Minns ni att jag innan jul skrev om att jag hade gjort ett DNA-test och hittat mina rötter? Jag är 73% skandinav, 22% brittisk och tillsammans 5% centralasiat, arab, sibirier och nordamerikan.

Jag avslutade den artikeln med att skriva att jag inte fick några omedelbara träffar på min gammelmorfars påbrå från Jämtland.

Läs mer: Jag har gjort ett DNA-test och hittat mitt påbrå

Vilket ju hade varit kul att veta eftersom jag är norska med en svensk gammelmorfar och bor i Sverige. Cirkeln sluten etc.

Min gammelmorfar Wilhelm Löfblad

Jag laddar upp mitt DNA på My Hertitage

Nu är ju inte jag den som ger upp så lätt. Jag gjorde mitt DNA-test hos firman Family Tree DNA, som är kända för att ha de bästa testen och som det i Facebookgrupper sägs att är vanligast i Skandinavien. Men här menar jag det är är vanligast som i var vanligast. Som i några år tillbaka. För efter den massiva TV-reklam som firman My Heritage har gjort de senare åren så är det nog här flertalet skandinaver numera är testade.

Läs mer: Var mitt efternamn kommer från och hur min gammelmorfar flyttade från Sverige till Norge

Jag laddade i alla fall upp mitt DNA-svar också på My Heritage och plötsligt började det hända grejer. Här är jag redan del av åtta befintliga släktträd och ivrigast är min mammas norska kusin som har spårat mina anor tolv generationer tillbaka; till 1600-talat. Tackar och bockar!

Min morfar Angell Löfblad

Det var visst inte alls Jämtland, det var Sundsvall

Jaha, där tog jag visst lite fel för det är tydligen från Sundsvall släkten kommer. Inte Jämtland som jag alltid har gått omkring och sagt. Helt tillbaka till 13 generationen kan jag se att släkten bodde först i Sättna, sen i Tuna. Båda ingår i dag i Sundsvalls och är numera var sin församling i kommunen.

Men inga svenska släktingar

Samtliga åtta släktträd jag är del av är alla norska. Och de har endast forskat min gammelmorfar Wilhelm Löfblads linje bakåt. Wilhelm tog någon gång runt 1900-talet sitt pick och pack och flyttade till Norge, där min morfar föddes. Men det finns ingen information i släktträden om hans syskon och deras avkommor i Sverige. Det hade ju varit roligt att få veta, för han hade statistiskt tio till tolv syskon. Om min familj var var 18-talets medel-Svenssons, det vet man ju aldrig.

Och på min pappas sida?

I do not really know. Här har jag inte del av ett enda befintligt släktträd. Men det måste ju vara därifrån de brittisk anorna kommer.

Fortsättning följer, jag återkommer om några svenska eller brittisk släktingar dyker upp!


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNizwa och Bahla Fort, bergsbyn Misfat, dalen Wadi Ghul och berget Jebel Shams – En fullspäckad utflyktsdag i Oman
Nästa artikelVåra fyra bästa tips till Cardiff – Wales ganska okända huvudstad

4 KOMMENTARER

  • Tack, vad roligt! Jag fick googla Sättna för att placera på kartan, och området stämmer ju. Jag försökte googla i min mammas kusins enorma släktträd p My Heritage men de verkar ha gjort en ändring så det inte går. Men antar jag skulle hitta flera av namnen från din lista där. Så jag har nog anor från militären.

   • Det blev ju träff på denna herre som är båtsman i Sättna. Han är med i ditt släktträd och är då den förste i er familj som får familjenamnet år 1759 i Sättna, Sundsvall. Med tanke på hans frus namn eller hans sons frus namn så kan det vara en ättling till mig.

    1213408: Löfblad, Erik Persson
    Född 1740 i Stöde.
    Antagen som fördubblingsbåtsman 1759. Antagen som ordinarie båtsman 1767-01-16, (27 år gammal).
    Avsked 1790-02-27, (50 år gammal)..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here