När jag för ett tag sen skrev ett inlägg om var jag fick mitt svenska namn från från så kommenterade någon och tipsade om ett DNA-test. Jag kollar inte på TV och hade ingen aning om att det görs massiv reklam för detta just nu. Dessutom måste ett DNA-test vara dyrt och avancerat, tänkte jag.

Men den där kommentaren sådde ett frö i min hjärna och jag började kolla upp DNA-test. Det företaget som flest skandinaver har testat sig hos är Family Tree DNA och det var där jag köpte mitt test. Minns ni när jag berättade att jag hade Black Friday-shoppat att jag skulle återkomma kring något? Well, det var när jag fick resultatet från testet jag tänkte återkomma. Och i går fick jag ett mail om att mitt test var klart.

Läs mer: Var kommer min reslust från? 

Europé

Föga förvånande ligger mins siffror högt på att vara europé. 73% skandinav och 22 från The UK. Detta med Storbritannien blev jag lite överraskad över, vilken sida kan det komma från? Likaså att det inte finns minsta gnutta finskt påbrå. Jag har alltid trott att min svenska gammalmorfar skulle ha något finskt, och kanske också något ryskt, i sig.

Centralasiat

Att jag är 2% centralasiat kom som en glad överraskning. Jag tar detta som en tecken på att jag måste prioritera upp att åka till Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och dess likar. Omedelbart och på en gång.

Läs mer: Jag är som besatt av att åka till Centralasien under 2019

Arab, sibirier och nordamerikan

Jag har också pyttelitet arabiskt påbrå från västra Mellanöstern. Kan det komma från Kleopatra, mon tro? Passar bra då jag gillar Mellanöstern och det är en region som jag gärna utforskar mer.

Sen finns en droppe sibirier finns i mig också. Katarina och Helena, jag har bokat om så att jag följer med på resan jag bjuder på till Sibirien. Ert uppdrag blir att dokumentera när jag djupdyker efter mina rötter.

Avslutningsvis har jag också en gnutta nord- eller centralamerikan i mig. Jag har svårt att avgöra om detta pekar mot alla nationalparker i USA som jag fortfarande har tillgodo att utforska, eller om det Gustav Bengtsson sade hunden Nicke kostar pengar-länderna i Centralamerika som förtjänar mitt besök. Vem vet.

Vad jag inte har i mig alls är afrikanskt och judiskt påbrå.

Men inga okända syskon….

Att få veta sin etnicitet är bara en liten del av ett DNA-test, den stora delen är att hitta sina släktingar. Jag har skämtat om att jag kanske skulle hitta några okända syskon, men så blev det lyckligtvis inte. Jag fick 2432 träff på personer som jag delar DNA med, men ingen närmre än (troligtvis) tremänning till femmänning och bara okända efternamn.

… eller lätthittade släktingar i Jämtland

Tyvärr inga av min gammelmorfars släktingar i Jämtland, vad jag kan se utifrån namnen. Men det är ju bara att grotta ner sig i och börja kontakta de högst upp på min träfflista. Du ser ju på bilden nedan hur den mörkare gröna nyansen sträcker sig från Norge över till Jämtland.


Jag blir lätt väldigt intresserad när jag lär mig något nytt och har under kort tid läst upp mig mycket på olika DNA-test. Om du är du intresserad av att göra ett, så är som sagt Family Tree DNA det företaget som flest skandinaver har testat sig hos. Har du däremot släktingar som har utvandrat till USA så vill du kanske testa dig hos Ancestry i stället.

Lägg en kommentar nedan om du vill göra ett Family Tree DNA-test, så ska jag berätta hur du beställer provkit utan att få det skickat från USA och betala tull och vänta i en evighet på att få paketet.

Föregående artikelEl Espanol och El Federal i Buenos Aires – Två restauranger vi gillade
Nästa artikelKennicott – En övergiven koppargruva – Dag 10 av #4WomenInAlaska roadtrip

13 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Vill gärna ha tips hur man kan beställa Family Tree DNA-test utan att få det skickat från USA och därmed slippa betala tull och vänta i en evighet.

  • Jag mailade hon som säljer och frågade om jag fick lägga ut hennes mailadress. Det fick jag och jag fick med följande information:

   Åsa Lindh heter jag och har nu en depå med tomma kit från FTDNA här i Sverige för att snabbt och enkelt kunna distribuera kit inom Sverige och slippa onödigt strul och extra kostnader från Post Nord. Jag gör massbeställningar på 500 kit åt gången för att hålla kostnaderna nere. Kostnaden för kiten kommer att variera beroende på valutakurser och vem man får som håller i ordern på FTDNA. Kiten kostar nu kostar 90:-/st inkl porto hem till er. Själva analysen betalar ni sedan själva direkt till FTDNA efter ni fått kitnummer och lösenord för inloggning av mig.

   Beställning gör ni enklast via mail: dnalindh@telia.com där ni anger er adress och antal kit, ni får sedan svar från mig på mailen med vidare instruktioner hur ni går tillväga.

   Betalning av kiten gör ni innan leverans till:
   Swish: 070 149 61 16 Åsa Lindh

   Glöm inte skriva namn och antal kit vid betalning

   Har ni frågor och funderingar så maila mig på dnalindh@telia.com eller ring mig på 070 149 61 16.
   Mailen kommer att svaras på inom en dag har ni inte fått svar så ring för då har mailet inte kommit fram.

 2. Det är verkligen superspännande med DNA-tester. Jag har släktforskat i många år och jobbade på Ancestry tills för några månader sedan så har gjort DNA-test där och även lagt in mitt resultat på Family Tree DNA. Har fått kontakt med flera nya släktingar den vägen och har även träffat några av dem när jag varit i Kalifornien. Jag har inte kollat mina träffar på ett tag men kikade nu och såg att jag precis fått träff på en syssling i Kalifornien som jag letat efter i 20 år!

  • Vad kul att du har jobbat på Ancestry! då måste du ju verkligen veta absolut om allt om allt på DNA-området. Jag skapade ett konto i förrgår på My Heritage, och var då redan del av tre befintliga släktträd. Kul! Då behöver jag inte förska så mycket själv, vilket jag gillar.

   Är det gratis att ladda upp från andra till Family Tree DNA? Jag hittar inget val för att göra det i min profil, så svårt att se om det kostar pengar.

   • Det är 5-6 år sedan jag laddade upp mitt Ancestry-test till Family Tree DNA och då betalade jag cirka 60 dollar men jag tror att de har ändrat på det sedan dess. Numera, om jag förstått det hela rätt, så kan du ladda upp gratis till Family Tree DNA men får då begränsad tillgång till deras funktioner. Sedan kan du betala ett belopp för att låsa upp samtliga funktioner. (Googlade lite och det verkar som att det kostar 19 dollar att låsa upp allt).

    Ett tips är att använda gedmatch.com där man kan ladda upp testresultat gratis oavsett vilket företag man använt. Sajten har ett stenåldersutseende och är inte helt enkel att förstå men det finns en del funktioner för att jämföra olika personers resultat, samt då fördelen att det man kan jämföra testresultat oavsett hos vilket företag man köpt testet.

    • Jag fick tips, så laddade upp mitt resultat i förrgår till My Heritage, vilket var sista dagen innan de började ta betalt. Ska kolla upp gedmatch.com, känner igen namnet sen tidigare. Men har svårt för knepiga gränssnitt….

 3. Åh, detta har jag länge varit nyfiken på. Har alltid fått höra att det fanns något spanskt i släkten. Så spännande att få veta. Jag vill gärna veta hur man ska göra. 🙂

  • Såhär är det. Jag gjorde mitt test hos Family Tree DNA. Här fick jag >2000 DNA-träffar med andra personer men inga träffar på befintliga släktträd. Jag laddade sen upp mitt test också till My Heritage (som är de som gör reklam på TV). Jag har inte fått antal DNs-träffar där än, men där visade det sig att jag redan var del av tre befintliga släktträd, som min mammas respektives pappas kusiner hade skapat. dvs de hade gjort all släktforskningen åt mig, så jag fick allt serverat. För mig var detta perfekt, så jag inte behövde lägga tid på att forska själv. Jag antar att det är TV-reklamen som har gett resultat…

   Det går mao att ta DNs-testet hos en leverantör och ladda upp resultatet till andra. De största är Family Tree DNA, My Heritage och Ancestry. Det är lite olika om man kan ladda upp gratis hos de andra elelr om det kostar pengar; jag laddade t ex upp från FTDNS till Mh den sista dagen det var gratis…

   Problemet är att alla provkit skickas från USA till Sverige när man beställer. Det tar tid att få och har man otur så åker man på tull, vilket tar ännu längre tid. Det finns en kvinna i Sverige som har bulkimporterat och säljer provkit för FTDNA, så att det kommer hem dagen efter. Det var detta jag menade med att jag har lite tips. Men sen jag skrev det så börjar jag nu luta mer och mer åt My Heritage i alla fall, för den som bara enkelt vill kolla sin etnicitet och ha möjlighet att hitta andra släktningar som redan har släktforskat fram alla. FTDNA är kända för att göra bra fördjupade tester om man letar efter farmoderns okända pappa.

   Långt svar; men säg till om jag ska skicka namnet på svenska kvinnan i fall du väljer att beställa test från FTDNA. Alla har förresten rea nu inför jul….

   • Tack för ditt svar. Jag kommer nog att göra detta någon gång under året. Du får gärna skicka namnet på kvinnan. Jag kan ha hintat till min familj att jag önskar mig detta när jag fyller jämt i år men vi får väl se hur det blir med det. Är ju ett tag kvar :kr

 4. Ser fram emot ditt sällskap på resan till Sibirien. När är det vi åker nu igen? 😉

  Jag är faktiskt lite nyfiken på detta och har funderat på att göra ett DNA-test. Dock så kanske det är Ancestry jag borde göra det hos då jag är nyfiken på släktingar som utvandrat till USA. Eller ja, varför inte göra hos båda egentligen. Hmm. Kanske får ta tag i detta till nästa år.

  • Vi åker snart!

   Det positiva är att när man har gjort ett DNA-test ett ställe så kan man exportera restultater och gratis/mot låg kostnad ladda upp det till andra. Jag laddade upp mitt till också hos MyHeritage (som gör reklam på TV) i går och fick två träffar på andra släktträd där. Bla hos min mammas kusin som hade forskat typ 12 genarstioner bakåt och hittat alla släktingar i Jämtland!

   Så kanske MyHeritage är mer utbredd i alla fall nu, med all TV-reklam. Ancesty har jag inte testat att ladda upp mitt resultat till än.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here