Vi ankommer Thorskogs slott sent på fredagskvällen. Det är mörkt men magiskt fint och slottet är upplyst. Det är WOW utomhus och det är WOW inomhus. Jag känner omedelbart att här skulle jag gärna flytta in. Bli slottsfru. Eller prinsessa. Eller varför inte båda?

Thorskogs slott är troligtvis mest känt för de flesta för att Stjärnorna på slottet spelades in där under åren 2009 och 2010. Utöver detta så har de haft besök av flera andra prominenta gäster som George W. Bush, Michail Gorbatjov och John Major.

Lite historia om Thorskogs slott

År 1730 kom Olof Wennergren med fru Anna till Thorskog och startade ett bruk. Han byggde en ståtlig herrgård och anlade den engelska parken som fortfarande är kvar. Under 1890-talet tog Petter Larsson över och startade ett skeppsvarv vid Göta kanal. Det var också han som uppförde slottet, som stod klart efter endast två år.

Petter gjorde sig en större förmögenhet på varvet. När han dog ärvde hans son Eskil affären. Tyvärr hade inte Eskil uppfostrats och bildats till varvsägare, utan lutade mer åt kvinnor, vin och sång. Imponerande, och trist, nog lyckades förstöra sin pappas livsverk på ett fåtal år, sen passade han på att dö. Hans mamma blev tvungen att sälja.   

Thorskogs slott ägdes sen av olika privatpersoner fram till det 1886 omvandlades till dagens slott.

Om slottet

Thorskogs slott omfattar imponerande 1600 kvadratmeter. Det finns stora gemensamma ytor i slottet, vilket jag verkligen uppskattar. Självklart vill jag att rummet ska vara fint men det är lika viktigt, och roligt, att umgås i de gemensamma delarna. Är det bara jag som tycker så?

Läs mer: Vadstena klosterhotell

På första våningen ligger ett pianorum och här finns slottets originalritningar på väggen tillsammans med gamla foton. Älsk på detta. På bottenvåningen finns fyra eller fem salonger med tidstypiska stoppade soffor, kakelugnar och pråliga guldspeglar. Miljön är underbar och verkligen något utöver det vanliga.

En trappa ner ligger orangeriet där frukost och middag serveras med den tillhörande baren. Här finns också flera välvda rum helt i tegel, som i en labyrint.

Läs mer: Arken hotell och SPA i Göteborg

Rummen på Thorskogs slott

Thorskogs slott har tillsammans 40 rum, varav 13 av dem ligger i själva slottet. Alla rummen har namn efter historiska personer som har haft betydelse för Thorskog. Jag bor i rummet Richard, Jeanette bor bredvid mig i rummet Tage. Sofia bor en våning ner i blåa rummet Anna, som enligt mig är finaste rummet, medan Katarina bor i gemaket Olof ett litet stenkast från mig.

Alla rummen är unikt utformade; gemensamt är att alla är fanatiskt fina. Av våra fyra rum gillar jag Annas utformning mest medan Olof är fantastiskt med sin rymlighet. När alla andra gäster hade checkat ut på söndagen passade jag på att kika in i flera av de andra tomma rummen och jag dog lite varje gång.

En vanlig fråga till hotellet är givetvis vilka kändisar som man har sovit i samma säng som. Och det är ingen mindre än Niklas Strömstedt som under Stjärnorna på slottet 2010 sov i min säng. Niiiiicke!

Frukost

Katarina är först på plats vid frukost i det vackra orangeriet. Utanför är det snö både på marken och på trädens grenar. Vi har verkligen valt rätt vinterhelg för vårt besök.

Läs mer: Femstjärniga Hotel Six i Stockholm

Buffén är inbjudande uppdukad och innehåller alla goda grejer man vill ha. Fräscht, inbjudande och lyxigt på en och samma gång. I ett hörn pressade jag min egen apelsinjuice också. Hela frukosten var en enda njutning. Första dagen blev vi också sittande kvar en hel timma på övertid för att vi hade så trevligt.

Promenad, highland cattles och hästen Måns

Lördag efter frukost är det dags för en promenad. Vi får en karta i receptionen och kan välja mellan röda, blåa och gula rundan. Första delen går uppför backar och vi passerar en hage med kossorna highland cattles, som jag tidigare har sett både i Skottland och på Färöarna. Jag tror först inte mina egna ögon, eftersom jag inte visste att de fanns alls i Sverige. Tyvärr kom jag inte alls lika nära som jag gjorde på Färöarna men det är kanske lika bra eftersom deras horn inte alls ser roliga ut. Men jag tycker de är så otroligt söta och blev lite kär.

Vi fortsätter upp för backen och kommer till en norsk och svensk flagga på en byggnad och en skylt som säger Designgrossisten. Självklart ska vi in; jag gillar både Norge och design. Men först hälsar vi lite på en gullig häst i ännu en hage. Inne på designbutiken har de både fina grejer att sälja och vi babblar på med ägarna. När de berättar för oss att gulliga hästen heter Måns och frågar om vi vill gå en tur med honom får Sofia stjärnor i ögonen. Självklart ska vi gå en sväng med Måns.

Vi får Måns i ett hästkoppel och går en sväng i fina vinterlandskapet. Sofia posera riktigt fint med Måns och går så in i sin roll att hon pussar honom lite på mulen och hoppas på en prins. Tyvärr hände det inte riktigt att han blev prinsen Måns. Det börjar bli dags att återlämna Måns i sin hage och Sofia och Katarina, de två hästvana av oss, går tillbaka medan Jeanette och jag börjar gå lite före till Skogsgläntan i den trolska urskogen. Vinterlandskapet där är magiskt och vi stannar till det börjar bli kallt att inte röra sig.

Läs mer: Scandic Continetal i Stockholm – En fantastisk takterrass

Sen är det dags att gå tillbaka till hotellet; vi fortsätter på röda rutten och går in och ut genom ännu fler hagar och stänger alla grindar ordentligt. Vi fortsätter vidare längs en liten insjö och sen nerför en brant stig och plötsligt är vi vid hotellet igen.

Aftersoon tea och badtunna

Vi hinner precis tillbaka till afternoon tea som serveras varje lördag. Jag smakar på både paj och snittar och självklart tårtbitarna. Gott och stort utbud! Katarina älskar paj med vaniljsås och höll igen på alla andra sötsaker men gick i skytteltrafik mellan bordet och smulpajen.

Sen är det dags att bada utomhus i vedeldad badtunna! Väl, inte för mig eftersom jag har en elak bihåleinflammation jag försöker jobba bort. Men jag hänger med de andra bort och sitter lite vid sidan om elden och fotar. Ser urmysigt ut men det får bli nästa gång. I stället går jag en fotorunda i trädgården, vilket också var fint.

Middag och kvällen

Innan middag är det bubbel och historieberättning av slottets fantastiska allt-i-allo och guide Anders, i Jägarsalen några steg bort. Älskar Anders för hur intressant han gör berättelsen om slottets historia.

Precis som frukosten serveras middagen i orangeriet på bottenvåningen. I vårt paket ingår en trerätters middag. Dukningen är tjusigast på länge och maten håller genomgående hög klass. Servicen är som jag vill ha den; alltid någon på plats när jag behövde salt eller ett till glas bubbel.

Efter maten tar vi först ett glas i baren men det är faktiskt så fullt där att vi förflyttar vi oss till en soffa i ett av tegelstensvalven. Med andra ord var det långt ifrån så att slottet inte hade andra gäster en helg i februari.

Söndagen med workshop i salongen

Nästa morgon njuter vi igen av frukosten och som vanligt är Katarina först på plats. Jag är ganska så morgonpigg och vaknar tidigt. Älskar att någon får mig att framstå som en sömntuta.

I övrigt har vi inga aktiviteter inbokade på söndagen. Utan nu kör vi workation-workshop om stora och små bloggutmaningar. Vi börjar vid frukostbordet men förflyttar oss sen till en soffgrupp i ena salongen på bottenvåningen. Vi väljer just den gula stoppade soffan med svanar på sidan som Anders kvällen innan besrättade att slottet hade köpt tillbaka från en privatperson som hörde av sig när de annonserade efter tidstypiska möbler med gamla fonton. Och då var det en kvinna som kände igen soffan på en av bilderna och hörde av sig! Precis en solskenshistoria som jag gillar den!

Om vi löste några utmaningar inom vårt bloggande? Självklart, massor av bra grejer blev det. Inget är som att dela av sig och diskutera med andra duktiga likasinnade.

Att resa till Thorskogs slott

Thorskogs slott ligger drygt fyra mil norr om Göteborg. Med bil tar det cirka 45 minuter och med buss tar det cirka en timme och 15 minuter, med byte i Kungsälv.

Om du ska åka från Stockholm till Göteborg; varför inte åka anrika Blå tåget. Vi hade biljetter till detta tåg för ditresan men det ställdes tyvärr in beroende på tekniska problem och vi fick åka med SJ i stället. Blå tåget får bli nästa gång till Göteborg.


Besöket genomfördes i samarbete med Thorskogs slott. Text, foton och synpunkter är som alltid mina egna, med undantag av bilden på Sofia och hästen Måns som ägs av Jeanette Seflin. Slottets hemsida.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelUzupis – En självständig republik i Vilnius
Nästa artikelVåra 14 bästa tips i en Oman-guide – Visum, valuta, vacciner och allt annat

8 KOMMENTARER

  1. Det så utrolig fint ut med snø og blå himmel ved slottet!

    For meg er Thorskogs slott kjent fra fetteren min sitt bryllup, som fant sted på slottet en flott sommerhelg for en del år siden. De hadde leid hele stedet i en hel helg, og lagt opp et nøye planlagt program med massevis av fantastiske detaljer (bruden og hennes familie elsker planlegging og er veldig kreative). Jeg følte meg som en prinsesse i et perfekt eventyr der jeg vandret rundt i de flotte omgivelsene sammen med masse glade, bra mennesker! Drømmehelg!

    • Jeg vil også dit på bryllup! Försäker mase på Maxime… Elelr kanskje får gifte meg selv. Hotellsjefen fortalte att de hade 56 (tror jeg) bryllup i fjor der og att rundt 20 av de var norske. Så tydelig ganske kjente i Norge også.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here