Oxford University består av 38 olika colleges och ett gäng bibliotek. Den ena byggnaden vackrare än den andra. Hela stan är ett ögongodis och ett fruktfat för den historia- och arkitekturintresserade. Och vi har satt ihop bästa guiden med vad att göra i staden.

Det som är bra med Oxford är att alla sevärdheter ligger nära varandra och mitt i stan. Det är 100% onödigt med transport och det går att promenera överallt.

Frukost på The Handle Bar Café and Kitchen

Om du inte har frulle på ditt hotell så rekommenderar vi på det starkaste att börja dagen på cykelcaféet The Handle Bar Café and Kitchen. Det går att sitta både på övervåningen och bottenvåningen; vi gillade mest övervåningen. Pannkakorna är också fantastiska.

Dag 1 – Radcliffe Square i Oxford

Ungefär hälften av vad värt att se i Oxford ligger vid Radcliffe Square, så ratta in din GPS och bege dig dit.

Radcliff Camera

Börja med att beundra läsesalen vid namn Radcliff Camera, som har blivit själva symbolen för Oxford. Öppen för studenter men stängd för besökare. Men det gör inget, för det är den lilla runda byggnadens exteriör du vill beundra.

St Mary´s Passage

St Mary´s Passage är en gränd med tre pittoreska bostadshus bredvid kyrkan som du spanar in i ögonvrån när du irrar runt på torget. Snabbt avklarat.

Läs mer: Middag på Chiltern Firehouse och Hutong i The Shard

Church of St Mary the Virgin

Kyrkan St Mary i sig är värt ett besök i sig, men det du verkligen vill är att ta dig upp i klockstapeln för att se Oxford ovanifrån. Kostar £2 och är värt pengarna. Väldigt smalt där uppe och genuin känsla av att gå genom valv och mellan statyer.

Hopbyggd med kyrkan finns ett gulligt fik med bord under syrenerna. Tyvärr började det regna precis när vi skulle fika så vi fick sitta inomhus. Rekommenderar deras scones. Scones är alltid nom.

All Souls College

All Souls College utmärker sig med den enorma mängden spetsiga spiror och torn och ses absolut bäst uppifrån kyrktornet.

Bodleian Library med Humprey´s Library och The Divinity School

Självklart vill du besöka mystiska 1700-talsbiblioteket där Harry Potter filmades och ljusa och vackra examinationsalen The Divinity School. Det är gratis inträde till The Divinity School, men du behöver gå förbi kassan och hämta en biljett till insläppet som är varje kvart.

För att besöka anrika Duke Humphrey´s Library behöver du köpa inträde, vilket du vill göra innan då det kan bli slutsåld. Det finns flera olika turer, passa på att köpa den kortaste; så kul är det inte. Tyvärr inte tillåtet att fota här uppe, så här finns länk till en bild.

The Sheldonian Theatre

När du lämnar Bodleian Library; välj utången mitt emot den ingång du kom in från Radcliffe Square. Du har du Sheldonian Theatre till vänster om dig. Men eftersom bygganden är finast framifrån med sin rundade fasad så fortsätter du längs fasaden och nedför trappan mellan alla filosofstatyer.

Blackwell’s Bookshop

Men oj, nu är du ju som av en händelse mitt framför klassiska Blackwell’s Bookshop. Detta är ingen vanlig bokhandel. Gå in och granska det stora utbudet av klassiker utgivna av Oxford World´s Classics böcker.

Läs mer: Bath – En annan Engelsk pärla

Bridge of Sights

Korsa gatan igen och gå till vänster om Sheldonian Theatre och du ser den överbyggda bron Bridge of Sighs. Gå fram och tillbaka under bron flera gångar; för är den finast från ena sidan med solen skinande på bron eller från den andra med The Sheldonian Theatre synlig under valvet? Det är den stora frågan.

Turf Tavern

Sen är et dags att följa skylten mot Turf Tavern in i gränden precis efter Bridge of Sighs. Nu är det nämligen lunchtime och då vill du ha en fish´n´chips på Turf Tavern. Detta är stället där Bill Clinton rökte gräs men ”inte inhalerade” en sen kväll under 60-talet och också inspektör Morses stammishak i serien. Samt var stammishaket till alla skådisar under Harry Potter-inspelningarna.

Trinity College

Efter sen lunch och en och annan pint i solen är det fria aktiviteter och vad passar då bättre än lite shopping på Debenhams och enorma gallerian Westgate. Men på väg dit hamnar vi tillbaka vid Blackwell´s Bookshop och plötsligt bara är Trinity College där. Som jag ju vill se. Så då blev det till att gå förbi colleget också.

Dag 2 – Allt övrigt i Oxford

Varför ändra ett vinnande koncept? Bege dig tillbaka till The Handle Bar för frukost. Dag två viks sen åt att se allt som inte ligger vid Radcliffe Square, så lite längre att gå. Men det är aldrig långt till något i Oxford.

The Covered Market

Börja med att bege sig till The Covered Market och kika in snabbt. Som namnet säger är det en överbyggd marknad. Vi fastnade egentligen inte för något här inne, förutom ett trevligt kaffeställe, men vi hade ju precis druckit kaffe.

Punting on River Cherwell

En given aktivitet I Oxford är punting on river Cherwell, dvs åka båt på floden som går genom staden. Man kan antingen hyra bara båten, eller så hyr man den med en förare som puttar ivägbåten med en åra i botten. Sorry; kan inte beskriva bättre. Vi valde sistnämnda och betalade £300 för 30 minuter, men vi ångrade för att vi inte tog 60 minuter. Väldigt trevligt och rofyllt att glida omkring på vattnet. Vi valde den uthyrningen som utgår från Magdalen Bridge Boathouse.

Oxford Botanical Garden

Den botaniska trädgården ligger precis vid bron, så passa på att gå in när du är i området. Mest imponerande tyckte vi växthusen var men det är också stora gräsytor där det går att ha picknick. Och en massa blomrabatter, självklart.  

Läs mer: Cardiff – Wales huvudstad

Merton College

Passa sen på att spana in Merton College när du är i närheten, vi nöjde oss med att göra det från gatan.

The Grand Café

För nu började vi bli hungriga och det var dags för scones igen. The Grand Café är Oxfords mest kända fik, och ligger lättillgängligt på High Street.

Christ Church College

Vi har sparat det bästa till sist; hinner du bara med ett college i Oxford så är detta det som ska prioriteras. Här finns en stor och vacker innergård, en egen katedral och elevhem. Men bäst av allt är matsalen! Det är som att kliva rakt in i Harry Potter och jag älskade det. Långborden och lärarnas bord längst fram; under porträtten. Helt enkelt underbart. Förväntar mig hela tiden se någon kvast flyga runt.

En pint i solen

Nu förtjänar du en pint i solen! Efter så mycket kultur och bara te och scones i magen. Vi gick tillbaka till Turf Tavern, eftersom vi visste att där fanns många bord i solen. Sen en sista sväng förbi Radcliffe Square, innan det för oss var dags att hämta bagaget på hotellet och bege oss till tågstationen. London calling…

Praktisk information om Oxford

Det går flygbuss från både Gatwick och Heathrow till Oxford. Vi flög till Heathrow eftersom det är närmaste flygplats. Flygbussen går varje halvtimme från Heathrows busstation och tar 90 minuter. Busstationen i Oxford är mitt i stan och tre minuter att gå från hotellet vi bodde på.

Oxford tågstation ligger på andra sidan floden och tar ca tio minuter att gå till från hotellet. Det går direkttåg till både London Paddington och London Marylebone. Tåget tar en dryg timme.

Vi bodde på Vanbrough House Hotel, som har perfekt läge mitt i Oxford och som var lagom billigt. Alla 22 rum är unika och Vivecas rum het The Spire och hade utsikt till kyrkspiran. Mitt rum het The Classic Mini och var en hyllning till gamla Mini Morrisar. Frukost finns inte, men vad gör det när Handle Bar ligger på samma gata?

Ett annat alternativ är att bo på Hotel Malmaison, som är ett gammalt fängelse ombyggd till hotell. Vi tyckte det var för dyrt för två enkelrum här, så valde bort detta hotell. Läget är också en aning längre att gå än det vi valde. Men häftigt var det.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÖvertäckta broar och tunnlar
Nästa artikelChateau Vartely vingård i Moldavien

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here