Oman låter ju spännande, tänker många. Men behöver jag visum? Och måste jag ha slöja? Kan jag ha bikini? Vilken valuta använder de och kan de engelska? Franska kanske? Vågar jag köra bil och var ska vi bo?

Frågorna är kanske flera än svaren. Och det är inte så konstigt för Oman är fortfarande ett relativt okänt land för svenskar. Men om du vill besöka ett av de mest fascinerande länder jag har besökt, av över 70, så ska du läsa vidare.

Här ger jag nämligen svar på de vanligaste frågorna i en guide och ger mina bästa tips för hur du ska planera din resa till huvudstaden Muskat, strandparadiset Salalah, bergen Jebel Shams och Jebel Akhdar eller öknen Wahiba Sands.

1. Visum

Det anges online att det sen mars 2018 endast går att ansöka online om visum innan resan. Då vi kom till landet i december 2018 gick det fortfarande att köpa visa på flygplatsen i Muskat. Men du vill givetvis inte chansa på detta, så du gör en ansökan här.

Observera att visumet gäller endast 30 dagar från du har fått det, så vänta till det är mindre än en månad kvar till avresa med att ansöka. Vi använde singel entry maximum stay 10 days, vilket kostade fem rial och är lika med ca 125 kronor. Formuläret är svårt att få att få genom, men ge inte upp. Jag tror jag lyckades på femte försöket.

2. Valuta

Valutan i Oman är omanska rial och en rial är i skrivande stund värt knappt 24 kronor. Så att räkna med 25 kronor gör det hela lite enklare. Det går att betala med kort överallt med undantag av taxi. Kontanter tar du ut i någon bankomat som finns på hotellen och i shopping malls.

Jag läste innan att amerikanska dollar skulle vara en alternativ valuta, så jag tog med de dollar jag hade hemma. Men jag såg inte ett enda ställe som tog dollar, så detta är inget jag rekommenderar.

3. Vacciner

De vaccinationer som rekommenderas för Oman är polio-, stelkramps- och difterivaccin samt hepatit A och B. Alla är vacciner det är vanligt att ha om man reser utanför Europa, vilka jag också hade sen tidigare.

4. Att ta sig till Oman

Det finns flera sätt att ta sig till Muskat men det vanligaste är med mellanlandning i Istanbul, Doha eller Dubai. Flertalet plan landar i Muscat någonstans mellan midnatt och 06. Vi flög via Istanbul med Pegasus Airlines och landade cirka 02:30.

Till Salalah finns det bara två utrikeslinjer, den ena går till Doha med Qatar och den andra till Dubai med FlyDubai. Vi flög från Salalah till Dubai och Norwegian vidare därifrån.

När jag nu söker ett halvår fram i tid så hittar jag flyg med Turkish Airlines, med kort mellanlandning i Istanbul, för ca 3800 kronor.

5. Hyra bil och körstil

I Oman är det stora SUVs som gäller och det alla kör omkring i. Ju större bil, ju bättre. Ska du ut i öken måste du ha 4WD. Vi hyrde en sjusätare och betalade ca en tusenlapp per dag; antar en vanlig bil är billigare.

Läs mer: Grand Mosque – Muscats största sevärdhet

Vägarna är genomgående bra och t ex mellan Muskat och Nizwa är det sexfilig motorväg och 120 km/h. Körstilen är lugn; här finns inget italienskt temperament. I städerna stoppar alla för att släppa över fotgängare. Våra chaufförer tyckte tom att omanier kör lugnare än svenskar!

Alla skyltar är på både arabiska och latin. Vi valde att använda GPS på våra mobiler och hade inga svårigheter att hitta överhuvudtaget.

Muskat är inte heller en stad som är gjort för att förflytta sig till fots, så det behövs hyrbil också här.

6. Språk och att göra sig förstådd

De flesta omanier som umgås med turister pratar engelska. Vi träffade inte på någon som inte hade grundläggande kunskaper och jag hade aldrig problem med att kommunicera. Det finns också många expat-indier som jobbar i Oman och de pratar givetvis engelska. Jag pratar inte franska och har ingen aning om omanierna gör det, tyvärr.

7. Tidsskillnad till Oman

Tidsskillnaden från Sverige är tre timmar, vilket är exakt vad min kropp klarar av utan ett uns av jetlag.

8. El och adapter

Du behöver en brittisk adapter i Oman, med tre piggar.

9. Temperatur

I slutet av december och början av januari var det blå himmel och mellan 25 och 28 grader. Perfekt för att sola och bada men lite i varmaste laget för utflykter och att gå omkring på stan dagtid för min smak.

Läs mer: Muscat och våra bästa tips

10. Lokalbefolkning och fotografering

Lokalbefolkningen är generellt vänliga, trevliga och artiga. Dock inte så kontaktsökande som i Iran och inte alls aggressiva som i Marocko. Kvinnor är ofta klädda i svart abaya och männen i vita långa dishdasha med pillerhatt. I Muskat såg vi endast ett fåtal som täckte ansiktet, men detta kan vara annorlunda utanför huvudstaden. Till abayan var det ofta klackar och färgglada klänningar under som skymtades. Sminket var ganska moderat för att vara arabiska kvinnor, som ofta använder väldigt mycket.

Jag träffade ingen som inte ville fotograferas, detta gällde även kvinnor med täckt ansikte. Tog jag en närbild så frågade jag självklart men var det en bild i gatumiljö så körde jag bara på. Många kom också fram och ville fotas när de märkte att de var med i en bild jag tog.

11. Mobil, surf och roaming

Att roama med mobilen kostar självklart pengar i Oman och det är dyrt. Hanne och Peder köpte omanska SIM-kort på flygplatsen för ca 200 kronor med 20 Gb surf som fungerade i 15 dagar. Tyvärr var inte detta någon lösning för mig då min mobil är låst till min leverantör. Vi andra använde WIFI på hotell och restauranger, vilket var OK. När det krisade fick Hanne eller Peder dela. För att använda mobilen som GPS behövs självklart surf.

12. Kläder och bikini

Det anges många ställen att man generellt ska täcka axlar och knän i Oman. Vi hade ofta T-shirts utan ärm och kjolar som slutade precis på knäna och kroppsnära kläder. Det var ingen som verkade störas av detta. Vi upplevde inte att männen ”kom åt” våra rumpor i basarerna och liknande, vilket jag nästan alltid har upplevd i andra länder där kvinnor täcker sig. I Grand Mosque måste du täcka dig och ha slöja. I byn Misfat och oasen Wadi Bani Khalid står det en skylt innan man går in att man måste täcka axlar och knän. Jag gillar tydligheten!

Det är inte tillåtet med bikini på stränder som inte är privata, dvs på flertalet av de hotell som ligger vid vattnet i Muskat kan du inte använda bikini. Fråga hotellet för att vara på den säkra sidan innan du bokar. Dock är det alltid OK med bikini vid hotellpoolerna.

På stranden i Salalah är det tillåtet med bikini på hela stranden.

13. Vår rutt för åtta dagars semester

Vi hade åtta heldagar och lika många nätter. Vi bodde fyra nätter och tre dagar i Muskat, varav vi gjorde en 14-timmarsutlykt till berget Jebel Shams ena dagen.

Fjärde dagen åkte vi tidigt till öknen och sov över där. Femte dagen checkade vi ut efter frukost och besökte en oas, sen lämnade vi bilen på flygplatsen och flög till Salalah kl 19:30. Vi var tre nätter i Salalah och flög hem tredje dagen klockan 20.

14. Om jag hade gjort om resan

Vi bokade bara en månad innan och det var högsäsong över jul. Jag måste också erkänna att all jag inte var ordentligt påläst innan, resan var ett spontaninfall. Vissa delar av resan hade kanske gjorts annorlunda om inte allt hade varit så bråttom att boka och så utplockat.

Givet samma flygtider så hade jag bokat två nätter och en dag i Muskat, varav första natten var den vi landade. Området jag hade bokat hotell i är Quam, som ligger geografiskt ganska mitt i och det finns många hotell här.

Läs mer: Utflykt till Nizwa, Bahla, Misfat och Jebel Shams med förslag till den ultimata rutten

Andra morgonen hade jag påbörjat resan upp mot Jebel Shams, men jag hade stannat natten över i Misfat. Tredje natten hade jag bokat på Jebel Shams Resort.

Jag hade sen åkt till ökencampen 1001 Nights, en resa som tar mellan fyra och fem timmar. Efter en eller två nätter i öknen hade jag besökt oasen Wadi Bani Khalid på väg till staden Sur vid kusten. Längs kusten öster om Oman hade jag stannar till vid jättesköldpaddorna i Ras al Jinz, den vackra men svåråtkomliga ravinen Wadi Shab och det vattenfyllda slukhålet Bimmah Sinkhole. Jag hade passat på att bo dessa tre nätter på resorter med strand där bikini är tillåtet för att ställa solbehovet.

Läs mer: Öknen Wahiba Sands och Oasen Wadi Bani Khalid

Vipps, så var de tillmätta åtta dagarna förbrukade och det är dags att åka hem igen från Muskats flygplats.

Om du har tid och sol och bad är din kopp te, så rekommenderar jag också några dagar vid Salalahs vita och breda stränder. I Salalah finns egentligen inget att se som inte är en blek kopia av det du redan har sett, så tre dagar strand var perfekt längd.

Läs mer: Vita stränder i Salalah

Vad säger du om Oman? Hiss eller diss?


Flertalet bilder är mina men en och annan bild är lånad från mina fem parters in crime; Hanne, Lotta, Niklas, Peder och Viveca. Jag älskar iPhone och delade album!

Föregående artikelThorskogs slott – Lyxigt i den bohuslänska skogen
Nästa artikel12 fun facts om lady Lena

6 KOMMENTARER

    • Vi bodde på hotell Levatio, ganska nära Grand Mosque, och bokade via hotels.com. Hotellet var helt OK och hade en liten pool på taket, där solen ifs försvann ca kl 15. Men hade jag gjort om det hela så hade jag kollat på hotell i området Qurum, och funderat på ett av de stora hotellen med ordentlig poolanläggning. Dyrare, men det hotellet vi var på (hämtade ut hyrbilen) var såååå fint.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here