Många känner till ön Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike, färre känner till St Michael´s Mount i Cornwall i England. Konceptet för båda är det samma; liten ö och och borg på toppen. Men de två öarnas historia är också sammanflätad och det är ingen tillfällighet att de har samma namn.

Året är 1067 och benediktinermunkarna i klostret på franska Mont-Saint-Michel ger sitt stöd till Wilhelm Erövraren, då han hävdade sin rätt till den engelska tronen. Som belöning för detta får munkarna en liten ö utanför Cornwalls kust, som de döper till St Michael´s Mount och bebygger med inspiration från Mont-Saint-Michel.

uk england cornwall st michaels mount

St Michael´s Mount och tidvattnet och vägen under vattnet

Utöver att St Michael´s Mount ser ut som tagen ur en saga så är det intressanta att det är en tidevattensö. Här kan man vid lågvatten kan gå över på en uppbyggd stenväg medan man vid högvatten får åka båt.

Det var lite svårt för oss att kombinera tidvattnet och sista buss hem och jag tänkte kul kan det inte vara att gå över stenvägen tillbaka. Men jo; det är det. Det är riktigt superkul att gå över.

uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall St Michaels Mount

Borgen på St Michael´s Mount

Utöver borgen högst upp på krönet upp finns det lite andra byggnader på ön, när det begav sig var det en mindre by här ute. Nu finns bland annat två caféer, där vi valde att äta lunch på den vid vattnet. Som tyvärr serverade ganska medioker både sallad och paj. Men miljön var trevlig.

Läs mer: Bath – En riktig pärla

uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount

Vi går runt lite bland de andra byggnaderna nere vid hamnen. Men det är upp borgen du vill. Både för den fina miljön, det är tinnar och torn för hela slanten, samt utsikten. Som är också fantastisk. Det kostar en liten slant att komma in och backen upp ser ut att vara brant och jobbig. Men efter bara fem minuter är vi uppe.

uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount

Vi stannar här uppe ca en timme, medan vi ser att mer och mer av stenvägen kommer upp från vattnet. Sen börjar vi gå och det är barnsligt roligt.

Läs mer: St Ives i Cornwall – Våra bästa tips för vad att göra, restauranger och stränder

uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount
uk england cornwall st michaels mount

Praktiska tips och bra att veta

 • Vi bodde i St Ives. Härifrån åker man direkt till Marazion, som är byn på fastlandet innanför St Michael´s Mount, med buss A2. I skrivande stund går den varje timme från St Ives 20 minuter över. Från Marazion går bussen tillbaka 17 minuter över varje timme, med sista buss 17:17.  
 • Bussen tar 40 minuter och du köper biljett på bussen. Kort fungerar, men bara med blipp och inte chip. Köp en tur och retur på en gång, det är billigare. Eller ett dagskort om du ska fortsätta vidare. Hittar inga priser men tror det var ca £10 för tur och retur och £15 för ett dagskort.
 • Sen kommer det knixiga. Stenvägen kommer fram två gångar per dygn, när det är lågvatten. Tidvattnet styrs av solen och månen, det vet ju alla, där tiderna för soluppgång inte skiljer mycket från en dag till nästa. Men tidpunkten för tidvattnet i Cornwall förflyttar sig ca en timme varje dygn. Så om du ska åka buss gäller det att tajma in en dag när stenvägen öppnar så du hinner gå över innan sista buss avgår. Här finns schemat. Beräkna minst en halvtimme innan bussen går för att gå från St Michael´s Mount, över vägen i vattnet och till busshållplatsen. Sen är det så att det är ingen bom eller annat som stänger stenvägen, det går alltid att börja gå tidigare och bli lite blöt om fötterna.
 • Jag förstår verkligen inte hur tidvattnet kan skilja så mycket från en dag till nästa. Ofattbart konstigt naturfenomen. Frågade Charlotta på bloggen Bara brittiskt och inte ens hon visste hur det kan bli så, hon som vet allt om The UK. Det hon visste är att det är samma fenomen i Bretagne, på andra siden Engelska kanalen i Frankrike. Någon?
 • Vi åkte båt över och gick tillbaka. Båtarna går i skyttel hela tiden och kostar £2 per person.
 • Generellt är det stora höjdskillnader på ebb och flod i Cornwall och vid St Michael´s Mount blir det extra tydligt.
 • Maten på St Michael´s Mount var inte jättegod och både restaurangerna serverar ungefär samma. Det finns en restaurang i Marazion, med fin utsikt över St Michael´s Mount, som jag kanske hade funderat att äta på i stället. Eller bara ta scones/creamed tea ute på ön; tänker det är mindre risk att misslyckas med det. Eller kanske inte.
uk england cornwall st michaels mount

Och nu vill jag självsagt till Mont-Saint-Michel också. Gillar ju upplevelser med liknade tema. Ser dock, lite till min besvikelse, att den ön är fyra gånger så stor som St Michael´s Mount.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelTransnistrien – En livs levande Sovjetstat
Nästa artikelImpalila Island – Et litet stycke Namibia och att göra en quadripoint

4 KOMMENTARER

 1. Coolt det här visste jag inte om, håller på att planera en gruppresa med tåg i england för en tågresearrangör och kanske detta kvalar in som sevärdhet tillsammans med dientown abbey byn, stonehenge och afternoon tea på slott:) Tack för tips!

  Ps. Saint Michel är förfärligt turistigt. Men också fruktansvärt vackert. Vi beslöt oss för att betrakta det vackra på avstånd istället för att förstöra sagoslottet med att knö med tusentals folk: https://worldbytina.se/2018/07/21/france-mont-saint-michel/

  • Innehållsmässigt tror jag ett gäng tågresenärer skulle älska St Michael´s Mount. Men jag fick lära mig att tåg till Cornwall tar längre tid än vad man tror från övriga England, så frågan är om ni hinner.

   Och jag tror lätt att Mount Saint Michel gör sig bäst på håll. Då får man ju tydliga slott-på-ö-känslan.

 2. Som en medeltida saga, så magiskt!
  Det känns absolut som ett resmål som lockar mig, både att det är i England och att det är medeltid 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here