Jag hade inte varit i Wales tidigare, så då jag var i Bath i somras ville jag göra en dagsutflykt till Cardiff. Nytt land på listan, nya möjligheter etc. Egentligen hade jag velat se mer av Wales men nu blev det såhär denna gång. Här guidar jag dig till vad du borde göra och vad du inte får missa i Cardiff. Med lite lugnare tempo passar aktiviteterna lika bra för en helg.

1. Slottet Cardiff Castle

Cardiff Castle ät stadens största tillgång om du frågar mig! Ursprungligen uppfört under medeltiden men det är de viktorianska tilläggen, från 1800-talets andra hälft, som gör slottet till det det är i dag.

Jag går in genom portalen i muren och till höger för att köpa min biljett. Sen går jag rakt fram till mitten av fyrkanten innanför murarna. Där ligger en medeltida utkikspost på en kulle som jag känner igen från foton. Jag tar en bild, eller 23 om jag ska vara ärlig, sen går jag trappan upp och är innanför murarna och sen en till trappa för att komma till toppen. Härifrån är det fin-fin utsikt till Cardiffs norra utkanter och Caerphilly Castle. Bakom kullen och minifästningen, och mitt emot ingången, ligger det som kallas North Gate, en vacker romansk port.

uk-wales-cardiffuk-wales-cardiffuk-wales-cardiff

Väster om ingången, som en del av muren, ligger Castle Apartments, som egentligen är flera hopbyggda byggnader med torn, ornamentera och utsirade detaljer. Det går att gå in i lägenheterna på vanliga biljetten, vilket jag givetvis gör.

Klocktornet är hopbyggd med längan med lägenheterna, som också ligger i murens hörn. För en extra slant går det att komma upp i tornet men det var stängt för renovering då jag var där.

Jag vet inte om det alltid är lågt antal turister på Cardiff Castle men då jag var där en lördag i mitten av augusti var det absolut inte många andra där. Förresten; det var av en händelse prideparad då jag var i Cardiff. Älskar glada och partajande människor!

uk-wales-cardiffuk-wales-cardiffuk-wales-cardiffuk-wales-cardiffuk-wales-cardiff

2. Saluhallen Cardiff Market

Cardiff Market ligger i en vacker byggnad, som är värt att gå förbi. Tyvärr säljs det mest tråkiga grejer här men i ena hörnet på övervåningen ligger Kelly´s Records. Ett mecka för den LP-intresserade, kort och gott.

uk-wales-cardiff uk-wales-cardiff

3. En drink på Gin & Juice eller en kopp kaffe på Coffee Barker

Cardiffs huvudgata St Mary Street börjar vid tågstationen och slutar i Cardiff Castle. Nära slottet ligger de tre överbyggda galleriorna Castle Arcade, High Street Arcade och Duke Street Arcade med gulliga små butiker. Där Castle Arcade mynnar ut i St Mary Street ligger två särdeles trevliga ställen.

Läs mer: Orimligt vackra och pittoreska Bath

Det ena är Gin & Juice; här kan man antingen kan få hälsosamma juicer eller en GT. Älskar kombinationen! Lite mat finns det också. På andra sidan arkadmynningen ligger Coffee Barker, som har sköna fåtöljer. Jag åt en varm macka till sen lunch som var helt OK, men inget att skriva hem om. Men älskade atmosfären. Båda ställen har trevlig uteservering på gatan.

uk-wales-cardiffuk-wales-cardiff uk-wales-cardiff

4. Cardiff Bay

Cardiff Bay, är som namnet säger, den delen av staden som ligger vid havet. Området var fram till millennieskiftet en hamn för koltransport. Tidigt 1900-tal skeppades det årligen iväg imponerande 13 miljoner ton. 1999 konstruerades det en barriär i vattnet som stoppade det kloakstinkande leriga vattnet från att översvämma hamnen varje dag. Tidvattnet har imponerande 12 meter skillnad mellan flod och ebb utanför staden, så översvämningar var inte att undvika.

Med ett helt nytt stadsområde att utveckla, vid vattnet dessutom, fick Wales arkitekter en möjlighet att visa upp sin mest moderna sida. Här finns både monumentala offentliga byggnader och en mängd restauranger och barer. Dock snyggt mixat med befintlig arkitektur. Och längs hela området finns en trevlig strandpromenad.

uk-wales-cardiff

Jag valde att promenera från centrala Cardiff till Cardiff Bay, vilket tog cirka en halvtimme. Inte världens roligaste sträcka att gå, mestadels genom bostadskvarter, men jag orkade inte hitta någon buss och var sugen på att röra mig lite. Väl på plats i Cardiff Bay märkte jag att det går att åka båt från slottet, vilket jag självklart hade gjort om jag hade vetat.

Wales Millennium Centre

Detta konstcentret är Cardiff Bays mest iögonfallande byggning och stadens stolthet. Och häftigt är det; ingen tvekan. Öppnad 2004 och med en imponerande bronsfasad.

uk-wales-cardiff

Pierhead Building

Den vackra byggnaden i terrakotta uppfördes sent 1800-tal och var Cardiff Railway Companys huvudkontor. Byggnaden fungerar i dag som ett besökscenter för den walesiska nationalförsamlingen och ligger vid stora torget Roald Dahl Plass i Cardiff Bay.

uk-wales-cardiff

Norwegian Church

Vad som i dag är Norwegian Church Arts Center var från början självklart den norska sjömanskyrkan i Cardiff. Kyrkan var unik eftersom den låg precis i hamnen och var så välbesökt av alla skandinaver att den utvidgades i fem omgångar under 1880 och 1890-åren. Dock sinade den skandinaviska båttrafiken till Cardiff efter kriget och kyrkan lades ner 1955.

1987 demonterade kyrkan för magasinering, samtidigt som den förklarades som ett byggnadsminne. 1992 uppfördes den igen på sin nuvarande plats, som ett konstcenter med tydlig norsk prägel.

uk-wales-cardiffuk-wales-cardiff

Roald Dahl Plass

Författaren Roald Dahl föddes i Cardiff, av norska föräldrar som utvandrade. Hela familjen var flitiga besökare i norska sjömanskyrkan och både Roald Dahl och alla hans syskon är döpta här. Mitt i Cardiff Bay ligger stora torget som har fått namnet Roald Dahl Plass. Plass är alltså norska ordet för plats.

uk-wales-cardiff

Ianto´s Shrine

I ett hörn av strandpromenaden finns populära väggen Ianto´s Shrine. Ianto var en fiktiv figur i populära brittiska Doctor Who´s spin-off Torchwood. Utan att känna till Doctor Who mer än till namnet så måste jag säga mig imponerad över att en fiktiv karaktär har fått en minnesvägg. Här hänger små meddelanden, dikter och ritningar från folk från hela världen. Är du extra intresserad; gå en guidad tur.

uk-wales-cardiff

Var ärlig nu; kunde nu namnet på Wales huvudstad innan?

Föregående artikelJag har hittat mina anor i Sundsvall
Nästa artikelKenai – Örnar, regn och dimma och återigen dimma – Dag 2 och 3 av #4WomenInAlaska roadtrip

8 KOMMENTARER

  1. Cardiff verkar ju vara ett toppresmål!? Älskar gamla vackra slott! Det verkar ju även finnas mycket annat vackert att se! Och ja, jag visste att Cardiff var Wales huvudstad, men visste inte mycket mer än så (förrän nu)!?

    • Visst är slott bäst! Gärna belägen mitt i massa vacker natur. Många verkar ha varit mer vakna under geografilektionerna än vad jag var = ni visste att huvudstaden var Cardiff.

  2. Ser fint ut! Har aldrig funderat på att åka till Wales – främst på grund av att alla resor till Storbritannien antingen går till Skottland eller London för att hälsa på familj – men nu blev jag lite sugen.

    • Jag vill också ha familj att hälsa på som bor utomlands…. Har bara familj i Norge och där har jag ju redan en lägenhet att bo i. Men det är ju bara två timmar med tåg från London till Cardiff, så det går ju att göra som en dagsutflykt. Direkt går det också, om jag inte minns fel.

  3. Ett fantastiskt bra skrivet inlägg om Cardiff å det är klart att jag vet namnet på Wales huvudstad (utan att ha varit där). Det gör nästan alla idrottsintresserade för du besökte väl ändå Milliennum Stadium?

    • Självklart vet du namnet; det var ju på din blogg jag första gång läste om Cardiff för några år sen. Hade aldrig ens tänkt på att åka till Wales innan det. Och nu vill jag bara se mer!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here