St Ives är Cornwalls mest kända by. När jag började planera resan var jag helt säker på att i St Ives ska jag inte bo. Mest känd, mest turistifierad, minst genuin och allt det där jag inte brukar tycka om. Sen började jag läsa på hos andra resebloggare och jag insåg att det är just i St Ives som jag vill bo.

Och så blev det. Vilket både min väninna Viveca och jag var glada för. För St Ives var precis rätt val för oss. Gulligt och pittoreskt, inte för liten by (= tråkig), många bra restauranger, en bra pub, vacker natur, möjligheter att bada och bra offentlig kommunikation. Alla rätt, mao.

Som vanligt: gröna pluppar är mat och dryck och blåa är att se och göra. Klicka på en plupp eller kartan i sig för att förstora.

Gulligt och pittoreskt

Som sagt; St Ives är sinnebilden på brittiskt sommarparadis. Husen är små och gulliga och trädgårdarna bugande och färgglada. Smala brokiga gränder och stentrapportrappor, eftersom halva staden ligger på en höjd. Mitt i stan ligger också trevliga hamnen.

Fem stränder i byn!

Utöver pittoreskheten och gulligheten är St Ives största behållning de fina stränderna mitt i stan. Porthmeor är det längsta och ligger på norra sidan. Söder om hamnen ligger Porthminster och längst ut på udden ligger lilla Porthgwidden. Som om inte dessa tre är nog så ligger det två mindre stränder i själva hamnen. Inte alls lika trevliga pga i hamnen men ena dagen låg vi på en av dessa pga blåst och detta var enda i lä. Annars testade vi både Porthmeor och Porthgwidden. Om jag får klaga på något så är det att alla tre stränder heter nästan det samma. Lyckades aldrig lära mig vad någon av de het.

Både Porthmeor Beach, Porthminster Beach och Porthgwidden Beach har var sin bra restaurang på stranden, som du hittar länk till nedan.

Tidvatten

I Cornwall är det enormt stor skillnad på hög- och lågvatten. Detta i kombination med långgrunt gör att vid lågvatten töms hela hamnbassängen på vatten. Jättekonstigt. Och jättehäftigt. Två gångar per dygn ligger alla båtar som strandade sälar i sanden. Vi passade också på att gå från Porthminster Beach till hamnen ena dagen; vid högvatten är det upp på vägen som gäller för at ta sig mellan.  

Hamnen vid högvatten
Och hamnen vid lågvatten

Solnedgångar

Cornwall har helt enkelt fantastiska solnedgångar. Själva solnedgången ses bäst från stranden Porthmeor medan himlen syns över hela byn.

Chapel of St Nicholas

Chapel of St Nicholas ligger i stranden Porthmeors förlängning, längst ut på udden St Ives ligger på. Vi gick upp från stranden och följde stigen runt och upp till toppen. Själva kapellet är litet och gulligt; tillsammans med vägen upp längs klipporna, blommorna och utsikten ut i horisonten är detta en riktigt häftig upplevelse. Missa absolut inte.

Tate St Ives

St Ives är en konstnärsby och Tate Modern är Storbritanniens mest kända museum. Självklart finns det en avdelning av Tate i St Ives. Tyvärr var vi inte inne på Tate; det fanns så mycket annat att göra och solen sken så fint. Men för många är detta ett must.

Huvudgatan Fore Street

Cornwall är en liten by och det finns egentligen bara en större gata, nämligen Fore Street. Bakom gulliga fasader trängs interiöraffärer med mer eller mindre maritima teman med klädaffärerer med snygga och lite konstnärligt bohemiska kläder, fudgebutiker och flertal restauranger. En riktigt trevlig liten gata, precis bakom hamnen.

Kyrkogården Alfred Wallis Grave Site

St Ives kyrkogård ligger på andra sidan gatan för mitt hotell Tregory Guest House. Jag gillar generellt kyrkogårdar och denna ligger extremt naturskönt med utsikt över klippor, grönskade landskap och hav. Det går att nå den också från Porthmeor Beach.

Fudge

Fudge är en nationalrätt i Cornwall och de goda är utomordentligt goda. Följ länken nedan för att läsa om vår favorit.

Mat och dryck

Vi både åt och drack gott i Cornwall. Så gott att det faktiskt har fått ett eget reportage.

Läs mer: Restauranger, barer, scones och fudge

uk cornwall st ives restauranger boende

Utflykt till Land´s End och Minack Theatre

Kombinationen Land´s End, utomhusteatern Minack Theatre och stranden Porthcurno Beach är en perfekt dagsutflykt från St Ives. Buss fungerade utmärkt!

Utflykt till St Michael´s Mount

Vår dagsutflykt nummer två gick till St Michaels Mount; en liten ö med en borg som nås till fots endast vid lågvatten.

uk england cornwall st michaels mount

Praktiska tips

Sen 2019 flyger SAS under sommarhalvåret till Cornwalls flygplats Newquay, via Köpenhamn. Sen tar det en timme med bil till St Ives. Vi förhandsbeställde taxi från Costline Travel, som kostade £76 per bil med boka-tidigtrabatt. Tåg tar två timmar och hade absolut varit en möjlighet om det inte hade varit för att vi inte var säkra på att hinna med sista tåget för dagen. Från London tar det ca fem timmar med tåg och från Bristol ca fyra timmar.

Cornwall är britternas semesterparadis. Vi var där måndag till fredag i början av juli och det var precis lagom många andra turister.  Utifrån vad jag har hört ska man absolut undvika Cornwall i augusti pga plågsamt många andra besökande.

Det är omöjligt att köra in i staden sommartid; parkera på en av infartsparkeringarna och gå. Annars fungerade buss väldigt bra som transportmedel för utflykter. Både buss- och tågstationen ligger ett stenkast från hamnen.

Boka boende så fort du har bestämt dig för att åka; boenden är både få och dyra och de bra försvinner snabbt. Det är guld att bo helt nere vid hamnen, men kostar också.

Vi hade sol alla våra fyra dagar, vilket självklart gjorde det hela mer angenämt. Jag hörde en servitris säga att i Cornwall skiner solen 300 dagar om året, men vet inte riktigt om detta stämmer.

Redan i juli var det ofta fullt på restaurangerna för middag. Boka i förväg är mao vad som gäller.

Solstolar uppe på trottoaren i hamnen att hyra för £1 per timme eller £3 för hela dagen. Vi hyrde två heldagar och gick till och från under dagen. Fick en skylt med ”Gone to the pub”, ”Gone fishing” etc att hänga på stolen då vi inte var där.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAtt resa till Moldavien – Visum, valuta, ”är det tryggt” och allt annat
Nästa artikelVictoriafallen och safari i Botswana på nio dagar

6 KOMMENTARER

  • Precis, så var det för mig också. Men plötsligt lyckades jag (hade eurobonuspoäng som höll på att gå ut) och vilken hit det blev. Åker gärna tillbaka för de östra delarna av Cornwall också, samt grannområdet Devon,

 1. Så bra skrivet och vilka fina bilder!
  Min man och jag har flera gånger bilat i Cornwall. Det som egentligen tog oss dit var min mans stora historieintresse och första året följde vi King Arthur till stor del, men vi kom också till St. Ives
  En liten rolig historia och ett gott skratt från St. Ives:
  Vi blev akut hungriga och tog en take away och satte oss på muren mot hamnen och en lite strand.
  Vi märkte att måsarna också ville smaka!
  Strax kom ett par och satte sig bredvid oss med en pizzakartong.
  De hann glänta på locket på pizzakartongen så var en mås där och tog hela pizzan i näbben och flög iväg ner på stranden till måskompisarnas glädje.
  Paret blev utan pizza och blev likna snopna som vi. Vi flydde upp till gränderna och åt vår mat.?

  • Tack, vad roligt att du gillade! Vi såg ju bara en liten del av Cornwall, skulle gärna åka tillbaka och se de östra delarna också.

   Måshistorien var verkligen rolig att läsa, ser för mig hur måsen tar av med ost och topping rinnande ner. Självklart inte kul för de som blev av med pizzan, hoppas de köpte en ny. Jag blev förresten nerbajsad i håret, men det var längst ner på ena sidan, kunde enkelt tvättas bort.

  • Ja det är så man ser vilka som är förstagångsbesökare i St Ives. Folk nästan står och tar tiden en bit bort när någon äter öppet för att se underhållningen. En del är vänliga nog att varna gästerna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here