Cornwall! Detta fantastiska grevskap i sydvästra England. Där stränderna ser ut som om jag är vid medelhavet, vattnet är turkost, landskapet är dramatiskt och klipporna höga. Och städerna. Den ena staden gulligare än den andra och allt så pittoreskt som jag vill ha det på semestern.

Cornwall har dessutom 300 soldagar per år, enligt vad någon på plats berättade för mig, så chansen för trevligt väder borde vara hög. Vi hade sol i fem dagar och 30 minuter regn en sen kväll. Här är våra bästa tips för vad att se och göra i Cornwall, med fokus på området runt St Ives.  

1. Bo i perfekta lilla staden St Ives

St Ives är den mest kända och populära orten i Cornwall. Mest kända och mest populära är precis vad jag brukar undvika. Men St Ives är undantaget från regeln. Vi var där i juli och visst var det många turister men staden kändes absolut inte ”förstörd”. Här finns smala och backiga gränder, flera bra restauranger, hela fem större och mindre stränder samt utsikt. Och scones så goda att jag fortfarande drömmer om dem.

Jag tror orsaken till att jag gillade St Ives så mycket är att den känns som en småskalig, gullig och genuin stad men också har ett varierat utbud, så vi inte tröttnade under våra fem dagar. Perfekt storlek och faciliteter.

2. Att se och göra i St Ives

I själva staden finns mycket roligt att se och göra, utöver att bara strosa runt och supa in atmosfären.

Ett stenkast från centrala St Ives finns branta och dramatiska klippor på området som heter the Island. Som inte längre är en ö. Ute på udden ligger kyrkan Chapel of St Nicholas. Kyrkan i sig är minimal och fin men mest imponerande är omgivningarna. Om du inte har möjlighet att ta dig till Land´s End är detta en duglig ersättare. Men bäst är självklart båda.

Kyrkogården Alfred Wallis Grave Site hade jag inte läst om innan jag åkte till St Ives. Hade det inte varit för att mitt B&B låg precis bredvid hade jag nog missat och det hade ju varit tråkigt. Fin kyrkogård och magnifik utsikt. Det går att ta sig direkt från kyrkogården till Porthmeor Beach.

För sol- och baddyrkaren är St Ives ett mecka, det finns som sagt hela fem stränder i staden. Flera med liknande namn, så vi gick snabbt bort ifrån att ens försöka använda namnen och beskrev i stället vilken strand vi menade. De två stora stränderna är Porthmeor och Porthminster. Porthgwidden är en liten strand men har en restaurang. Bamaluz Beach har inga faciliteter men är populär i alla fall och ligger ju bara ett stenkast från staden så det går att gå dit för lunch. Den sista är St Ives Harbour Sand, som kanske är den minst mysiga stranden men var händig då det blåste sista dagen pga att den låg i lä.

Museet Tate har en filial i St Ives och för den konstintresserade är förmodligen detta ett must att besöka.

Läs mer: Att se och göra i St Ives

3. Restauranger i St Ives

Vi åt mycket gott i St Ives. Vid flera tillfällen blev det givetvis fisk och skaldjur, vilket känns som obligatoriskt i Cornwall. Ställen som serverar detta finns överallt. Vi åt också på en väldigt trevlig restaurang på stranden Porthmeor. Samt sconsen som jag redan har nämnt ovan. I länken nedan har jag skrivit utförlig om restauranger i St Ives.

Läs mer: Mat, dricka och boende i St Ives

4. Tidvattnet i Cornwall

Hur kan tidvattnet vara så intressant att det hamnar på vår att se och göra-lista? Well, för att det är något alldeles extra. Dels är det extremt stor skillnad på hög- och lågvatten, så mycket att vid lågvatten försvinner allt vatten från hamnen i St Ives, dels är det så att tidvattnet förskjuts med någon timme för varje dag.

Måndag högvatten klockan 11 och torsdag högvatten klockan 15. Hur är detta ens möjligt, tidvattnet följer ju månen och så mycket förflyttar inte den sig per dygn. Skumt.

5. Utflykter med buss

Det är självklart bäst att ha egen hyrbil, men för den som inte vill köra på vänstersidan eller av annan orsak inte vill köra själv, går det utmärkt att göra utflykter i Cornwall med buss. Bussnätet är väl utbyggd, men bussarna går ofta bara en gång per timme, eller varannan timme, så kolla alltid tidtabellen innan. Dagskort är en bra investering.  

Ja, vår stora dubbeldäckare åkte vägen på bilden nedan. Översta våningen var förresten öppen som på en turistbuss, så ibland fick vi se upp för låga grenar som hängde ner som en piska.

uk-england-cornwal

6. Dagsutflykt till ön St Michael´s Mount

Ön St Michael´s Mount är lillasyster till mer kända Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike och skapad som en kopia av denna. Utöver att ön är fin och intressant är det extra roligt att vid högvatten får gästerna åka båt ut och vid lågvatten kan man gå på en kullerstensstig. Passa in dit besök så att du kan åka båt ena hållet och gå tillbaka. Här finns schemat för tidvattnet. Missa inte att gå upp i borgen, fast det kostar en slant.

Läs mer: St Michael´s Mount

uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount

7. Dagsutflykt till Land´s End, utomhusteatern Minack Theatre och stranden Porthcurno Beach

Klipporna vid Land´s End är berömda, det hör man ju på namnet. Det är väldigt vackert här och området rekommenderas mycket. En kvart bort ligger utomhus amfiteatern Minack Theatre, som också erbjuder föreställningar. En gångväg ner från teatern ligger stranden Porthcurno Beach, en av Cornwalls vackraste stränder och med finaste turkosa vattnet. Väldigt trevlig utflykt med olika upplevelser.

Läs mer: Land´s End, Minack Theatre och Porthcurno Beach  

uk-england-cornwall-lands-end
uk-england-cornwall-Porthcurno beach
uk-england-cornwall-minack theatre

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNOFO hotell – Staycation i Stockholm
Nästa artikelThaiboat i Stockholm – Äta curry i en igloo

4 KOMMENTARER

    • Precis så jag kände också första gången jag såg bilder från Cornwall, dvs att det ser ut att ligga i södra Europa. Sen dröjde det lite med att åka pga tänkte det var stor risk för dåligt väder, som så ofta i England. Men Cornwall är ju mer solsäkert än resterande UK. Ocg de förtjänar de ju, så fint som det är.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here