helt såld när han kom hem och hade bara gott att säga om landet och människorna. En muslimsk man han träffade vid en kyrka gav honom ett radband bara sådär och han blev också hembjuden till en familj på middag sådär, och fick bl.a. handgjord flöjt av dem. Hans arbetskamrater där gav också vackra träaskar och halsband att ta med hem till oss barn.

  • Alla jag har läst om som har varit där är så nöjda. Tydligen är det både mycket lätt att resa omkring och alla är väldigt vänliga. Så vi hoppas självklart att det stämmer.

  • Jag har ganska höga förväntningar, så jag hoppas det blir så spännande som jag önskar. Och att alla palats, kyrkor och moskéer är lika vackra i verkligheten som på bild. Och självklart blir det både text och bild därifrån.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here