Land´s End är Storbritanniens västligaste punkt, med idel vacker och dramatisk natur. Den är branta klippor, skummande hav och vackra vilda blommor. Sen fortsatte vi vidare med bussen till utomhusteatern Minack Theatre och vackra turkosa stranden Porthcurno Beach.

En alldeles utmärkt dagsutflykt från St Ives.

Buss till Land´s End

Mellan St Ives och Land´s End går busslinje A3. Första bussen rullar ut från St Ives klockan 09:15 och Viveca och jag sitter på den övre våningen med öppet tak. Som en hop-on hop-off-buss och vinden leker i håret. Bussen är stor och färgglad; vägarna i Cornwall är smala och kurviga. Mer än en gång förvånas vi över hur bussen klarar kurvorna utan att riva med sig några av de stenhus som ligger helt ute vid vägen.  

Läs mer: Vår guide till Bath

Resan i sig är en fröjd och bara den värt att göra utflykten. En timme och en kvart senare är vi framme och jag har njutit varje sekund.

uk-england-cornwall
uk-england-cornwall
uk-england-cornwall
uk-england-cornwall
uk-england-cornwal

Land´s End

Land´s End er verkligen ett ställe med två olika identiteter och ett kronexempel på hur malplacerad något kan bli. Mitt i den vackraste natur med klippor och blommor byggdes för några år sen ett fruktansvärt köpcentrum i amerikansk outletstil. Vi använder toaletter och köper en påse mindre god fudge, sen lyckas vi resterande tid överse eländet.

uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-lands-end

Det finns gångvägar längs klipporna vid vattnet och överallt finns vildblommor i olika färgskalor. Klipporna är både magnifika och maffiga och vädret visar sig från sin bästa sida. Vi njuter av härligheten i cirka en timme, sen har vi en tid att passa för att ta oss vidare till nästa ställe. Bussen går nämligen bara en gång i timmen, så här gäller det att planera innan och hålla kolla på klockan.

Läs mer: Våra bästa tips till Oxford

uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-lands-end

Minack Theatre

Efter en kvarts resa stigar vi av buss A1 vid Minack Theatre. Under samma kvart har vi googlat och ser till vår förfäran att just i dag stänger utomhusteatern samtidigt som vi sitter på bussen! Det är nämligen eftermiddagsförställning denna dag.

Minack Theatre är en utomhus amfiteater; vackert belägen över vattnet och längst ut på klipporna. Och som ni redan har fattat används den fortfarande både för förställningar och teater någon gång per vecka. Vi är långt ifrån de enda som har missat att teatern är stängd. Som tur är finns en utkikspunkt till höger om ingången som är öppen och vi får fin utsikt över teatern därifrån. Inte optimalt, men det löste sig ganska bra i alla fall.

uk-england-cornwall-minack theatre
uk-england-cornwall-minack theatre

Porthcurno Beach

Till vänster om teatern börjar gångstigen ner till Porthcurno Beach, som är en av Cornwalls absolut vackraste stränder. Omgiven av klippor och med turkosaste vatten och vitaste sand. Vägen ner består mestadels av uthuggna trappor och det tar knappt tio minuter att gå ner. Lite mer för Viveca och mig eftersom vi har köpt med thai takeaway från en food truck precis utanför Minack Theatre. Men maten var urgod och värt balanserandet nerför trapporna.

Läs mer: Gulliga St Ives i Cornwall

Vi förtjänar nu att vila lite och solar några timmar innan det är dags att bege sig vidare. Tyvärr för kallt i vattnet för att bada.

uk-england-cornwall-Porthcurno beach

Penzance

Penzance är en av Cornwalls större städer och enligt Lonely Planet ska det finnas ett trevligt kvarter bakom hamnen. Vi hoppar på buss A1 igen och kliver av i centrala Penzance. Där hittar vi en trevlig gågata, sen tar vi oss mot det som ska vara genuina området bakom hamnen. Men vi hittar inget genuint alls och inte heller något annat bra med Penzance och längtar hem till St Ives, så vi letar upp tågstationen.

uk-england-cornwall-penzance
uk-england-cornwall-penzance

Tåg från Penzance till St Ives

Fast vi har dagskort på bussen vill vi åka tåg hem, för vi har läst att tågresan ska vara oerhört vackert. Efter byte i St Erth kliver vi på lilla tåget som ska ta oss till St Ives. Och ja; sträckan är vacker men inte så att jag kiknar. Det är ganska mycket buskar och sly mellan tåget och vattnet, vilket förstör lite av upplevelsen. Men ju närmre St Ives vi kommer; ju finare blir det.

Läs mer: Utflykt i Cornwall – Ön St Michael´s Mount

När vi är framme i St Ives är det lågvatten. Vi går ner och ut på Porthminster Beach och går hela vägen till hamnen, på det som nu är bar sand men som fylls med vatten vid högvatten. Roligt!

Tips för utflykt till Land´s End och Minack Theatre

  • Denna utflykt går alldeles utmärkt att kombinera med den vi gjorde till St Michael´s Mount. Mellan Penzance och Marzion åker du då buss A2 eller U4, som tar en kvart. Tänk bara på att sista buss från Marzion till St Ives går klockan 17:17.
  • En hyrbil ger självklart mer frihet men det är bra bussförbindelser i Cornwall och lätt att åka. Flera av bussarna vi åkte var dubbeldäckare så utsikten är tom finare från bussen än från bilen. Kolla tidtabellen innan; många går bara en gång i timmen och slutar gå ganska tidigt.
  • Köp ett dagskort på bussen, jag har för mig att det kostar £15 per person. Det går att betala med kort på bussen, men bara att blippa.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDu kan stoppas i tullen för att ha köpt kläder i USA för 5000 kr
Nästa artikelThe Steam Hotel – Återbesök två år senare – Med nya hotell-i-hotellet Turbine

4 KOMMENTARER

    • Jeg hadde også ett lengre opphold da jeg ikke var så mye i England, etter å ha vært mye i London i løpet sv mange år. Men gjenoppdaget litt for noen år siden, og har nå fokusert på andre steder enn London.

  1. Haha, Penzance är verkligen speciellt. Nere vid lidon och havet ligger den trevliga puben The Dolphin. På väg dit passerar man klassiska smuggelpubarna Turk’s Head och Admiral Benbow med hemliga källartunnlar och den sistnämnda proppfull med dykarklockor, skeppsattiraljer och grejer. Här finns också ett egyptiskinspirerat hus. Gissar att detta är vad ni ville hitta.

    • Precis, det var nog smugglarpubar och egyptisktinspirerat hus vi var ute efter. Men lite svårt att googla fram när guideboken bara skrev något i stil med ”genuint område”. Då utgår i alla fall jag från att jag bara ska hitta genom att gå dit.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here