Det är nyårsaftons morgon men det bekommer inte mina vänner och mig. Vi är i Oman och vi ska se det landet har att erbjuda, oavsett årets sista dag eller inte. Målet för dagen är landets högsta berg Jebel Shams. På väg dit ska vi göra flera stopp; staden Nizwa, Bahla Fort och den gröna bergsbyn Misfat.

Vår hyrbil rullar ut från hotellets parkering klockan åtta. Fram till första stopp Nizwa tar det cirka två timmer, på utmärkta motorvägar med bergsformationer bredvid vägen.

Nizwa – Souken och fortet

Nizwa är den mest turistbesökta staden i Oman efter Muscat; många stannar till på väg upp i bergen precis som vi gör. Vi är i Nizwa huvudsakligen för souken och fortet i den äldsta stadsdelen och parkerar precis framför muren.

Vi delar upp oss; jag kollar snabbt in soukens kryddor och keramik sen går jag ut genom utgången på andra sidan och kommer fram till fortet. Där framme går jag på Viveca och vi betalar inträdet om fem rial för att komma in; motsvarande 125 kronor. Vi tar oss snabbt upp trapporna, ovanpå byggnaderna. Utsikten över fortet, den närliggande moskén och omgivningarna är magnifik. Här uppe träffar vi också på Hanne och Peder. Alla fyra fortsätter upp i det stora runda norra tornet, där utsikten är ännu finare. Peder tar en panoramabild och sen halvspringer vi till de andra som väntar vid bilen.

Utanför fortets huvudingång står två kanoner och en skylt som säger Swedish Finbanker 18-pounder cannon 1800 century. Tillverkad vid Finsprångs bruk och forslade till Oman av nederländare och portugiser och slutligen använda av engelsmännen.

Bahla fort – Ett UNESCO världsarv

En halvtimme senare är vi på plats vid nästa destination; Bahla fort. Fortet ligger på en höjd precis vid vägen och syns från hela byn. Det påbörjades under 1200-talet och är ganska stort, med en mur runt en medeltida by. Vakttornen i muren är många, vilka ger fortet karaktär och personlighet. Sakta med säkert förföll fortet efter att det övergavs under sent 1500-tal. År 1987 togs det upp på UNESCO:s världsarvslista och det sköts till medel för att renovera. Lyckligt slut!

Bahla fort är väldigt imponerande och det är roligt att gå alla trappor och gångar för att utforska vakttornen och njuta av utsikten. Efter allt klättrande valde vi också att åka lunch på en snackbar här, där jag var dagens happening när jag klev in själv med och det satt 20 unga män i lokalen. Jag tror det är första gång jag har mötts med applåder när jag har kommit in i ett rum.

Läs mer: Lyxcamp och kamelridning i omanska öknen samt en oas

Bergsbyn Misfat al Abriyyin

Vårt nästa stopp är bergsbyn Misfat, ibland kallad Misfah, som är känt för odling av dadlar, granatäpplen och kokos. Vi parkerar uppe vid vägen och möts av en skylt om att här måste axlar och knän täckas på både män och kvinnor, det är inte tillåtet att plocka frukt från träden då detta är byns levnadsbröd samt att turister måste följa de uppmärkta turerna och inte gå in på plantagerna.

Vi börjar med att kolla i en honungsbutik, sen blir jag otålig och lämnar de andre. Jag hade tydligen inte tid med att läsa informationsskylten om att följa märkningarna för detta missade jag helt och var nog inne på odlingarna… Men jag träffade endast ett annat svenskt par (liten värld!), så det gjorde kanske inte så mycket.

Misfat är väldig pittoreskt med små stenhus, terrasser med odlingar och murade falajer som leder vatten till odlingarna. Jag går på en stig längs en falaj, inåt i odlingarna och neråt i dalen. Jag går över en stenbro och under en annan. Ofattbart vackert; i bakgrunden bergen och över mig palmbladen.

Tiden innan vi ska träffas vid bilen går alldeles för snabbt, så jag börjar ta mig upp mot byn igen. Jag beundrar gästhuset på klippan, som de två svenskarna jag träffade bodde på, och går snabbt förbi det mer kända Misfah Guest House för att låna toaletten. När vi träffas vid bilen är vi alla överens om att vi gärna hade stannat längre.

Dalen Wadi Ghul

Nu ska vi nämligen ta oss upp till cirka 2000 meters höjd på berget Jebel Shams. På väg dit åker vi först upp-upp-upp, sen passerar vi dalen som heter Wadi Ghul. Fotostoppen är många, vilket jag visste de skulle bli, så det gäller att hålla ett visst tempo för att hinna med allt. Men det är ofattbart vackert och det wowas mycket i bilen.

Berget Jebel Shams

Vi är framme vid Jebel Shams Viewpoint cirka klockan 16:30; 2000 moh. Jebel Shams är Omans högsta berg med sina 3009 moh och är en del av bergskedjan Al-Hajar Mountains. Igen låter vi oss imponeras stort av vad naturen och fotar varandra när vi sitter vid kanten med ett två kilometers stup rakt ner.

Under oss, bland klippblocken, går hajken Balcony Walk och det finns också en övergiven bosättning mitt i det lodräta klippblocket. Frågorna är många; hur kan man komma på att bosätta sig mitt i ravinväggen och hur fick de vatten? Och hur kommer man ner för att påbörja Balcony Walk, vi ser verkligen ingen bilväg fast vi vet att den finns.

Efter att tag fortsätter vi några hundra meter till det som på kartan kallas Jebel Shams Viewpoint 3 (ingen aning var 2:an är) och är där vägen slutar. Vi ser solnedgången här strax innan klockan 18:30, som är imponerande. Sen tar batteriet slut på min kamera, vilken timing! Vi beslutar oss för att äta en enklare middag på snackbaren på Jebel Shamns Resort i stället för att vänta in att restaurangen ska öppna klockan 19.

Strax innan klockan 19 kör vi ner igen de 1500 höjdmätarna till Al Hamra i totalt mörker, sen möter vi motorvägen. Klockan 22 parkerar vi bilen på hotellet och nu ska vi fira; det är ju nyårsafton! Alla hämtar var sin flaska bubbel och vi samlas alla sex i mitt rum och skålar på balkongen och spelar Happy New Year.

Våra bästa tips för en dagsutflykt till Jebel Shams

Vägarna är i bra skick hela vägen. Det är bara ett kort stycke som inte är asfalterad mellan Al Hamra och Jebel Shams men också den biten är helt OK att köra och möten går bra. Från Muskat till Nizwa är det sexfilig motorväg och 120 km/t som gäller.

Om du känner att det blir mycket med två fort så är Bahla att föredra framför Nizwa.

Detta hann vi tyvärr inte med:

 • Getmarkaden i Nizwa fredagar klockan 07 till 09
 • Stalaktit-grottan Al Hoota utanför Nizwa
 • Den UNESCO-listade vattenleden Falaj al Khatamain i Birkat al Mawz, en bit innan Nizwa
 • Slottet Jabrin nära Bahla
 • De UNECO-listade gravmonumenten i Bat och Al Ayn, från år 2000 f Kr. En och en halv respektive två timmar att köra från Jebel Shams Viewpoint
 • Hajka Balcony Walk långt ner i ravinen under Jebel Shams Viewpoint; fyra timmar och utan räcken

Misfat var en underbar liten by, där jag gärna hade stannat en natt på gästhuset uppe på klippan. Jag hade heller spenderat en natt där än uppe på Jebel Shams (om det inte finns tid för båda), då resorterna uppe i berget inte kändes så lockande efter att solen hade gått ner.

Nyår i mitt rum

Med en extra dag hade jag sovit över i Misfat och gått Balcony Walk dagen efter. Med två extra dagar hade jag fått med mig grottan Al Hoota första dagen och sovit över på Jebel Shams Resort. Arla morgon dagen efter hade jag gått Balcony Walk för att sen sätta mig i bilen och åka till gravmonumenten Bat och Al Ayn. Jag hade sovit över i Misfat och njutit av byn hela dag tre innan retur till Muskat.

Det finns inga restauranger på Jebel Shams men det går att äta på de resorter som finns. Jebel Shams Resort har en snackbar som är öppen till 19:30 och en restaurang som öppnar klockan 19.

Vår dag enligt klockan; körtiderna är hämtade från Google Maps

 • 08-10 Köra Muskat till Nizwa (1h 32min)
 • 10-11: Nizwa souk och fort
 • 11-11:30 Köra Nizwa till Bahla fort (36 min)
 • 11:30-13 Bahla fort och lunch
 • 13-13:30 Köra Bahla fort till Misfat (33 min)
 • 13:30-14:30 Misfat
 • 14:30-16:30 Köra Misfat till Jebel Shams, inklusive Wadi Ghul (1h 23min)
 • 16:30-18:30 Jebel Shams
 • 18:30-22 Köra Jebel Shams till Muskat (3h 16min)

Flertalet bilder är mina men en och annan bild är lånad från mina fem parters in crime; Hanne, Lotta, Niklas, Peder och Viveca. Jag älskar iPhone och delade album!

Föregående artikelDag 3 i Hong Kong – Buddisttempel i Nan Lian, Ozone skybar på 118 våningen och Temple Market
Nästa artikelJag har hittat mina anor i Sundsvall

4 KOMMENTARER

  • Fine-fine-ekstrafine Oman. Det var enda finere der enn hva jeg trodde det skulle väre. Vi forsto jo at det måtte väre en vei ned til Balcony Walk men vi kunne virkelig ikke se den gå nedover noe sted. Og vi var seks personer som anstrengte oss og speidet ordentlig. Skulle gjerne tatt en runde der nede, og sett den tidligere bosettningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here